Nici în acest an elevii n-au tratat cu seriozitate Simulările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna de foc pentru elevii de clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a s-a încheiat după ce în perioada 12 - 16 martie aceştia au susţinut simulările pentru Evaluarea Naţională şi pentru Bacalaureat. Specialiştii susţin că, deşi la unele materii gradul de dificultate a fost ridicat, spre exemplu la Matematică, subiectele s-au încadrat în standardele de anii trecuţi şi au respectat întocmai programa şcolară.

Totuşi, profesorii nu se aşteaptă la rezultate foarte bune, asta pentru că elevii au tratat simularea cu lipsă de interes. Lucrările vor fi corectate de profesorii de la clasă, anunţă oficiali din Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). De aceea, un grad de subiectivism ar putea exista la corectură, apreciază Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB. 

„Într-un fel sau altul poate fi un procent redus de subiectivism, dar această simulare este foarte importantă pentru că ea e o fotografie a modului în care sunt pregătiţi elevii pentru examenele naţionale în acel moment. La fel ca şi în anii precedenţi, sunt situaţii în care elevii se grăbesc să scrie multe pagini dar nu răspund cerinţelor, unele dintre ele sunt trecute cu vederea. Din păcate, există această tendinţă de a se grăbi. O altă problemă e că nu verifică şi nu cer baremul, dar cert este că nu sunt diferenţe notabile între subiectele de la simulare şi cele de la examenul propriu-zis. De cealaltă parte, vom observa că notele sunt mai mici la simulare decât la examene”, a explicat Banu. 

La rândul său, expertul în Educaţie Ştefan Vlaston a subliniat că, cel puţin la Matematică, materie care i-a pus în dificultate pe elevii care au susţinut simularea, subiectele s-au încadrat în standarde. Potrivit specialistului, notele ar putea fi mici din cauză că simularea nu este privită cu seriozitate de cei mai mulţi dintre elevi. „E un exerciţiu fără miză din punctul lor de vedere şi atunci dau repede lucrarea, sau lasă anumite puncte nerezolvate. Sigur, în cazul celor care sunt conştiinciosi, situaţia e diferită. Simularea e un indicator pentru profesori şi elevi”, a explicat Vlaston. 

Însă nu numai Matematica le-a pus probleme elevilor. Şi proba de Limba Română a fost dificilă pentru cei care au susţinut simularea la clasa a XII-a şi a XI-a. În ceea ce priveşte proba la alegere a profilului, elevii au apreciat că subiectele nu au fost foarte dificile. Rezultatele la simularea examenelor naţionale vor fi comunicate elevilor pe 31 martie. Ulterior, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ rezultatele elevilor vor fi discutate individual, fiind solicitate şedinţe cu părinţii.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite