FOTO Educaţie cu palma sau cu restricţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi dintre părinţii din România folosesc metode tradiţionale de disciplinare a copiilor şi nu se feresc să le aplice pedepse corporale. Părinţii tineri tind tot mai mult să înlocuiască „palma la fund“ cu „pedepse“ – restricţii la televizor, la calculator sau în privinţa consumului de dulciuri.

„Unde dă mama, creşte" şi „Bătaia e ruptă din rai" sunt doar două dintre proverbele care arată în ce au încredere românii, atunci când vine vorba de educarea copiilor.

Eduard, Nicolas şi Cătălin sunt trei puşti zâmbăreţi şi neastâmpăraţi care, după cum se exprimă chiar ei, au „absolvit grădiniţa" şi se pregătesc să intre la şcoală din toamnă. Toţi recunosc că uneori „nu sunt cuminţi", iar părinţii lor le mai dau „câte o palmă la fund". „Mai rar, sau mai des? Foarte rar", răspund în cor cei trei copii.

Părinţii recunosc

Marinela Dan (31 de ani), mama lui Cătălin, recunoaşte că uneori nu se poate stăpâni şi îi „scapă" băiatului câte o palmă. Ea nu crede însă în bătaie ca modalitate de disciplinare a copiilor şi preferă să discute cu el şi ă îl pedepsească. În zilele în care Cătălin iese din regulile casei, nu are voie la calculator pentru a se juca cu Tom şi Jerry sau stă mai puţin în parc, la joacă, explică Marinela.

Bunicul lui Eduard, Ferdinand Constantin, are aproape 60 de ani şi îşi aminteşte că pe vremea când era el copil, nimeni nu discuta despre cât de bune sau cât de rele sunt bătăile administrate de părinţi.

„La şcoală, când făceam prostii, învăţătoarea nu stătea prea mult pe gânduri. Îmi dădea cu rigla de lemn la palmă sau mă lovea chiar ea până i se înroşea mâna. Nici nu povesteam acasă, că mai luam o chelfăneală, de la mama! Acum, dacă îl atinge învăţătoarea pe copil cât de puţin, vin părinţii în fuga mare la şcoală să facă reclamaţie", este nemulţumit bunicul.

Şcoala interzice pedepse corporale

Legea de protecţie a copilului, aflată în vigoare din 2004, interzice bătaia şi orice fel de pedepse corporale, nu doar în şcoală, ci în general, spune Liliana Preoteasa, director pentru Învăţământul Preuniversitar în Ministerul Educaţiei. Aceeaşi prevedere a fost preluată şi în Regulamentul Şcolar General, elaborat de minister.

Copiii bătuţi învaţă mai greu

Numeroase studii internaţionale susţin teoria potrivit căreia fiecare palmă reduce coeficientul de inteligenţă al copiilor. O astfel de cercetare a fost realizată în urmă cu un an de Universitatea New Hampshire din Statele Unite.

Sociologul Murray Straus, care a coordonat studiul spune că acesta a demonstrat foarte clar că „orice pedepse corporale pot opri dezvoltarea inteligenţei copiilor. Coeficientul de inteligenţă al copiilor cu vârste între 2 şi 4 ani, loviţi de părinţi, a scăzut cu peste 5 puncte în 4 ani, faţă de IQ-ul copiilor care nu au primit pedepse corporale.

Medicii pediatri şi psihologii trebuie să înceapă să facă ceea ce niciunul dintre ei nu face acum: să spună «Nu lovi niciodată, în nicio împrejurare»". 

Cum e în lume

Tunisia a interzis recent, anunţă AFP, pedepsirea fizică a copiilor, chiar şi de către părinţi. Autorităţile nord-africane au eliminat o lege care interzicea anchetarea adulţilor care-şi băteau copiii. Palma la fund, forma cea mai uzuală de pedepsire,a devenit o acuzaţie penală.

La extrema cealaltă se află Statele Unite, unde părinţii pot recurge legal la astfel de pedepse ori de câte ori consideră necesar. 20 de state americane permit astfel de pedepse şi în şcoli, relatează „Washington Post".

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite