Paradox în scandalul manualelor: elevii de a V-a vor avea manuale de Română şi Matematică cu cel puţin o lună întârziere, însă cel de Sport va fi livrat la timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii care vor intra în clasa a V-a începând cu septembrie 2017 vor fi puşi în faţa unui paradox. Nu vor primi manuale noi de Limba Română şi de Matematică, dar vor beneficia de manuale de Educaţie Fizică şi Dirigenţie, pe care atât ei cât şi părinţii le consideră inutile.

Concret, reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi-Învăţământul Preuniversitar (FNAP IP) au declarat că manualele de Matematică şi de Limba Română vor fi pe băncile elevilor cel mai devreme în luna octombrie a acestui an, asta deşi şcoala începe pe 11 septembrie. Cele două manuale sunt cele mai importante pentru elevi dat fiind faptul că ambele materii sunt cele din care se susţine Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a. 

„La clasa a V-a sunt doar 7 manuale la care nu s-a depus nicio contestaţie. Le vom avea cu certitudine. Celelalte vor întârzia până la jumătatea lunii octombrie sau cel mult sfârşitul lunii octombrie, în funcţie de modul în care se soluţionează aceste contestaţii la Consilliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Din păcate, manualele de Matematică şi de Limbă şi Literatura Română sunt contestate. Acestea vor întârzia", a explicat Iulian Cristache, potrivit Agerpres.

Printre manualele care vor ajunge în timp util la şcolari se află cel de Educaţie Fizică şi Sport, Religie, Consiliere şi Orientare şi Dezvoltare Personală (Dirigenţie), a completat Cristache.

„De ani de zile, elevii s-au confruntat cu problema întârzierii manualelor. Din păcate, în România, manualul nu mai reprezintă un mijloc, ci un scop. Editurile şi Ministerul Educaţiei au în vedere, în primul rând, un scop financiar, şi abia după aceea se gândesc şi la interesul elevilor. Mai grav este că la clasă, elevii nu vor avea la timp manualele pentru materiile care contează cel mai mult, în favoarea unor manuale precum cel de Educaţie Fizică, care, din punctul meu de vedere, este una dintre cele mai  mari aberaţii pe care le-am auzit vreodată“, a declarat pentru Adevărul, Vlad Ştefan , preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Cum justifică ministrul Pop întârzierea manualelor

Liviu Pop, ministrul Educaţiei, dă vina pe guvernul tehnocrat pentru livrarea tardivă a manualelor de Matematică şi Română. „E o procedură de licitaţie pe care am moştenit-o în momentul în care am devenit ministru al Educaţiei şi un ordin de anul trecut, dat de Guvernul tehnocrat, privind programul cadru pentru gimnaziu. Ce ministru poate să oprească licitaţia în curs, în condiţiile în care licitaţia e făcută pe un articol din Legea educaţiei naţionale? Este un drept fundamental al fiecărui elev să beneficieze de manuale gratuite din partea statului român. Licitaţia se va finaliza în 7 sau 10 august. (...) Eu nu pot opri o licitaţie", a afirmat Liviu Pop,  joi, la Antena 3.

Cu o zi înainte, Liviu Pop a mai explicat că aceste manuale au fost contestate, comparativ cu altele, şi  de aceea, livrarea manualelor de Limba Română şi Matematică nu va fi finalizată la timp. Acesta a precizat că nu îşi va da demisia din cauza acestei probleme, decât dacă se constată că este vina Ministerului Educaţiei.

Cum a fost procedura realizării manualelor

Institutul de Ştiinţe al Educaţiei (ISE) a finalizat elaborarea programelor şcolare până în luna martie, după care le-a trimis către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), iar acesta a organizat licitaţia pentru manuale. Surse au explicat pentru Adevărul că deşi editurille au cerut 6 luni pentru  realizarea manualelor, Ministerul le-a acordat doar trei luni. Însă, chiar şi în aceste condiţii, cărţile nu vor fi aduse la timp în unităţile şcolare.

Iulian Cristache, preşedinte FNAP IP susţine că  această generaţie de sacrificiu, care timp de 5 ani de zile nu şi-a primit manualele la început de an şcolar, nu le vor vedea nici în anii următori în conformitate cu  programul şcolar stabilit de autorităţi, dacă nu va fi creată o lege a manualelor care să clarifice şi să modifice anumite prevederi defectoase cu privire la procedura de realizare şi de distribuire a manualelor.

„Este generaţia de sacrificiu, care de pe vremea când erau în clasa pregătitoare, nu au avut manuale la început de an şcolar. Din păcate, aceiaşi elevi care vor intra acum în clasa a V-a, vor începe şcoala fără a avea câteva manuale importante pentru activitatea şcolară. Problema manualelelor întârziate va fi rezolvată doar când vom avea o lege făcută special pentru acestea “, a explicat Iulian Cristache pentru Adevărul.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite