BACALAUREAT 2013 Cum poţi să scapi de o parte din examene prin echivalare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte dintre elevi nu vor da toate probele la Bac şi vor avea o sesiune mai uşoară
O parte dintre elevi nu vor da toate probele la Bac şi vor avea o sesiune mai uşoară

Elevii care au obţinut premii individuale în timpul liceului la concursuri şi olimpiade şcolare internaţionale recunoscute de către Ministerul Educaţiei au posibilitatea de a-şi echivala, la cerere, proba scrisă de examen la disciplinele respective de la Bac, potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educaţiei.

Recunoaşterea sau echivalarea diplomelor se face de către directorul liceelor, în urma solicitării scrise a candidatului şi a prezentării dovezilor privind obţinerea premiului la concursul sau la olimpiada internaţională. Documentele menţionate se depun la secretariatul şcolii atunci când se face înscrierea.

Lista olimpiadelor şcolare internaţionale recunoscute a fost publicată de către minister înainte de începerea sesiunii speciale de Bac.

De asemenea, candidaţii care au participat, dar nu au promovat examenul de bacalaureat în sesiunile organizate din 2003 până anul trecut pot solicita recunoaşterea unora dintre probele promovate în anii respectivi.

Candidaţii respectivi trebuie să prezinte la înscriere o adeverinţă eliberată de unitatea de învăţământ absolvită pe care să fie trecute rezultatele obţinute la examenul de bacalaureat în sesiunile mentionaţe. Adeverinta va preciza, pentru fiecare sesiune, disciplina sustinuta si nota obtinuta la fiecare din probe.

În cazul în care candidatul nu s-a prezentat la probe sau a fost eliminat din examen, trebuie menţionat în adeverinţă. Adeverinţa va fi semnată de directorul şi de secretarul unităţii de învăţământ absolvite şi va purta ştampila acesteia.

După două sesiuni picate, taxa de Bac este de 230 de lei

Candidaţii au dreptul să susţină examenul de Bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori, după care trebuie să plătească 230 de lei, dacă dau din nou toate probele.

Nu toţi candidaţii vor plăti însă această sumă: cei care au făcut cerere pentru recunoaşterea probelor la care au fost admişi în sesiunile anterioare, deşi nu au reuşit să promoveze integral examenul de Bacalaureat, vor plăti diferenţiat o sumă în funcţie de numărul de probe pe care vor să le susţină anul acesta.

Calendarul bacalaureatului 2013

Examenul de Bacalaureat 2013 a început luni, 10 iunie, cu proba orală la Limba şi Literatura Română, urmează proba la limba maternă (12-14 iunie), evaluarea competenţelor digitale (17-21 iunie) şi proba orală la o limbă străină (25-28 iunie), după care, în perioada 1-5 iunie, urmează examenele scrise. Notele finale se afişează pe 12 iulie.

Anul acesta, la examen s-au înscris 187.898 de candidaţi, dintre care 147.830 din promoţia actuală, în scădere faţă de ultimii ani. Aşadar, aproape 40.000 sunt elevi din promoţiile anterioare.

Meditaţii online pe adevarul.ro

Elevii care învaţă în această perioadă pentru examenele de Bacalaureat 2013 (10 iunie – 5 iulie) şi Capacitate 2013 (25 – 27 iunie) vor putea accesa, în secţiunea de Educaţie a site-ului adevarul.ro, lecţii video în care profesorii din liceele de top explică modul de rezolvare a subiectelor la principalele materii de examen, oral şi scris.

Profesori de română, matematică, engleză, informatică sau istorie vor preda lecţii video de aproximativ 30 de minute în care explică, plecând de la o variantă de test publicată de Ministerul Educaţiei, modul în care elevii trebuie să abordeze subiectele, care sunt punctele-cheie ce trebuie atinse şi ce presupune de fapt fiecare cerinţă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite