Perle Bacalaureat 2015: ,,Societatea contemporană are foarte multe lagune, chiar şi pe plan intelectual”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perle Bacalaureat 2015    FOTO: Arhiva Adevărul
Perle Bacalaureat 2015    FOTO: Arhiva Adevărul

Perle Bacalaureat 2015. Elevii care nu s-au pregătit pentru proba de Limba Română s-au descurcat cum au putut la rezolvarea cerinţelor şi, ca în fiecare an, lucrările de la Română sunt pline de exprimări agramate.

Perle Bac 2015 Subiectul III:

Probabil din cauza emoţiilor, un elev a încurcat relaţiile membrilor familiei Lipan, vorbind despre relaţia dintre ,,Vitoria şi soţul său, Gheorghiţă. Cei 2 pe cât de mult se urau pe atât de mult se iubeau. Relaţia lor poate fii descrisă şi într-un singur cuvânt: nebunie”.

Un alt elev a scris că Ela, unul dintre personajele operei ,,Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu, rămâne ,,pe tot parcursul romanului într-o penumbră de mister. (...) În acest roman sunt prezente două personaje care, în ciuda orgoliului şi a geloziei, se despart”. Apoi, când vine vorba despre Ştefan, acelaşi elev susţine că ,,Ştefan Gheorghidiu relatează întâmplările în aşa fel, încât ce ştie el ştie şi cititorul, fără să-l ducă cu gându-l în altă parte”.

Dacă nu ştiaţi, ,,ciomagul pe care îl primeşte George de la Ion e construit simetric cu scena din final, prin care Ion e lovit de George cu sapa”. Alt elev ne informează că ,,Ion este viclean cu ea, o seduce, o joacă la horă, după care o îmbinge la spânzurătoare”.

Spaţiile basmului se petrec în mai multe locuri

În scena fonciirii Moromete este un om intelectual şi şiret care amâna plata cu "n-am" şi plăteşte mişeleşte cu o suma mai mica.

Basmul cult este transmis din generaţie în generaţie prin forma scrisă.

Perle Bac 2015 Subiectul II (textul argumentativ: rolul scriitorului în societate):

Un scriitor se afirmă în societate prin proiectele pe care acesta le exercită

Tineretul îşi dezvoltă capacitatea de a gândi într-un mod deosebit, îşi lărgesc orizonturile şi condiţia personală

Societatea contemporană are foarte multe lagune, chiar şi pe plan intelectual

Importanţa unei educaţii intelectuale pricoce este deformată de fiecare obiect de modernitate

Au apărut tehnologii moderne şi mai bine preferă să stea cu faţa-n ele decât să practice un sport.

În opinia mea, în legătură cu practicarea unui sport la orice vârstă sunt total de acord. Sportul este precum iubirea, nu are vârstă, nu are limite.

Perle Bac 2015 Subiectul I:

Un elev care nu a învăţat temeinic trăsăturile genului dramatic, a scris: ,,dramatismul este o specie a genului epic în proză, există un singur fir narativ central şi anume toată acţiunea se desfăşoară în jurul unui articol de ziar”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite