Englezii dau diploma pe schimbat scutece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Marea Britanie, unul din trei bărbaţi cu diplomă universitară preferă să aibă grijă de viitorii copii în loc să-şi folosească licenţa şi să se angajeze. Potrivit unui raport al Demos, organizaţie britanică specializată în politici publice, absolvenţii din acest an se tem de angajare.

Peste 40% dintre proaspeţii absolvenţi britanici spun că pasul firesc pentru ei, după facultate, ar fi întemeierea unei familii şi nu obţinerea unui job.

Potrivit cotidianului britanic „The Guardian", care publică un studiu realizat de Demos, promoţia 2010 a universităţilor britanice a părăsit şcoala în vara cea mai dificilă ca situaţie de pe piaţa muncii din ultimii ani. Acesta şi e principalul motiv pentru care tinerii preferă să nu îşi caute o slujbă.  Jumătate dintre absolvenţi sunt mult mai pesimişti în privinţa şanselor de angajare decât erau atunci când au început facultatea, în timp ce 33% spun că aşteptările lor sunt aceleaşi, în timp ce doar 13% se declară mai optimişti.

Practica, primul pas către o slujbă bună

Sentimentul de anxietate influenţează priorităţile tinerilor. „În anii trecuţi, absolvenţii erau mult mai interesaţi să obţină o slujbă, mai ales în companiile care promovează responsabilitatea socială. În prezent, absolvenţii bărbaţi sunt mai curând dispuşi să se ocupe de copii. Pe de altă parte, doar 18% dintre bărbaţi şi 35% dintre femei ar renunţa la perspectivele unei cariere pentru a avea grijă de părinţii lor.  Cercetarea a arătat că există o concurenţă reală pentru stagiile de practică.

„Ele au devenit foarte valoroase, pentru că poţi câştiga experienţă, dar şi relaţii, contacte, care te pot ajuta apoi să te angajezi", arată autorii studiului. 27% dintre cei intervievaţi cred că vor fi mai săraci decât părinţii lor, în timp ce 42% sunt de părere că vor avea o situaţie financiară mai bună.

„Diferenţa între ceea ce sperau şi ceea ce pot duce acum la îndeplinire, în funcţie de limitările economice evidente, este îngrijorătoare. Situaţia economică arată că multe dintre aşteptările lor trebuie să fie regândite", spun experţii.

Jen Lexmond, principalul autor al raportului, spune: „Generaţia aceasta are multe provocări: schimbări climatice, o populaţie care îmbătrâneşte mult mai repede şi o uriaşă diferenţă de venituri între cei tineri şi cei mai în vârstă, dar nu cred că optimismul ar trebui să dispară".

"Situaţia economică arată că multe dintre aşteptările tinerilor trebuie regândite."

Jen Lexmond
autor al raportului

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite