Grădiniţele de stat sunt gata de anul pregătitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşcolarii de 5-6 ani învaţă din toamnă literele şi cifrele la grupa pregătitoare. Toate grădiniţele de stat vor avea de la toamnă grupă pregătitoare, chiar dacă Legea Educaţiei încă nu le obligă.

„Noi aplicăm tot felul de chestionare părinţilor. Aşa am aflat că cei mai mulţi dintre ei preferă ca cei mici să facă grupa pregătitoare la grădiniţă. Ştiţi că potrivit noii legi a Educaţiei, care urmează să intre în vigoare, anul pregătitor va fi obligatoriu şi s-a pus problema dacă să se facă la grădiniţă sau la şcoală", explică Ioana Lazlo, directoarea Grădiniţei nr. 272 din cartierul bucureştean Drumul Taberei.

La grădiniţă este mai bine

Alegerea părinţilor poate fi lesne explicată, spune directoarea grădiniţei cu program săptămânal, unde învaţă peste 250 de copii, majoritatea proveniţi din familii sărace ori monoparentale.

„Pe lângă faptul că noi pregătim copiii aşa cum trebuie, ţinând cont de particularităţile vârstei lor, părinţii sunt mai liniştiţi şi pot da randament mai bun la serviciu, ştiind că cei mici sunt în siguranţă. Orarul de şcoală presupune un număr mic de ore pe care copilul de 6-7 ani îl poate petrece aici. Iar vremurile de azi nu-ţi mai permit să ţii copilul cu cheia de gât, aşa cum se întâmpla în urmă cu 20 de ani. Nici after-school nu reprezintă o soluţie, costă destul de mult. În aceste condiţii, grădiniţa unde copilul poate sta de dimineaţă până seara, învaţă, dar ia şi 3 mese pe zi, este cea mai bună soluţie atât pentru copii, cât şi pentru părinţi, în anul pregătitor", spune Ioana Lazlo.

Nu toţi copiii pot face uşor pasul către şcoală, iar un astfel de program îi ajută foarte mult. Grădiniţa nu-i învaţă pe copii să scrie şi să citească, dar îi pregăteşte pentru această activitate.

Educaţie prin metoda ludică

„Facem multe exerciţii, prin care copiii învaţă componentele unei litere. Beţişoare, bastonaşe, cercuri. Şi jocul cu planşele de colorat ajută foarte mult, pentru că utilizarea creionului între nişte limite ajută la coordonarea ochi mână, mişcarea mâinii pe care trebuie să o facă cel mic - înainte-înapoi, îi dezvoltă muşchii mici ai mâinii, iar asta îl va ajuta în clasa I, când va trebui să exerseze literele. Atunci va fi obişnuit, nu va obosi atât de uşor, nu va suferi din cauza cârceilor la mână", mai spune directoarea.

Problema e însă că nu sunt suficiente locuri. În Bucureşti funcţionează în prezent 153 de grădiniţe, în care ar trebui să înveţe 30.000 de copii şi în care sunt înscrişi de fapt 42.000. Chiar dacă legea spune că într-o grupă ar trebui să se găsească cel mult 20 de copii, atât educatoarele cât şi directorii de grădiniţe acceptă şi 30 de copii, pentru a asigura accesul la educaţie pentru cât mai mulţi.

Şi tot nu este suficient: la o populaţie preşcolară de 59.000 de copii în Capitală, 17.000 rămân pe dinafara acestui sistem, doar o mică parte regăsindu-se în instituţiile private. Bucureştiul este pe departe în situaţia cea mai dificilă din acest punct de vedere, dar probleme cu locurile in graniţe există şi în alte mari oraşe: Iaşi, Constanţa, Cluj.

Mai uşor în clasa I

Grădiniţa 272 are o bună reputaţie şi mulţi dintre copiii pregătiţi aici intra în clasa I peste drum, la Şcoala nr. 164. Directoarea şcolii, Elena Pop, spune că are o colaborări bune cu toate grădiniţele din jur.

„Noi primim copii de peste tot, dar continuă să funcţioneze unele criterii, pentru situaţia în care am avea prea multe solicitări. Cel mai important este cel al proximităţii, cu alte cuvinte copiii să locuiască în apropierea şcolii, părinţii să aibă serviciul în zonă ori bunicii care contribuie la creşterea copiilor să fie din cartier", explică directoarea.

Sfaturi pentru părinţi...

Nu îi învăţaţi pe copii numerele ca pe o poezie. Jucaţi-vă cu ei, în schimb: dacă tu ai două mere şi îmi dai mie unul, cu câte rămâi? Copiii trebuie să înţeleagă ce reprezintă numerele.

Stimulaţi-le interesul pentru lectură, citindu-le copiilor câte o poveste în fiecare seară. „Albă-ca-Zăpada" rămâne favorita celor mici din toată lumea. Lectura înainte de somn îi linişteşte pe copii şi întăreşte legătura pe care o au cu părinţii.

Puteţi îmbogăţi vocabularul copiilor punându-i să vă povestească ce au făcut la grădiniţă, ori să vă repovestească basmul citit cu o seară înainte. Puteţi, de asemenea, să le cereţi să povestească imaginile care însoţesc textele.

Puteţi apela la serviciile unei biblioteci publice pentru a împrumuta cărţi pentru copii, dacă bugetul redus de criză nu vă mai permite să cumpăraţi prea multe cărţi. Cele mai multe au colecţii de poveşti clasice.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite