Intrare liberă la competiţiile de "debate" ale Forumului Naţional de Dezbatere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii ajung să participe la competiţii internaţionale de dezbatere   FOTO: ARDOR
Tinerii ajung să participe la competiţii internaţionale de dezbatere   FOTO: ARDOR

Înscrierile la meciurile de dezbatere organizate de Forumul Naţional de Dezbateri s-au încheiat în iulie, însă cine doreşte să vadă cum se desfăşoară o astfel de dezbatere poate să asiste la debate-urile academice care se vor desfăşura între 6-9 septembrie la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti.

Finala naţională de dezbatere, organizată de Forumul Naţional de Dezbateri Academice pentru elevi, va avea loc pe 9 septembrie, când vor fi desemnaţi cei mai buni elevi-oratori din ţară.

Meciurile de dezbatere care duc la finală au loc în perioada 6-9 septembrie, în intervalul 9:00-20:00, la Universitatea Româno-Americană, iar intrarea este liberă pentru oricine doreşte să asiste să vadă cum se desfăşoară acestea.

Dezbaterile în România

Activitatea de dezbateri în România este coordonată de Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) şi cuprinde peste 50 de cluburi de dezbateri în 20 de oraşe şi mai mult de 1.000 de elevi şi studenţi sunt implicaţi.

De asemenea în fiecare an sunt organizate în jur de 15-20 de competiţii (în română, engleză sau maghiară, regionale, naţionale sau internaţionale).

Elevii care participă la ele sunt de cele mai multe ori membri ai cluburilor de dezbateri sau beneficiari ai unor proiecte derulate de A.R.D.O.R în parteneriat cu Ministerul Educatiei şi diverse ONG-uri.

Câştigătorii competiţiilor sunt de obicei copiii care citesc în mod regulat The Economist şi Foreign Policy şi care merg aproape în fiecare sâmbătă la şscoala din proprie iniţiativă, precizează ARDOR într-un comunicat de presă.

Ce înseamnă "debate"

Dezbaterile academice sau debate-ul, aşa cum sunt denumite în ţările cu o experienţă îndelungată în acest domeniu (Marea Britanie, Statele Unite, Australia), sunt inspirate din dezbaterile care au loc în parlamentul britanic.

Într-un meci de debate două echipe, Guvernul şi Opoziţia, argumentează în cadrul unor discursuri de 6-8 minute pro şi contra unor teme 'fierbinţi' din actualitatea politică sau economică internă şi internatională („Ar trebui ca SUA să intervină militar în Siria”, „Moneda euro ar trebui eliminată” „Pentru China reforma democratică este mai importantă decât creşterea economică”).

Dezbaterile ajută tinerii practicanţi să capete încredere în sine şi să îşi dezvolte abilităţile de argumentare şi prezentare orală, capacitatea de a gândi strategic precum şi abilităţile de analiză şi sinteză.

Sunt una dintre activităţile cele mai apreciate de universităţile internaţionale, majoritatea instituţiilor de învăţământ de top din afară având un club de dezbateri („Debate Society”), astfel încât practicarea debate-ului în mod constant este un avantaj pentru cei care doresc să îţi continue studiile în străinătate.

Atât în cadrul procesului de admitere cât şi pe timpul studiilor se pune accent pe capacitatea individului de a argumenta un punct de vedere şi de a analiza independent subiectele prezentate.

Evaluatorii au fost formaţi şi predau la rândul lor în sisteme de educaţie în care faptul că tinerii îşi argumentează persuasiv un punct de vedere reprezintă o stare de normalitate, nu cazuri fericite.

Opţional de dezbateri în şcoli

Începând cu anul şcolar 2011-2012, Ministerul Educaţiei a aprobat şi un curs opţional de "Dezbatere, Oratorie şi Retorică", ce poate fi studiat o oră pe săptămână pe durata unui an şcolar, indiferent de profilul liceului.

Dacă şcoala nu ţine acest curs facultativ, tinerii interesaţi de arta dezbaterii se pot înscrie pentru traininguri pe site-ul celor de la Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR).


Campionii oratoriei din România

Mii de elevi şi studenţi au descoperit, în afara cursurilor clasice de la şcoală, pasiunea oratoriei şi rolul ei în conturarea viitorilor lideri ai ţării. Pentru mulţi rămâne însă doar un hobby.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite