Consiliul Naţional al Elevilor: 800.000 de elevi nu au conexiune la internet. Ce se întâmplă cu platformele educaţionale online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Arhiva Adevărul
Imagine: Arhiva Adevărul

Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, ieri, că nu se poate face educaţie online, fără acces la internet, iar peste 800.000 de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la internet.

Potrivit elevilor, succesiunea firească a măsurilor pentru garantarea accesului la educaţie este achiziţionarea, în primă fază, a device-urilor conectate la internet, distribuirea acestora către elevii şi cadrele didactice care le solicită, conform Legii 109/2020, şi ulterior conectarea unităţilor de învăţământ la platformele educaţionale.

„Pe data de 19 septembrie, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis, către inspectoratele şcolare judeţene, o adresă prin care solicită ca toate unităţile de învăţământ să fie conectate la platformele digitale de învăţare, puse la dispoziţie de către Google şi Microsoft, pentru a facilita învăţarea în mediul online a elevilor. CNE atrage atenţia asupra faptului că această măsură este insuficientă, întrucât asigurarea conectării unităţilor de învăţământ preuniversitar la platforme educaţionale nu garantează accesul elevilor la educaţie de calitate, deoarece la momentul de faţă peste 800 de mii de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la internet”, arată CNE.

Reprezentanţii elevilor spun că „pe hârtie” România ar fi trebuit să aibă două platforme de învăţare online, dar, în fapt, n-are niciuna.

„Mai mult decât atât, conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, sistemul educaţional din România ar trebui să aibă două platforme proprii de învăţare online: Biblioteca Şcolară Virtuală şi Platforma şcolară de e-learning, însă acestea întârzie să apară, în ciuda faptului că sunt prevăzute în lege”, a transmis, ieri, CNE.

Comuna în care temele circulă „cu microbuzul”

Un exemplu care confirmă cifrele avansate de CNE este cel al comunei Bivolari, singura localitate din judeţul Iaşi unde şcoala se face în scenariul roşu, adică online. Asta doar în teorie, pentru că, în practică, doar 60% dintre elevii comunei dispun, conform statisticilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, de tehnologia necesară pentru a putea participa la ore online, aşa cum prevede scenariul roşu.

În două sate din comună nu este reţea de internet. Potrivit presei locale, conducerea şcolii a găsit o soluţie: femeia de serviciu va merge cu microbuzul pentru a împărţi temele elevilor. Astfel, elevii sunt nevoiţi să trimită temele în plic, sigilate

Promisiunile neonorate ale Monicăi Anisie

Precizările Consiliului Naţional al Elevilor vin în contextul în care una dintre promisiunile rămase fără acoperire ale ministrului Monica Anisie este cea a achiziţionării echipamentelor electronice care să permită participarea la lecţii online pentru elevi şi profesori. 

Deşi promise de ministrul Educaţiei încă din 10 septembrie, cele 250.000 de tablete cu conexiune la internet pentru ca elevii din mediile defavorizate să participe la şcoala online nu au ajuns nici azi la destinaţie.

Ministrul Anisie mai anunţa în prima decadă a lunii august că Ministerul Educaţiei va mai cumpăra cu ajutorul Băncii Mondiale 74.000 de laptopuri pentru 1.100 de licee din proiectul ROSE şi 200.000 de echipamente pentru învăţământul gimnazial, cu bani europeni. Situaţia s-a schimbat însă radical pe 30 august, când, premierul a declarat că pot fi achiziţionate doar 70.000 – 80.000 de tablete din cele 250.000 anunţate iniţial.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite