Epopeea manualului şcolar continuă în defavoarea elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Epopeea manualului şcolar continuă în defavoarea elevilor. FOTO: Arhivă
Epopeea manualului şcolar continuă în defavoarea elevilor. FOTO: Arhivă

Adoptarea de către Parlament a Legii manualului şcolar nu aduce veşti bune pentru elevi. Specialiştii în Educaţie explică că procedura de realizare a manualelor nu are acoperire legală. Drept urmare, şcolarii s-ar putea să nu primească manualele nici toamna aceasta. De cealaltă parte, Ministerul Educaţiei afirmă că toate demersurile au fost realizate în baza legislaţiei în vigoare.

Reamintim că pentru realizarea manualelor sunt în schemă două acte normative fundamentale. O dată, vorbim de Legea manualului şcolar care, deşi încă nu a fost promulgată de şeful statului, nu a împiedicat Ministerul Educaţiei să demareze iarna trecută procedurile pentru realizarea manualelor. Celălalt act normativ este Ordonanţa de Urgenţă prin care se reglementează noul statut al Editurii Didactice şi Pedagogice (EDP): de la regie autonomă la societate pe acţiuni aflată sub conducerea Ministerului Educaţiei.

„Este posibil ca Ministerul Educaţiei să forţeze limitele interpretării legii“

Numai că CCR a hotărât luna trecută că acest OUG este neconstituţional, iar ca să „repare“ situaţia Ministerul Educaţiei a venit cu un nou proiect, scrie Hotnews. Concret, instituţia propune o lege prin care să se poată reorganiza regiile autonome în societăţi pe acţiuni. Pe de altă parte, specialiştii explică că şi acest proiect este nelegal. „O astfel de normă ţine mai degrabă de atribuţiile Ministerului de Economie. Sau, altfel spus, este ca şi cum Ministerul Economiei ar stabili programele şcolare în locul Ministerului Educaţiei. Nu are nicio noimă“, a explicat fostul secretarul de stat care a coordonat departamentul juridic de la Ministerul Educaţiei, Gabriel Ispas.

În continuare, profesorul în Drept spune că există două scenarii pentru viitorul manualelor. „Primul scenariu, care este mai mult decât fezabil, este că elevii nu vor  primi manualele şcolare poate chiar pentru un semestru întreg la cât de greu se mişcă lucrurile din punct vedere legislativ. Este posibil ca Ministerul Educaţiei să forţeze limitele interpretării legii, profitând de faptul că decizia CCR cu privire la neconstituţionalitatea reorganizării EDP nu este încă publicată în Monitorul Oficial, şi să meargă înainte cu procedura realizării manualelor de către EDP. Problema este că dacă decizia se va publica în Monitorul Oficial cu puţin timp înainte să înceapă şcoala, tot procesul va fi declarat neconstituţional şi, prin urmare, anulat. Al doilea scenariu, despre care consider că este cel mai puţin fezabil având în vedere demersurile din ultima vreme ale Ministerului, este revenirea la reglementările anterioare şi demararea unei licitaţii pentru servicii de editare unde să poată participa orice editură“, explică Ispas.

Soluţia pentru a ieşi din criză

De aceeşi părere este şi preşedintele asociaţiei „Edu Cer“, Ştefan Vlaston. „Singura soluţie raţională este reluarea procesului de producere a manualelor pe baza legislaţiei din anii trecuţi. Adică trecerea imediată la organizarea de licitaţii pe SEAP pentru a obţine, în timp util, manualele şcolare pentru clasa a VI-a, cel puţin. Orice altă variantă va conduce la situaţia în care ministerul Educaţiei se va face încă o dată de râs, pentru incapacitatea de realizare a manualelor şcolare“, punctează Vlaston pe blogurile Adevărul.

Singura soluţie raţională este reluarea procesului de producere a manualelor pe baza legislaţiei din anii trecuţi.

Specialistul adaugă că Legea manualului încalcă principiul competiţiei şi liberul acces la resurse educaţionale. „Legea limitează aprobarea manualelor şcolare la trei variante pentru fiecare disciplină. Numai că, în felul acesta, nu se garantează  principiul competiţiei şi liberului acces la resurse educaţionale. Acest principiu este garantat în Constituţie inclusiv  prin art. 148, Integrarea în Uniunea Europeană. Cine spune că trei variante acoperă toată plaja de cerinţe educaţionale din şcolile noastre?“, întreabă retoric Vlaston.

La rândul său, directorul executiv al Uniunii Editorilor din România, Polixeniu Anghel, subliniază că ultimele demersuri de la Educaţie sunt „o harababură legislativă. Nu înţeleg de ce există atâta înverşunare împotriva editurilor private, când noi suntem singurii care putem să edităm manualele pentru a ajunge în toamnă pe băncile elevilor“, afirmă reprezentantul editorilor.

 La solicitarea „Adevărul“ Ministerul Educaţiei a transmis următoarele:

Procedurile pentru realizarea manualelor, inclusiv apelul lansat de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru manuscrisele de manuale şcolare s-au desfăşurat legal în conformitate cu legislaţia în vigoare, respectiv art.69, alin 1 şi 4 din Legea Educaţiei nr.1/2011 şi Legea 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, ambele cu modificările şi completările ulterioare.

Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) din data de 19 aprilie 2018 privind dispoziţiile Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2017 nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial. Ulterior, Parlamentul României va continua demersurile de armonizare a respectivei legi în raport cu decizia CCR, iar Ministerul Educaţiei Naţionale va pune în aplicare măsurile legale care se impun în vederea asigurării de manuale şcolare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite