Cât de grea e matematica la Bac? Nici comisia nu ştie să facă problemele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subiectele concepute de comisia de Bacalaureat sunt de un nivel mult prea avansat, în timp ce în clase elevii reclamă metodele de predare ale profesorilor şi manualele proaste. Zeci de academicieni şi profesori au trimis o scrisoare deschisă ministrului Educaţiei în care cer simplificarea subiectelor date la Bac.

Ana-Maria Dinu este elevă în clasa a IX-a la Liceul Industrial Pipera din Bucureşti, profilul electromecanică. „Avem patru ore de matematică pe săptămână. Matematica mi se pare foarte grea. Abia o înţelegi. Iar profesorii nu prea au metode de predare", spune ea.

Colega ei, Marinela Radu, spune şi ea că la ora de matematică nu înţelege mai nimic. „Matematica este destul de grea şi din această cauză mulţi dintre colegi chiulesc", afirmă fata.

Citiţi şi:

Bacul mai lejer cere o admitere mai dificilă

Şcoala viitorului: examene mai dese şi orar mai uşor

Principalele schimbări pentru şcoala primară, gimnaziu, liceu şi facultate

Funeriu: Riscăm să-i transformăm pe copiii noştri în roboţei de rezolvat probleme

Scrisoarea către ministru

După terminarea liceului, mulţi dintre absolvenţi obţin note mici la această materie la examenul de maturitate. Unul dintre motive este gradul ridicat de dificultate al subiectelor. „Examenul de Bacalaureat nu este olimpiadă de matematică", atrage atenţia prof. dr. docent Nicolae Dinculeanu, membru de onoare al Academiei Române şi profesor la Universitatea din Florida, SUA. El a observat că, în ultimii ani, examenul de maturitate a avut un nivel inadmisibil de ridicat.

Sistemul încurajează meditaţiile

Profesorul Dinculeanu spune că unele probleme au fost atât de grele încât nici membrii comisiei care le-au propus n-ar fi fost în stare să le rezolve, dacă n-ar fi văzut soluţia dinainte.

„Nu trebuie să se uite că majoritatea elevilor nu vor deveni matematicieni", a declarat prof. Dinculeanu. Subiectele grele de la Bac nu fac decât să dea apă la moară industriei meditaţiilor. „Procentul de reuşiţi s-a menţinut însă constant prin acordarea de puncte multe la chestiunile simple şi de puncte puţine pentru chestiunile grele, dar şi prin fraudarea examenului de către cadrele didactice şi de către elevi".

Pentru ca această situaţie să se schimbe, din 2007, prof. Dinculeanu, împreună cu alte personalităţi membre ale Academiei Române, dar şi cu profesori de liceu au adresat o scrisoare deschisă tuturor miniştrilor Educaţiei: Cristian Adomniţei, Ecaterina Andronescu şi Daniel Funeriu. Fără niciun rezultat însă.

Manuale şcolare pentru elite

În document, profesorii cer regândirea examenului, a programelor şi a manualelor şcolare. La rândul lor, experţii Societăţii Academice Române au întocmit un raport „Ieşirea şcolii din mediocritate" în care arată că gradul ridicat de dificultate al exerciţiilor şi problemelor din manualele noastre comparativ cu situaţia din alte ţări îi îndepărtează pe elevi de şcoală. Bacalaureatul la matematică va avea loc pe 30 iunie.

„O corvoadă, o materie urâtă"

Profesorul universitar Radu Gologan, coordonatorul lotului naţional de matematică al României, consideră că sistemul îi îndepărtează pe elevi de matematică. El spune că din cauza manualelor şi a schimbărilor frecvente de notaţie, matematica a devenit o corvoadă, ,,o materie urâtă", de care elevii ajung să se sperie.

Gologan este nemulţumit de nivelul subiectelor de Bacalaureat din ultimii ani: ,,La matematică, nivelul a fost extrem de ridicat. Chiar şi un copil foarte bun, dacă nu învăţa dinainte subiectele pe de rost, nu putea să le rezolve".

Criticile lui Gologan se îndreaptă şi către sistemul de organizare a examenului. „Să ne întoarcem în timp, la sistemul de Bacalaureat cu rezolvarea subiectelor anunţată pe site-ul Ministerului Educaţiei. A fost un sistem de furt naţional. Rezolvările erau copiate în sala de examen, de îndată ce se afişau subiectele. În marile licee se ridicau camioane de cărţi cu rezolvări din curte. Or, nu asta trebuie să fie ideea", conchide universitarul. Ana-Maria Onisei

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite