Premierul Victor Ponta a anunţat că renunţă la programul ”Cornul şi Laptele” şi mută banii la programe de after-school

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii nu vor mai primi la şcoală produsele din programul ”Cornul şi laptele”   FOTO Adevărul
Elevii nu vor mai primi la şcoală produsele din programul ”Cornul şi laptele”   FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că Guvernul intenţionează să renunţe la programul ”Cornul şi Laptele”, care s-a dovedit ineficient, iar banii vor fi direcţionaţi către programele de tip after-school, care ar putea intra în aplicare din toamnă.

Victor Ponta a anunţat la Adevărul Live că are de gând să renunţe la programul guvernamental ”Cornul şi Laptele”, lansat în urmă cu 10 ani, pentru a utilzia banii mai eficient.

”Vreau aceeaşi bani să încercăm să-i folosim la ceva mai util, de exemplu la after-school, pentru că în acest moment sunt copii care într-adevăr au nevoie şi vin la şcoală şi e bine pentru părinţi - vorbesc de cei din familii modeste, unde programul îşi atinge scopul - şi sunt foarte mulţi copii care nu mănâncă nici cornul respectiv, nu beau laptele, îl aruncă, îl irosim absolut degeaba”, a explicat premierul Ponta, potrivit Mediafax.

El a mai precizat că ar fi mai potrivit să finanţeze din bani publici un program ”mai ţintit” pentru cei care au nevoie de ajutor, precum cel de after-school.

Întrebat dacă sumele din programul ”Cornul şi Laptele” asigură necesarul pentru programele de after-school, Ponta a declarat: ”O să facem o evaluare, pentru că orice asemenea program poate fi făcut începând cu anul şcolar din toamnă”.

Program anulat după 10 ani de funcţionare

Elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, inclusiv cei din clasa pregătitoare, precum şi preşcolarii din grădiniţele de stat şi private cu program normal de patru ore au primit gratuit, în ultimii 10 ani, produse lactate şi de panificaţie în cadrul programului ”Cornul şi laptele”.

Suma alocată prin lege pentru fiecare elev sau preşcolar a fost de 1,17 lei. Acest program s-a dovedit însă unul destul de controversat, în multe cazuri aceste produse nerespectând normele de calitate.

În plus faţă de preşcolari, cei din clasele I-VIII primesc şi fructe la şcoală, în urma unei iniţiative a Comisiei Europene.

Programele „Fructe la şcoală“ şi „Lapte în şcoli“ au schimbat deja obiceiurile alimentare ale copiilor din Europa, susţin însă membrii Comisiei Europeane, care au lansat la sfârşitul lunii ianuarie o consultare publică cu cetăţenii europeni pentru a spori eficienţa programului de distribuţie a fructelor şi laptelui în şcoli.

În timp ce raportul Comisiei vorbeşte despre un succes în cele 24 de state membre, cel puţin al schemei de distribuţie a fructelor în şcoli, implementată în urmă cu trei ani, un raport făcut de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ÎCCV) (Academia Română) şi comandat de Guvernul României, din 2009, indica un grad ridicat de ineficienţă al programului ”Cornul şi laptele”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite