Noile manuale de religie, pe „masa” societăţii civile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii învaţă din manualele de religie că nu trebuie să vorbească sau să se joace cu copii de altă religie FOTO: Adevărul
Elevii învaţă din manualele de religie că nu trebuie să vorbească sau să se joace cu copii de altă religie FOTO: Adevărul

Reprezentanţii Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR), împreună cu reprezentanţii altor nouă asociaţii, au adresat Ministerului Educaţiei Naţionale o scrisoare deschisă, prin care solicită implicarea societăţii civile în procesul de evaluare a conţinutului noilor manuale şcolare, pentru a evita ca atitudini discriminatorii sau antiştiinţifice să ajungă în materialele educaţionale.

Solicitarea se bazează pe promisiunea anterioară a Ministerului, din martie 2012, de a implica societatea civilă într-un astfel de demers, se arată într-un comunicat de presă al ASUR. 

Cei zece semnatari consideră că implicarea doar a anumitor culte religioase în acest proces ridică semne de întrebare în privinţa transparenţei mecanismului de evaluare. 

ONG-urile îşi exprimă îngrijorarea faţă de mai multe aspecte, un exemplu ar fi că elevii învaţă din manualele de religie că nu trebuie să vorbească sau să se joace cu copii de altă religie sau copii necredincioşi, că femeile nu sunt egale cu bărbaţii şi că necredincioşii nu sunt egali cu credincioşii, se arată în comunicat. 

"Noţiunile de educaţie pentru sănătate sunt aproape absente, manualele de Religie promovând insistent, în schimb, rugăciunea ca posibil remediu pentru orice problemă", se exemplifică în scrisoarea deschisă.

Scrisoare Deschisa ASUR

Scandalul manualelor de religie

Problema conţinutului manualelor de religie este una veche. Acestea au fost criticate în ultima vreme din ce în ce mai vehement, iar în 2012, Asociaţia Secular-Umanistă din România a cerut retragerea lor, pe motiv că îi „agresau psihic pe copii”.

Astfel, în septembrie 2012, ASUR a cerut Ministerului Educaţiei să retragă „de urgenţă“ manualele de religie care promovează „intoleranţa religioasă“ şi care îi agresează psihic pe copii, prin repetarea obsesivă a temelor despre păcat, iad şi diavoli.

Concret, spuneau cei de la ASUR, copiilor li se inducea ideea că nerespectarea cu stricteţe a „poruncilor“ îi condamnă la „osânda veşnică“. În replică, Patriarhia Română a solicitat atunci la rândul său ministerului să intervină pentru a clarifica condiţiile prevăzute de lege pentru predarea religiei în şcolile publice.


DEZBATERE Cum vor arăta noile manuale de religie pentru clasele primare

Criteriile pentru redactarea noilor manuale de religie, publicate de Ministerul Educaţiei

Ministerul Educaţiei a publicat cerinţele din licitaţia pentru noile manuale şcolare. Editorii spun că sunt nerealiste

Manualele de religie ar trebui să fie în acord cu informaţiile ştiinţifice

Pericolul predării religiei în şcoli!

GALERIE FOTO Ministerul Educaţiei, somat să retragă manualele de religie care promovează ”intoleranţa religioasă”

Patriarhia Română cere Ministerului Educaţiei să intervină în disputa privind manualele de religie

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite