Bătălia şcolilor pe „eticheta verde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevi din toată ţara s-au întrecut, timp de câteva luni, în acţiuni de protejare a mediului, ca să câștige renumele de școală ecologistă. Copiii au îngrijit parcuri, au adunat gunoaie şi au încercat să-i facă pe cei din jur să folosească responsabil resursele naturale.

Elevii din clasele I-VIII de la Şcoala pentru deficienţi de auz „Sfânta Maria" din Bucureşti s-au arătat entuziasmaţi de proiectul „Şcoli pentru un viitor verde". În primul rând, au colectat maculatură şi plastic, atât din şcoală, cât şi de acasă, care au ajuns la centrele de reciclare, povesteşte coordonatorul lor, Maria Stoica, profesor de educaţie specială.

Mai citiţi şi:

Generaţia „oriunde în străinătate e mai bine“

Burse: Educaţie civică în Germania

Adulţi indiferenţi

Copiii au făcut şi grădinărit: au sădit pomi, i-au văruit pe cei din curtea şcolii şi au plantat flori. Elevii şi-au extins activitatea ecologică şi în jurul clădirii. „Locuitorii aruncă mereu gunoaie lângă zidul nostru, aşa că cei mici s-au mobilizat şi au curăţat perimetrul. Din păcate, oamenii nu i-au ajutat, ci se uitau de la balcoane şi râdeau", povesteşte profesoara. După ce le-a arătat elevilor cât de important este să folosească eficient apa, profesoara s-a trezit cu „plângeri" din partea părinţilor: „Doamnă, ce le-aţi spus, că nu ne mai lasă să spălăm vasele!".

„Şcoala verde presupune ca elevii să capete deprinderea de a reduce consumul inutil de hârtie, apă, electricitate, de exemplu. Important este ca întâi să se educe pe ei în acest sens, iar ceea ce au învăţat la şcoală să se răsfrângă asupra familiei şi prietenilor. Oricum, părinţii merită nota zece pentru cooperare", spune Maria Stoica.

declară Război zgomotului

Şi elevii de liceu s-au dovedit ecologişti în devenire. Maria Zamfir este profesoară de biologie la Colegiul Naţional „Cantemir Vodă" din Bucureşti. Împreună cu Andreea Buligă, profesoară de limba română, şi Irina Ionescu, profesoară de desen, a declarat război poluării fonice din jurul liceului.

„Elevii au realizat pliante pe care le-au împărţit conducătorilor din trafic. 30% dintre şoferi au spus că de obicei nu claxonează, 20% au refuzat să deschidă geamul, iar 50% au spus că vor încerca să nu mai claxoneze", povesteşte Maria Zamfir. De asemenea, liceenii au făcut bijuteri, felicitări şi mărţişoare din deşeuri, iar din vânzarea lor au strâns 80 de lei. „Am observat că fetele au început să poarte podoabe confecţionate de ele", spune profesoara. Elevii au organizat şi un concurs pe tema fast-food, la care a participat Bogdan Nicolai, editor la „Adevărul".

El le-a povestit despre disconfortul fizic cu care s-a ales după ce a experimentat, din proprie iniţiativă, timp de o lună, numai astfel de produse. „Am văzut că, în ultima vreme, copiii au conştientizat pericolul fast food. Cred că magazinele de acest gen de lângă liceul nostru vor da faliment!", povesteşte, amuzată, Maria Zamfir.

Concursul „Şcoli pentru un viitor verde" a fost demarat de asociaţia cu acelaşi nume, organizaţia ecologistă World Wilde Fund for Nature (Fondul Mondial pentru Natură) şi editura CD Press. Programul s-a derulat pe trei secţiuni: Pipo (3-7 ani/grădiniţă), Doxi (7-11 ani/I-IV) şi Terra Magazin (11-18 ani/V-XII), iar în joc sunt puse premii şi menţiuni în valoare de 10.000 de euro. Primele rezultate se vor afişa pe 15 iulie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite