Criză de consilieri de carieră în școli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu este singura ţară care se confruntă cu problema subcalificării absolvenţilor şi care nu reușește să-i pregătească pe tineri să facă faţă primului lor job. Ministrul Educaţiei din Germania, Annette Schavan, a prezentat un program de consiliere vocaţională a elevilor, în valoare de 755 de milioane de euro.

Aceeaşi problemă o au şi sistemele de învăţământ din Franţa şi Marea Britanie, unde autorităţile sunt îngrijorate că tinerii sunt tot mai nepregătiţi pentru a obţine şi, apoi, pentru a face faţă unui job.

Aşa s-a ajuns să se discute despre o reformare a învăţământului preuniversitar, astfel încât anii de liceu să fie centraţi pe dezvoltarea abilităţilor necesare unei viitoare meserii şi să ţină cont de evoluţia pieţei forţei de muncă.

Patronii din întreaga Europă acuză sistemul de educaţie pentru calitatea profesională dezastruoasă a tinerilor absolvenţi. De aici şi importanţa internshipurilor, care au ajuns singura soluţie pentru ca un angajator să-şi dea seama dacă un tânăr are şansa de a deveni un viitor salariat.

3.000 de consilieri

Problema este deosebit de alarmantă, în contextul în care Europa se confruntă cu o accentuată îmbătrânire a populaţiei, iar o slabă calitate a forţei de muncă tinere ar putea transforma criza demografică într-o criză socială.

În Germania, guvernanţii au decis investirea a 755 de milioane de euro pentru ca toţi elevii să aibă acces la îndrumare vocaţională, începând cu clasa a şaptea şi până la terminarea şcolii. Printre altele, elevii vor fi puşi în legătură cu firme de consiliere profesională, care să identifice şi să dezvolte abilităţile adolescenţilor, apoi să le explice opţiunile pe care le au după încheierea studiilor.

În total, vor fi folosiţi peste 3.000 de astfel de consilieri, din care două treimi vor fi angajaţi cu normă întreagă, iar restul vor fi voluntari. 

Cursuri de bune maniere

Pregătirea adolescenţilor pentru un job începe chiar cu eticheta la locul de muncă. În cadrul unor cursuri speciale, înainte de a li se explica ce înseamnă relaţiile profesionale, ei în­­­­­vaţă că trebuie să-şi salute colegii, să spună „Bună di­­­­­ mi­­­­­­­neaţa" şi „La revedere", să nu mestece gumă atunci când poartă un dialog şi să vorbească articulat.

Şocul primei angajări

Comportamentul acestor tineri, imaturi pentru un job la terminarea studiilor, este explicat prin contrastul dintre mediul şcolar şi cel profesional. Pentru ei este greu să facă trecerea de la un mediu foarte permisiv la un mediu concurenţial şi guvernat de reguli stricte.

Consiliere profesională

În România, s-au introdus abia de curând cursuri de consiliere profesională, în licee, dar ele sunt insuficiente şi nu acoperă decât nevoile din marile oraşe. În lipsa unui specialist, adolescenţii n-au nicio şansă de a înţelege pe ce abilităţi personale se pot baza în viitoarea lor carieră şi nici ce-i aşteaptă după absolvire.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite