Din septembrie, elevii din învăţământul primar vor putea învăţa şah la şcoală, în cadrul unui nou curs opţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programele şcolare pentru disciplina "Educaţia prin Şah" au fost aprobate prin ordin de ministru         FOTO: Adevărul
Programele şcolare pentru disciplina "Educaţia prin Şah" au fost aprobate prin ordin de ministru         FOTO: Adevărul

Din septembrie 2014, elevii din învăţământul primar vor putea studia la şcoală opţionalul „Educaţia prin Şah", la clasele întâi şi a II-a. Jocul este menit să le dezvolte micuţilor abilităţile de observaţie şi de interpretare.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a aprobat, prin ordin de ministru, programele şcolare pentru disciplina opţională „Educaţie prin şah”, pentru anul I şi anul al II-lea de studiu, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Acestea intră în curriculum la decizia şcolii pentru învăţământul primar şi vor putea fi folosite începând cu anul şcolar 2014-2015.

Elevii vor avea ocazia să se familiarizeze cu tabla de şah, cu regulile de joc şi să decodifice semnificaţia semnelor convenţionale utilizate în partida de şah.

Exerciţiile de interpretare, observaţia, simularea unor situaţii de joc, calculul unor variante de joc sunt etape pe care elevii le vor parcurge în cei doi ani de studiu.

Programele au fost realizate în urma consultărilor cu specialiştii din cadrul Federaţiei Române de Şah.

Rolul şahului în dezvoltarea copiilor

Un număr impresionant de studii ştiinţifice arată potenţialul pe care jocul de şah îl are în dezvoltarea capacităţilor mentale, aptitudinilor şi calităţilor, evindenţiind faptul că şahul are un impact pozitiv mai ales asupra şcolarilor mici. Iată şi câteva beneficii ale jocului minţii:

  • Creşte coeficientul de inteligenţă;
  • Dezvoltă abilităţile de rezolvare a problemelor, învăţând elevii să ia decizii dificile în mod independent;
  • Îmbunătăţeşte capacitatea de comunicare şi aptitudinea de a identifica modele de gândire şi acţiune;
  • Oferă oportunităţi practice pentru luarea de decizii rapide şi corecte sub presiunea timpului, abilitate ce poate folosi la performanţele de la examenele şcolare;
  • Dezvoltă memoria, abilităţile de citit, lingvistice şi matematice;
  • Dezvoltă gândirea critică, creativă;
  • Învaţă elevii să gândească logic şi eficient, să selecteze cea mai bună variantă din nenumărate posibile;
  • Oferă provocări elevilor supradotaţi şi îi ajută pe elevii cu performanţe scăzute să studieze şi să depună eforturi pentru excelenţă;
  • Demonstrează importanţa unei planificări flexibile, a concentrării şi acceptării consecinţelor propriilor decizii;
  • Îi captivează în egală măsură pe băieţi şi pe fete, indiferent de abilităţile lor naturale şi de mediul socio-economic de provenienţă;
  • Îi învaţă pe elevi cum să câştige şi să piardă în mod elegant;
  • Posedă un limbaj internaţional, poate fi o sursă de interes, amuzament şi satisfacţie;
  • Contribuie la dezvoltarea încrederii în sine şi a imaginii de sine, fără o supradimensionare a ego-ului, de vreme ce anumite pierderi sunt inevitabile, chiar şi pentru campionii mondiali;
  • Prin jocul de şah, elevii se ataşează mai mult de şcoală, acesta fiind un loc în care se desfăşoară activităţi interesante.

Opţionale de Filosofie, Educaţie Financiară şi Educaţie pentru Societate

Elevii au deja trei opţionale introduse anul acesta în învăţământul primar. Este vorba de „Educaţie pentru societate”, studiată la clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a, „Filosofie pentru copii”, la clasa a III-a sau a IV-a şi „Educaţie financiară”, la clasele a III-a şi/sau a IV-a.

Cele trei discipline fac parte din curriculum la decizia şcolii pentru învăţământul preuniversitar, adică materiile opţionale care sunt alese de către conducerile şcolilor în funcţie de preferinţele elevilor, ale părinţilor şi de pregătirea personalului didactic.

Disciplina „Educaţie pentru societate” poate fi studiată succesiv, într-un singur an şcolar sau pe parcursul a doi - trei ani. Elevii vor învăţa elemente de conduită moral - civică şi modul în care se aplică acestea în contexte reale de viaţă.

La disciplina „Filosofie pentru copii”, elevii vor învăţa etapele pe care le implică rezolvarea unei probleme date, cum să susţină un punct de vedere, dar şi cum să respecte punctele de vedere ale celuilalt.

Programa pentru „Educaţie financiară” răspunde unei iniţiative dezvoltate de Comisia Europeană în toate statele membre ale UE şi îşi propune educarea consumatorului şi dezvoltatea receptivităţii elevilor pentru domeniul financiar.

Programa pentru „Educaţie financiară” a fost elaborată în colaborare cu serviciul de educaţie al Băncii Naţionale Române, care a pilotat cursurile pentru această disciplină în mai multe unităţi şcolare, încă din anul 2010-2011.


Copiii din clasele primare vor studia filosofia, educaţia financiară şi educaţia pentru societate

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a aprobat, prin ordin de ministru, implementarea programelor şcolare pentru disciplinele opţionale „Educaţie pentru societate”, „Filosofie pentru copii” şi „Educaţie financiară”.

500 de judecători şi procurori s-au oferit să predea educaţia juridică în şcoli

Aproximativ 500 de judecători şi procurori s-au înscris până acum pe listele specialiştilor care le vor preda voluntar şi gratuit elevilor educaţie juridică din şcoli. Cursurile au început deja în mai multe şcoli din ţară.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite