Poveşti pentru tineri despre reuşita în viaţă

Poveşti pentru tineri  despre reuşita în viaţă

Dezbatere în sala de lectură a Facultăţii de Litere din București

Liceenii şi studenţii pot întâlni, în fiecare lună, oameni care s-au realizat în carieră. Proiectul „Gomentorship“ are drept scop să-i ajute pe cei aflaţi la început de drum să răspundă la întrebarea „Ce vrei să faci când o să fii mare“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Programul este o iniţiativă a Asociaţiei „Oricum" care a reuşit, din 2007 şi până în prezent, să pună 100 de „mentori" - personalităţi cu experienţă de viaţă - în contact cu peste 3.000 de tineri.

Cristina este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" din Capitală şi a venit „din curiozitate" la una din conferinţele organizate bilunar. „Sora mea mai mare mi-a spus că o să fie interesant şi că nu am ce să pierd. Eu mă inspir, de obicei, din experienţa de viaţă a altor oameni, aşa că îmi place să-i ascult cum au luptat pentru visul lor", povesteşte Cristina.

Încurajaţi de mentori

Eleva este pasionată, deopotrivă, de literatură, de istorie şi de engleză, dar nu ştie ce va face „când va fi mare". „Poate o să aflu răspunsul aici!", glumeşte fata. Sora ei, Simona, este studentă în anul III la Facultatea de Ecologie şi Protecţia Mediului din Bucureşti.

„Eu m-am angajat din primul an, dar nu în domeniu, ci la o firmă la care ţin evidenţa facturilor. Aşa pot să ajung şi la ore şi să câştig şi nişte bani, chiar dacă nu fac ce-mi place. Eu îmi doresc să lucrez la un proiect care ţine de pregătirea mea, pe mediu", spune fata. Este a doua conferinţă „Gomentorship" la care participă.

„Cred că, ascultându-i pe aceşti oameni, o să capăt curaj să iau decizii mai bune în viaţă cu privire la cariera mea", argumentează Simona. Lună de lună, „actori" din viaţa publică urcă pe o scenă improvizată din Sala de lectură a Facultăţii de Litere din Bucureşti şi-şi spun poveştile legate de artă, literatură, mediu, politică sau de media.

Sfaturi celebre

Fondatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, a povestit, la una din ediţii, cum a ajuns să facă regie de film. Ca în multe familii din România, părinţii lui Tudor, de profesie medici, au vrut ca el să le calce pe urme. După meditaţii intense la biologie şi la chimie, băiatul i-a anunţat în ultimul an de liceu că s-a răzgândit. „Nu şi-au revenit multe luni din şoc, nimeni în familie nu avea înclinaţii artistice", a spus Giurgiu.

Regizorul i-a încurajat pe cei prezenţi: „Bateţi-vă foarte mult pentru proiectul vostru, este imposibil să nu găsiţi pe cineva să vă ajute. Cred că România va avea o altă şansă când oamenii născuţi după '89 vor avea funcţii de conducere". Amalia, o studentă din Bucureşti, consideră „educativ să vii la astfel de conferinţe".

„Oamenii sunt sinceri atunci când vorbesc despre temerile şi piedicile pe care le-au întâmpinat şi te regăseşti în povestirile lor. Un lucru e clar, aşa cum a spus şi Tudor Giurgiu: merită să lupţi ca să faci ce-ţi place", consideră tânăra.

Asociaţia „Oricum" îşi propune să continue cu astfel de dezbateri, cel puţin până la sfârşitul anului şcolar 2010-2011. 

"Ascultându-i pe aceşti oameni,o să iau decizii mai bune cu privire la cariera mea."
Simona
studentă la Ecologie

citeste totul despre: