CLASA PREGĂTITOARE 2013 Începe redistribuirea copiilor în etapa a doua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii care nu au prins un loc în prima etapă mai au o şansă la înscrierile din mai    FOTO Sever Gheorghe
Părinţii care nu au prins un loc în prima etapă mai au o şansă la înscrierile din mai    FOTO Sever Gheorghe

Prima etapă de înscrieri la şcoală pentru anul viitor s-a încheiat ieri, cu peste 100% de cereri depuse. Părinţii care nu au prins un loc vor intra în cea de-a doua etapă de înscrieri (8-17 mai), când vor avea la dispoziţie locurile rămase libere în şcoli.

Ministerul Educaţiei a anunţat luni, 22 aprilie, în ultima zi din prima etapă de înscrieri în învăţământul primar, că au fost înscrişi peste 100% din copiii care trebuie să intre obligatoriu, la anul, în clasa pregătitoare, respectiv clasa I (în funcţie de vârstă), depăşind cu 0,8% cifra estimată iniţial de inspectorate.

În următoarele zile, inspectoratele vor face listele cu copiii înscrişi pe locurile de circumscripţie, de drept, iar dacă apar cazuri în plus de părinţi care dovedesc că locuiesc în zona şcolii vor fi create locuri suplimentare la clasele pregătitoare, a explicat pentru „Adevărul“ Constantin Trăistaru, şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

De asemenea, se vor face şi liste cu şcolile unde au rămas locuri libere, care vor fi disponibile în cea de-a doua etapă de înscrieri, în perioada 8-17 mai. Listele cu locurile ocupate de fiecare copil după prima etapă de înscrieri vor fi publicate, la şcolile respective, pe 29 aprilie.

Cum se poate pierde locul de circumscripţie

Dacă nu prind un loc la şcoala pe care au ales-o părinţii, din afara circumscripţiei, atunci trebuie înscrişi din nou, în cea de-a doua etapă, unde vom încerca să rezolvăm toate cazurile. După încheierea celei de-a doua etape, vorbim deja de cazuri excepţionale, spre exemplu părinţi care vin din străinătate şi care nu au fost în ţară să-şi înscrie copilul la timp. Atunci intervin inspectoratele şcolare ca să rezolve problema şi ca să găsească un loc şi pentru aceşti copii ai căror părinţi au ratat primele două etape de înscriere“, a explicat Stelian Fedorca, fost secretar de stat şi, în prezent, consilier în Ministerul Educaţiei.

Oficialii atrag însă atenţia asupra faptului că elevii pierd automat locul în şcolile de circumscripţie, dacă părinţii nu au bifat, pe cererea depusă în prima etapă, această opţiune.

Criteriile de repartizare pe locurile libere

Repartizarea pe locurile rămase libere se va face conform unor criterii generale stabilite în metodologia de înscriere la preuniversitar, dar şi conform unor criterii specific, stabilite de fiecare şcoală în parte.

Astfel, potrivit criteriilor generale, prioritate vor avea copiii orfani de unul sau de ambii părinţi, cei din orfelinate, copiii care au un handicap, cei care au un părinte cadru didactic în şcoala respectivă sau cei care au o soră sau un frate mai mare care învaţă deja acolo.

Locuri suplimentare în 40 de şcoli din Capitală

Inspectoratele şcolare deja cunosc situaţia şi şcolile unde va fi nevoie de o suplimentare de locuri la clasa pregătitoare. Bucureştiul a avut cele mai multe cereri de înscrieri în prima etapă, peste 14.000, cu 2.000 mai multe decât locurile alocate iniţial, conform datelor centralizate la Ministerul Educaţiei.

De la Colegiul German «Goethe» nu avem o solicitare de suplimentare cu mai multe clase, ci doar cu numărul de locuri din clase, de la 25 până la 30. «Dante Alighieri» şi Şcoala 195 au cerut clase suplimentare, în jur de două-trei. În total avem vreo 40 de unităţi şcolare unde va trebui să suplimentăm“, a explicat Constantin Trăistaru.

În judeţul Iaşi, pe locul doi după Capitală, există cel puţin trei-patru şcoli unde vor trebui suplimentate locurile de la clasele pregătitoare, după ce „numărul de locuri de circumscripţie calculat de inspectorat s-a dovedit a fi mai mic decât numărul real“, spune inspectorul şcolar general din Iaşi, Camelia Gavrilă.

”În Iaşi, mai mulţi părinţi şi-au făcut recent buletine în circumscripţiile în care care se află şcolile bune la care doresc să-şi înscrie copiii”, a explicat inspectorul. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite