Garanţie de la Primărie: mai durează un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei nu are o explicaţie pentru întârzierea lucrărilor la şcolile aflate în programul BEI, demarat pe vremea când primar era Traian Băsescu. De atunci şi până acum au fost finalizate numai 19 şcoli din cele 102 instituţii de învăţământ gimnazial.

Sectorul 6 stă cel mai bine la capitolul şcoli finalizate, potrivit unei situaţii obţinute de la Primăria Capitalei. În acelaşi document se arată că pentru 11 dintre şcoli a fost necesară rezilierea contractului pentru nerespectarea de către firmele contractante a termenelor şi a calităţii lucrărilor, ceea ce s-a rezolvat în instanţă.

În plus, între timp, au crescut costurile din cauza unor lucrări suplimentare, a creşterii inflaţiei în perioada 2004-2010 şi a creşterii preţurilor cu dotări de mobilier şi echipamente. Costul total al lucrărilor se ridică la peste 242 de milioane de euro.

În funcţie de natura şcolii, preţul reabilitării variază între 1,2 milioane şi 2 milioane de euro. Colegiul „Cantemir Vodă", una dintre puţinele clădiri finalizate a ajuns la costuri de 2,3 milioane de euro.

Primăria susţine că lucrările de reabilitare pentru unităţile de învăţământ aflate în lucru se vor termina eşalonat până la 30 decembrie 2011. Inspectoratul Bucureşti arată că face cel puţin o adresă pe lună către Primărie pentru diversele şcoli, dar până acum n-a primit niciun răspuns.

PĂREREA PĂRINŢILOR: Directorii ar trebui implicaţi

Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Asociaţilor de Părinţi

„La fiecare sfârşit de vacanţă sunt aceleaşi probleme cu spaţiile necorespunzătoare învăţării, cu şcoli neterminate. În programul BEI şi în cazul licitaţiilor din România în general, contează preţul cel mai mic şi nu neapărat firma care va face construcţia. Probabil că, dacă în realizarea reabilitării ar fi fost implicat mai mult managementul şcolii, atunci lucrurile ar fi mers mult mai repede. Noi am făcut tot felul de demersuri să vedem care e situaţia şcolilor. Uneori am mai rezolvat câte ceva, alteori n-am primit niciun răspuns.

Dacă ar fi fost nişte termene de finalizare mai clare şi cu penalităţi mari pentru nerespectarea acestora, atunci toate şcolile ar fi fost terminate la timp. Sunt şcoli în renovare de ani de zile. Creşterea preţurilor este iarăşi o strategie pentru cheltuirea banilor. În plus, mai au loc şi cheltuieli pentru lucrări suplimentare pentru că legea nu permite ca firmele să depăşească 15% din valoarea licitată iniţial. Lucrările, chiar dacă s-au mai mişcat, tot nu s-au terminat.

Nu cred că există un interes real pentru acest lucru. Din 2000, de când a fost contractat proiectul, puteau să fie terminate toate şcolile până acum. Dar aceasta nu e singura problemă din sistemul de învăţământ, sunt multe şcoli la care investiţiile au fost oprite de Ministerul Educaţiei."

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite