Start pentru Premiile în Educaţie

Start pentru Premiile în Educaţie

Elevii, studenţii, profesorii şi cercetătorii pot participa la a doua ediţie a Galei Premiilor în Educaţie, lansată săptămâna trecută de Fundaţia „Dinu Patriciu“. Concursul va recompensa cele mai bune proiecte din sistem, cu premii în valoare totală de 250.000 de euro.

Profesoara care nu a făcut grevă niciodată

Profesoara care nu a făcut grevă niciodată

Dascălii ieşiţi la pensie privesc uimiţi cum profesorii tineri îşi „cerşesc“ drepturile în faţa Guvernului și nu își ţin orele. Profesorii cu vechime dezaprobă grevele tot mai frecvente din ultimii ani. Ei spuncă meseria de dascăl nu mai este respectată, dar că acest lucru vine și din interiorul breslei.

Pedeapsă pentru fumat: afară la măturat!

Pedeapsă pentru fumat: afară la măturat!

Directorii școlilor au libertatea să stabilească amenzile pe carele aplică elevilor ce nu respectă regulamentul de ordine interioară. Dacă vii cu rolele la școală, riști să ţi se scadă nota la purtare, în timp ce fumatul în toaletă se iartă după o oră cu mătura în mână. 

Le este frică de matematică

Le este frică  de matematică

Peste 200.000 de elevi de clasa a VIII-a încep, astăzi, testele naţionale în formulă nouă, cu subiecte de tip internaţional. Pentru că anul acesta este prima dată când dau teste de tip internaţional, şcolarii speră să primească subiecte ușoare la matematică.

Ce nu vor copiii în cărţi: teorie şi patriotism

Ce nu vor copiii în cărţi: teorie şi patriotism

În cadrul campaniei despre greşelile din cărţile de şcoală, „Adevărul“ i-a întrebat pe elevi cum ar dori să arate manualele lor. Cei mai mulţi dintre elevii chestionaţi vor cărţi şcolare cu mai multe fotografii şi desene. Şcolarii nu mai suportă manuale cu termeni pe care nu-i înţeleg.

Şcoală cu predare în format digital

Şcoală cu predare în format digital

Unii profesori din Timişoara au renunţat la metodele clasice şi predau prin mijloace practice de ultimă generaţie. Şcolarii timişoreni au spus adio plictiselii la ore cu ajutorul noilor tehnologii și învaţă încă din clasa I să scrie pe o tablă modernă.

Cât de scumpă este şcoala gratuită

Cât de scumpă este şcoala gratuită

ONU cere României să asigure un învăţământ cu adevărat gratuit prin eliminarea costurilor ascunse pe care le suportă fiecare părinte. Constituţia României prevede că „învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii“. Părinţii copiilor de şcoală ştiu că acest lucru nu este întru totul adevărat.

Extraşcoală în Europa

Extraşcoală în Europa

Universităţile europene pun mare preţ pe activităţile studenţilor din afara cursurilor, multe dintre acestea fiind un punct de plecare important în CV-ul fiecăruia. De la competiţii sportive până la petreceri tematice sau strângeri de fonduri, activităţile extracuriculare din universităţi îi pregătesc pe studenţi pentru un viitor loc de muncă.

Profa care pipăia elevii a ajuns la judecata colegilor

Profa care pipăia elevii a ajuns la judecata colegilor

O profesoară din Buzău a ajuns în atenţia publicului după ce au apărut fotografii în care îşi „consulta“ elevii la orele de literatură. Liliana Stanciu predă limba română la Liceul Pedagogic „Spiru Haret“ și va ajunge în consiliul profesorilor după ce a fost acuzată de părinţi că-și hărţuiește sexual elevii.

Azi s-a votat o modificare la Legea Educaţiei Naţionale prin care învăţământul general obligatoriu este de 15 ani. Ca mai întotdeauna se iau dorinţele şi se presupune că vor deveni realităţi, fără analiza costurilor, a resurselor, a perioadei de timp necesare pentru implementarea acestor dorinţe.

acum 25 zile · comentarii (4)

În momentul de faţă, toată activitatea de producere a manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 este blocată. Toată legislaţia secundară a fost construită în baza OUG 76/2017, de transformare a Editurii Didactice şi Pedagogice într-o entitate economică cu capital exclusiv de stat  care să se ocupe de producerea manualelor şcolare, eliminând competiţia adusa de alte edituri, competiţie generatoare de calitate.

acum 3 zile · comentarii (3)

Mărturisesc, cu umilinţă, că mă invadase o umbră de  speranţă când l-am auzit pe Dragnea rostind această frază la recentul Congres al PSD. Avea guvernul său, premierul său, parlamentul său. După cum se observă, instituţiile pe care le controlează îl ascultă cu sfinţenie. Mai puţin cele din justiţie,  pe care şi vrea să şi le subordoneze.

acum 8 zile · comentarii (14)

Din 2015, peste 200 de elevi participă la competiţia Bright Speakers care le testează talentul oratoric, persuasiunea, argumentarea şi imaginaţia în realizarea şi susţinerea unui discurs public. Concursul Bright Speakers ajunge anul acest la cea de-a V-a ediţie.

acum 26 zile · comentarii (0)

Ceremonie solemnă la primăria din Châtillon, un oraş din regiunea pariziană. Primarul oraşului, cu eşarfa tricoloră la piept şi cu un creion în mână, cântă Marseilleza. În jurul lui, în cerc, ţinându-se de mână, elevii clasei a doua a  uneia din şcolile oraşului. În fundul sălii de şedinţe, Nataniel, proprietarul creionului, stă pitulat sub două scaune, face grimase şi işi acoperă cum poate urechile.

luna trecuta · comentarii (0)

An de an ne lovim de acelaşi fenomen: rezultate sub aşteptări la examenele naţionale sau la simulările acestora. An de an semnalăm, şi eu şi alţii, că nu este în regulă ca un sistem de învăţământ să funcţioneze cu un randament de 33%. Acesta este procentul de elevi care beneficiază de şcoala noastră.

luna trecuta · comentarii (36)

Informaţii de actualitate, teme de impact, schimb de experienţă şi interactivitate - toate acestea în cadrul unui singur eveniment care inspiră, implică şi generează evoluţie în domeniul educaţiei şi al predării limbii engleze, la standarde moderne.

luna trecuta · comentarii (0)

Puştimea stă stup în jurul unei bălţi şi declină în 1001 de moduri aceeaşi întrebare: De ce?  De ce apa se strânge în anumite locuri? De ce şcoala se oglindeşte invers în baltă? De ce apar la suprafaţa apei valuri? De ce unele frunze plutesc, iar altele se scufundă?... Doar întrebările sunt importante. Răspunsurile, oricum nu le au.

luna trecuta · comentarii (2)

Acordarea burselor şcolare pentru elevi. Un subiect important şi cu impact pentru sistemul educaţional, care m-a preocupat în toţi cei trei ani cât am fost preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa („vinovată” şi pentru că tema a devenit una de interes la nivel naţional).

acum 2 luni · comentarii (3)

Problema manualelor şcolare, un exemplu perfect de politici publice promovate de actuala guvernare, prin care mai rău se încurcă decât se descurcă o problemă importantă a societăţii. Legea manualului şcolar, prin care se modifică total logica şi filosofia producerii şi achiziţionării manualelor şcolare, nu se ştie când şi dacă va fi promulgată. Se află în dezbatere la Senat, prima Cameră sesizată.

acum 2 luni · comentarii (4)

La Coaliţia pentru Educaţie propunem celebrarea Centenarului prin alocarea suplimentară a 1% din PIB pentru educaţie, adică o creştere de la 3% din PIB la 4%, cu dedicarea acestui procent doar învăţământului preuniversitar, pentru reducerea abandonului şcolar şi a procentului de analfabeţi funcţionali. Cu cei 9 miliarde, România şi-ar onora viitorul şi copiii prin accesul lor la educaţie de calitate.

acum 2 luni · comentarii (1)

Am scris de curând, într-un articol referitor la organizarea probelor orale de la bacalaureat în luna februarie, că legea este contradictorie. Conţine două prevederi care se bat cap în cap. Şi că organizarea probelor orale în februarie este legală sau ilegală, în funcţie de ce articol de lege decizi să respecţi.

acum 2 luni · comentarii (3)

Discuţii aprinse în spaţiul public dacă examenul de bacalaureat care începe luni este legal sau nu. Analizând cadrul legal, rezultă că în România este legal şi nu prea. Lasă că merge şi aşa! Logica care a stat la baza emiterii OM privind metodologia şi calendarul examenului de Bacalaureat, cu mutarea probelor orale de evaluare a  competenţelor lingvistice şi digitale în februarie, are la bază:

acum 2 luni · comentarii (8)

Simptomatică pentru şcoala românească întâmplarea de la Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu“ din Copşa Mică. În care s-a implicat, fără să fie necesar, însuşi ministrul Educaţiei, Valentin Popa. Şi care n-a scăpat ocazia să se facă de râs, încă o dată şi încă o dată. Sancţionând victimele, nu pe agresor. Şi cerând ca astfel de întâmplări să fie ascunse sub preş.

acum 3 luni · comentarii (32)

Este poate cea mai gravă eroare a guvernării din ultimii ani. Pentru că grevează  viitorul ţării noastre pe mulţi ani de acum înainte. O fi adevărat că „guvernanţii ne vor proşti?” Aveam exemplul unor ţări precum Japonia, Coreea de Sud, Finlanda, Singapore, şi altele, care au investit în educaţie şi au nivelul de trai pe care îl ştim cu toţii. Cel puţin Japonia investeşte anual 10-12% din PIB în sistemele educaţionale, şi ce PIB!

acum 3 luni · comentarii (10)
Postari Recente