Niciun consens între editori şi Ministerul Educaţiei, în ajunul demarării licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

În această lună, Ministerul Educaţiei va da startul licitaţiei pentru manuale de clasa a IV-a, fără soluţie la nemulţumirile editorilor cu care s-a confruntat la licitaţiile trecute. În timp ce editorii continuă să ameninţe cu o nouă serie de contestaţii dacă documentaţia de atribuire nu se modifică, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins o propunere a ministerului în acest sens.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că va demara în această lună licitaţia pentru manuale de clasa a IV-a, fără a rezolva însă nemulţumirile editorilor care, până acum, au blocat cu contestaţii licitaţiile de la clasele mai mici. 

„În zilele următoare, după examenele naţionale este planificată licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a, care va fi urmată tot de o serie de contestaţii, cum ne-am obişnuit. Sunt trist pentru acest lucru”, a spus ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, la Adevărul Live.

Mai exact, încercarea ministerului de a face modificări în procedura de achiziţie a manualelor şcolare a fost refuzată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). 

„Fiind vorba de manuale şcolare am cerut o etapă de preselecţie, în urma căreia să poată intra în competiţie după toate prevederile OUG 34 doar manualele care depăşesc un nivel de calitate. Am presupus un prag de 43 de puncte din 50, ce înseamnă de la nota 8,60. Adică să dăm şansa ca manualele să ajungă pe băncile elevilor de la această notă încolo. Răspunsul a fost că nu se poate accepta această dorinţă a ministerului. Îmi pare rău că n-am reuşit să găsim o variantă legală ca manualul şcolar să fie privit cum merită. Nu cumpărăm produse de curăţenie, nu cumpărăm hârtie igienică. Cumpărăm un manual şcolar, iar acel leu în minus n-ar trebui să fie determinant pentru alegerea lui”, a explicat ministrul Educaţiei.

Editorii ar dori eliminarea criteriului de preţ

Editorii salută propunerea ministerului de modificare a procedurii de achiziţie, cu toate că ei ar dori eliminarea totală a criteriului celui mai mic preţ.

„Ca intenţie este bună ideea de a sparge licitaţia în două etape, de evaluare a calităţii şi apoi de distribuire în şcoli astfel încât profesorii să îşi poată manifesta opţiunea. La ora actuală, funcţionează acest prag de 43 de puncte din 50 în privinţa preţului, astfel încât ofertele sub acest prag sunt eliminate din licitaţie, indiferent de calitate”, a spus Claudiu Istrate, purtător de cuvânt al Uniunii Editorilor din România.

O altă propunere a editorilor este formarea unui corp de experţi evaluatori care să evalueze mai profesionist proiectele de manuale, fără criterii atât de rigide cum conţin acum caietele de sarcini. Totuşi, în situaţia actuală, editorii sunt hotărâţi să conteste şi licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a.

O nouă contestaţie a editorilor, admisă de CNSC

La finalul lunii trecute, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a acceptat o contestaţie a Uniunii Editorilor din România, cu privire la o prevedere din documentaţia de atribuire a manualelor de franceză de la clasa I. Astfel, CNSC a decis anularea deciziei de atribuire a lotului 115 Limba modernă 1 - Limba franceză clasa I şi eliminarea menţiunii potrivit căreia „atribuirea contractelor subsecvente se va face cu reluarea competiţiei în SEAP”.

De asemenea, editura Intuitext a reclamat la CNSC refuzul Centrului Naţional de Evaluare şi Exameninare cu privire la prelungirea termenului limită de depunere a ofertelor pentru licitaţia de atribuire a manualelor şcolare pentru clasa I, a II-a şi a III-a Muzică şi Mişcare.

Contestaţiile amână lansarea noilor manuale de clasa a III-a

Elevii din clasele a III-a vor continua să înveţe după manualele vechi şi în anul şcolar care urmează, a anunţat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu. Amânarea introducerii manualelor digitale este cauzată de prelungirea termenelor licitaţiei de achiziţie, contestată după tiparul anilor trecuţi.

„Avem o solicitare de suspendare a procesului şi de prelungire a termenului de depunere a ofertelor, până la 13 iulie. Solicitarea este motivată”, a declarat ministrul miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Astfel, la jumătatea lunii iulie vor fi deschise ofertele, iar perioada de depunere a contestaţiilor se va prelungi până la 15 august, urmând ca soluţiile acestor contestaţii să fie publicate până la 15 septembrie. Deoarece nu mai există timp până la începerea anului şcolar, pentru exprimarea opţiunilor învăţătorilor şi pentru tipărire, „singura soluţie este cea a retipăririi manualelor existente”, a explicat Cîmpeanu. În plus, ministrul a mai anunţat că în 30 de zile va fi lansată licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a.

Istoria unei licitaţii de „poveste”

În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de peste 10 ani din şcoala primară. Însă, licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial şi procedura licitaţiei a suferit amânări peste amânări, astfel încât, rezultatele au putut fi anunţate abia în luna august, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea noului an şcolar.

Dar nici nu au fost bine anunţate, că rezultatele au fost contestate de editori. Astfel, manualele nu au mai putut ajunge la elevi pe 15 septembrie, ci abia la sfârşitul lunii noiembrie, cu excepţia Abecedarelor. Licitaţia pentru acestea a fost contestată de trei ori, iar în decembrie, editura Akademos a fost descalificată şi eliminată de pe lista câştigătorilor. Ca urmare, editorii Akademos au acţionat în instanţă.

Instanţa a decis eliminarea editurii Litera de pe lista câştigătorilor licitaţiei pentru Abecedare. Decizia este definitivă, iar Ministerul Educaţiei, în funcţie de motivarea instanţei,va trebui să retragă din şcoli cele 11.000 de manuale ale editurii Litera, pe care le-a distribuit la începutul lunii februarie. În plus, editura Akademos, contestatara licitaţiei, ar putea reintra pe lista câştigătorilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite