Bacalaureatul este ameninţat de grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii se pregătesc de grevă într-o ultimă tentativă disperată de a convinge Guvernul să nu le taie salariile cu 25%. Protestul pe care îl pregătesc dascălii, începând cu data de 31 mai, i-ar putea afecta pe cei 200.000 de elevi de liceu care termină liceul în aceste zile.

Multe familii din România sunt în situaţia de a nu-şi putea face planuri de vacanţă. Examenul de bacalaureat ce are programată o nouă probă (la o limbă şi literatură modernă) pe 31 mai, riscă să fie întârziat de greva profesorilor, decisă pentru ultima zi a lunii.

Problemele sunt binecunoscute: dascălii refuză să accepte decizia guvernamentală de reducere a salariilor tuturor bugetarilor cu 25%, dar îi nemulţumeşte şi prevederea referitoare la dispariţia titularizării în învăţământ, sistem înlocuit cu o serie de alte examene menite să le măsoare competenţele.

Părinţii sunt neliniştiţi de aceste perspective şi cer cadrelor didactice să facă o excepţie pentru elevii clasei a XII-a. Mulţi dintre ei au fost acceptaţi la facultăţi, chiar şi din străinătate, iar o amânare a Bacalaureatului le-ar putea pune în pericol şansele de a se înscrie la timp. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Mihaela Gună, spune că greva anunţată de profesori, menită să impresioneze autorităţile, afectează în primul rând elevii.

„Copiii au devenit masă de manevră în lupta dintre cadrele didactice şi Guvern", se plânge reprezentantul părinţilor. Mihaela Gună spune, în acelaşi timp, că înţelege nemulţumirea profesorilor. „Scăderea salariilor cu 25%, la un salariu foarte mic, înseamnă foarte mult. De aceea am făcut apel la înţelegerea lor. Măcar clasa a XII-a să fie finalizată", afirmă Gună.

„Să le pună numai 10 la toţi"

Ovidiu Tudoran este tatăl Ruxandrei, elevă în clasa  a XII-a la Liceul „Vasile Alecsandri" din Bacău. De profesie medic, el este de părere că protestul cadrelor didactice nu va avea sorţi de izbândă, pentru că „cei din învăţământ, la fel ca şi noi, cei din sănătate, n-au dus niciodată o acţiune până la capăt".

Tudoran are o altă idee despre cum trebuiau să se manifeste profesorii: „Eu cred că cea mai eficientă formă de protest a cadrelor didactice era să le pună numai note de 10 elevilor, nu să nu le treacă notele în catalog. Iar la Bacaluareat să îi treacă pe toţi cu nota 10. În felul acesta, îşi luau şi ei banii pentru participarea la examen şi n‑ar fi influenţat cu nimic intrarea la facultate a copiilor, unde fiecare trebuie să intre pe forţele proprii".

 Tatăl Ruxandrei Tudoran susţin că, în acest fel, cei care au spus că „şcoala nu contează" ar fi avut o replică inteligentă din partea profesorilor. „La un moment dat, cu atâtea note de 10, cineva s-ar sesiza şi ar trebui să schimbe ceva în şcoală", crede el.

De cealaltă parte, profesorii se arată convinşi că protestul lor poate avea efect numai dacă va fi blocat anul şcolar şi un examen atât de important precum Bacalaureatul. Sindicatele din învăţământ cer ca în acest domeniu să nu fie aplicată măsura de reducere a salariilor.

„Dascălii nu pot fi puşi să plătească pentru ani întregi de cheltuieli pe clientelă politică", spun la unison federaţiile sindicale din Educaţie.

Profesorii se arată hotărâţi

Mai mult, liderii sindicali se arată convinşi că profesorii vor respecta de această dată consemnul, iar ponderea celor care vor participa, indiferent de presiunile Guvernului, va fi covârşitoare.

„Dacă nu vom rezolva nimic şi vom începe greva pe 31 mai, în mod categoric examenul de Bacalaureat nu va mai avea loc, chiar dacă noi nu ne dorim ca elevii să sufere. Guvernanţii sunt obligaţi să negocieze, dar refuză orice dialog. Nu vrem să mai discutăm cu ministrul Daniel Funeriu. Am aflat din presă că ne-a invitat la o discuţie pentru calendarul protestelor, nu pentru negocieri. Vrem să negociem cu responsabilii Guvenării: cu prim-ministrul, cu ministrul Muncii şi cu ministrul Finanţelor", spune Constantin Ciosu, lider al Federaţiei Educaţiei Naţionale.

La rândul său, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, e şi el de părere că Bacalaureatul poate fi afectat. „Am făcut un referendum şi 70% din profesori au votat pentru grevă. Pot să vă spun că am vorbit cu liderii din teritoriu şi oamenii sunt hotărâţi de această dată să nu participe la examenul de Bacalaureat", declară profesorul Cornea.

Ministrul cheamă la ordine

Ca şi în alte ocazii, Ministerul Educaţiei şi-a luat măsuri de precauţie. Toţi profesorii examinatori ar uma să semneze, cu câteva zile înainte de examen, documente prin care se angajează că vor fi prezenţi la testare. Cine nu mai poate participa trebuie să anunţe din timp pentru a putea fi înlocuit. Până acum nu s-a întâmplat niciodată ca un examen să nu se poată ţine din cauza numărului de retrageri de examinatori.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le-a cerut profesorilor ca pur şi simplu să nu participe la grevă şi să nu perturbe anul şcolar. El este convins că nu toţi profesorii împărtăşesc punctul de vedere al sindicaliştilor. „Absenţii nu au niciodată dreptate", spune Daniel Funeriu. 

Calendarul probelor de Bac

31 mai - 4 iunie: Examen la o limbă modernă

28 iunie: Limba şi literatura română

29 iunie: Limba şi literatura maternă

30 iunie: Proba obligatorie a profilului

1 iulie: Proba la alegere a profilului

3 iulie: Afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor

7 iulie: Afişarea rezultatelor finale

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite