Dascălii, derutaţi de tăierea lefurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii se întreabă ce vor face cu meseria aleasă în urmă cu mulţi ani. Reducerile salariale din învăţământ îi determină pe unii dascăli să-şi caute altceva de lucru, iar pe alţii să se resemneze cu ideea economiei.

Silvia Lixandru, profesoară de matematică la Şcoala Generală nr. 124 din Bucureşti, spune că tăierile salariale de 25% o duc înapoi în timp câţiva ani. Profesoară cu 20 de ani vechime, gradul I (cel mai ridicat), ea spune că de la 1.300 de lei, cât lua până acum în mână, va ajunge la 1.000.

„Cred că salarii aşa mici am mai avut în urmă cu cinci ani. Toţi profesorii se gândesc să mai facă şi altceva. Dar la vârsta mea, adică 43 de ani, este foarte greu să-mi schimb domeniul", povesteşte Silvia. Imediat precizează: „Dar nu vreau să fac altceva". Florica Băluţă este directoarea Şcolii Generale nr.194 din Bucureşti.

Greu de cei cu credite

Ea spune că reacţiile colegilor nu sunt pozitive în ceea ce priveşte tăierea salariilor cu 25%, mai ales ale celor care au împrumuturi la bănci. Directoarea arată cum vor scădea salariile: „Un pedagog cu 10 ani vechime şi un salariu net de 894 de lei va rămâne cu 698 de lei. Iar un profesor cu definitivat şi aproape 14 ani vechime, de la 1.230 de lei, va ajunge la 989 de lei".

Directorul Şcolii Generale nr. 124 din Bucureşti, Iulian Negoiţă, spune că, raportat la 2009, salariul a fost diminuat de fapt cu 50%, având în vedere că nu se mai acordă salariile de merit şi unele sporuri. Iulian Negoiţă consideră că implicarea profesorilor va scădea odată cu diminuarea salariului. „Cei care predau discipline date la tezele naţionale şi Bacalureat o să mai ia bani din meditaţii, restul nu ştiu ce vor face", spune directorul.

Magda Spătărelu predă Desen la Şcoala Generală nr. 124 din Bucureşti. Lucrează în învăţământ de 10 ani dar, din cauza reducerilor salariale, se gândeşte să plece din sistem.

„Sunt indignată pentru că toate măririle anunţate au fost o minciună. Acum o să rămân cu puţin peste 700 de lei, ca acum trei ani. Ţi se pare că munceşti degeaba. Slavă Domnului că n-am credite!", spune profesoara. Magda Spătărelu afirmă că e tentată să trăiască, mai degrabă, din ce câştigă ca artist plastic sau să-şi găseascu un job în regim de colaborare, pe design.

Posturi desfiinţate

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat recent, într-un interviu pentru „Adevărul" că, în ciuda celor două examene de titularizare, vor fi profesori daţi afară pentru că „aşa prevede legea şi acestea sunt necesităţile sistemului".

Ministrul a mai spus că selecţia celor restructuraţi se va face după criterii clare: „De exemplu, dacă avem trei clase cu număr mic de elevi, vor rămâne două clase cu număr mediu. Se va ţine cont şi de cei care au avut cele mai mari note la examen. Numai profesorii ale căror contracte expiră pe 31 august vor fi daţi afară. Niciun titular nu va fi dat afară de la 1 septembrie, chiar dacă activitatea unora a fost restrânsă", a explicat Funeriu. 

"Cred că salarii aşa mici am mai avut în urmă cu cinci ani, dar e greu să schimb domeniul. "
Silvia Lixandru
profesoară de matematică

"Sunt indignată,toate măririle anunţate au fost o minciună. Bine că n-am credite!"
Magda Spătărelu
profesoară de desen

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite