VIDEO BACALAUREAT 2014 Au început probele orale de la Bac 2014. Cât de bine ştiu tinerii să comunice în limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceenii au început marţi examenele orale de la Bac 2014, cu testarea competenţelor de comunicare în limba română. Proba se va desfăşura şi în zilele următoare, sub supravegherea camerelor video şi a celor 3.200 de poliţişti. Elevii spun că subiectele primite au respectat modelele publicate de minister.

Elevii susţin, în perioada 10-12 iunie, proba orală de evaluare a competenţelor de limba română din cadrul examenului de Bacalaureat 2014. 

Deşi nu se dau note şi rezultatul obţinut la această probă nu se calculează la media finală de la Bac 2014, un candidat nu poate promova examenul dacă nu participă şi la probele orale, atrage atenţia Ministerul Educaţiei.

Candidaţii au intrat în sala de examen în ordinea afişată pe liste, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă.

Subiecte de nivel uşor spre mediu

Prima zi caniculară din această vară este şi prima zi de examen pentru elevii care susţin Bac-ul. 

Marţi, elevii dau proba orală la limba română, care nu are vreo pondere reală la media finală a examenului, dar fără de care nu se poate promova.

Având în vedere că intră în ordine alfabetică, pe serii, elevii nu s-au înghesuit în faţa liceelor, doar câţiva dintre ei stăteau azi dimineaţă la umbră, sub copaci, vorbind între ei despre cum s-au descurcat în prima zi de examen.

Subiectele au fost uşoare spre medii, iar emoţiile nu au fost prea mari în prima zi de examen, spun elevii de la Colegiul Naţional "Sf. Sava" din Bucureşti şi de la Liceul Teoretic "George Călinescu". 

"Am primit un text oficial (juridic-administrativ) şi am avut patru întrebări la care a trebuit să răspund: ce tip de receptor se adresează, cărui stil funcţional aparţine, să găsesc în text idei, argumente şi opinii şi la ultimul punct îmi cerea opinia mea despre ce scria în text", a spus Ştefan, absolvent de clasa a XII-a la "Sf Sava". 

El spune că nu a avut deloc emoţii fiindcă nu are probleme cu vorbitul în public. Alţi colegi de-ai săi spun, de asemenea, că a fost uşor pentru ei în prima zi de examen.

image

"Mi s-a părut foarte simplu, toată lumea ar trebui să ia experimentat la ce subiete au fost. Mie mi-a picat un articol din Dilema Veche şi când am ajuns în faţa comisiei a fost mai mult un dialog cu profesorii. Emoţii avem mai mult pentru proba scrisă de la Română", spune Robert Enache, de asemenea savist. 

Şi colega sa, Maria Ciulică, elevă tot la "Sf. Sava", spune că i s-a părut uşor examenul oral şi a avut doar puţine emoţii, ca în prima zi de examen.

Emoţiile primei zile de examen

Tinerii care au ieşit primii din testare la Liceul Teoretic "George Călinescu" spun că subiectele au respectat modelele publicate de minister şi au avut de luptat mai mult cu emoţiile.

image

„Mi s-a părut un subiect de nivel mediu, a fost mai mult un dialog cu comisia. Am avut emoţii la început, până m-am aşezat în scaun. Subiectul a fost cum mă aşteptam să fie, ca cele din modele”, a spus Cristian Bălan, elev la Liceul teoretic „George Călinescu” din Capitală (Foto, în negru). O colegă de a sa, Maria, spune că pentru ea a fost mai mult un monolog în faţa comisiei, a citit un pic de pe ciornă şi nu prea a avut emoţii.

Probele orale vor fi supravegheate cu ajutorul camerelor video, iar aproape 3.200 de poliţişti vor acţiona suplimentar, faţă de dispozitivul curent angrenat pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, în timpul desfăşurării primei sesiuni a examenului de bacalaureat din această vară.

Este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare. 

Dacă sunt prinşi, candidaţii vor fi eliminaţi din examen de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu.

Ca procedură, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată drept ciornă. 

Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 - 15 minute.

Subiectele, elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), cuprind texte literare şi non-literare, funcţionale şi non-funcţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru Bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Cum trebuie să te prezinţi la Bac

"Cred că este un examen necesar şi binevenit în condiţiile în care oamenii comunică în general oral şi nu în scris. Nu trebuie să dovedeşti acumulări de cunoştinţe, ci cum poţi să comunici", a spus profesoara Iulia Pop, care a explicat într-o lecţie video din cadrul campaniei "Adevărul te meditează şi te premiază", cum trebuie să se prezinte elevii la proba orală de la Română.

BACALAUREAT 2014 Lecţia video pentru proba orală de la Română, la Adevărul Live

Calendar Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2014

  • 10 - 12 iunie:  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  • 1 - 13 iunie:  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  • 16 – 20 iunie:  Evaluarea competenţelor digitale
  • 23 - 27 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  • 30 iunie:  Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 1 iulie;  Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 2 iulie: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
  • 4 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă
  • 7 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
  • 7 iulie: Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
  • 8 -10 iulie:  Rezolvarea contestaţiilor
  • 11 iulie: Afişarea rezultatelor finale

BACALAUREAT 2014 Lecţia video pentru proba orală de la Română, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite