Bac 2015. Afişarea rezultatelor parţiale a fost amânată cu o zi pentru ca lucrările să poată fi corectate în alte judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişarea rezultatelor parţiale va avea loc marţi, 7 iulie   FOTO: Arhiva Adevărul
Afişarea rezultatelor parţiale va avea loc marţi, 7 iulie   FOTO: Arhiva Adevărul

Bac 2015. Potrivit noului calendar al Bacalaureatului, publicat în Monitorul Oficial, rezultatele parţiale nu se vor mai afişa pe 6 iulie, ci a doua zi, pe 7 iulie. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat pentru "Adevărul" că s-a prelungit cu o zi corectarea lucrărilor în urma modificărilor aduse procedurii, testele urmând să fie corectate în alte judeţe.

Afişarea rezultatelor parţiale la Bac 2015 va avea loc marţi, 7 iulie, în loc de luni 6 iulie, potrivit modificărilor aduse calendarului examenului de Bac. "Am prelungit cu o zi data de corectură a lucrărilor de Bacalaureat şi am scurtat de la trei la două zile data de corectură a contestaţiilor astfel încât afişarea rezultatelor finale să fie tot pe 10 iulie", a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru "Adevărul".

Astfel, în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin de ministru care prevede că lucrările de Bac vor fi conectate în alte judeţe decât în cele în care au fost susţinute.

"În sesiunile anului 2015, evaluarea iniţială a lucrărilor susţinute de candidaţii la examenul de Bacalaureat dintr-un judeţ se realizează în alt judeţ/municipiul Bucureşti, stabilit de Comisia Naţională de Bacalaureat", scrie în Ordinul de Ministru publicat în Monitorul Oficial, alături de noul calendar la Bacalaureatului.

Pentru punerea în aplicare al noilor prevederi, transportul lucrărilor dintr-un judeţ în altul este stabilit de Comisia Naţională de Bacalaureat pentru evaluarea iniţială a acestora şi invers.

Calendar Bac 2015

29 iunie, luni – proba la Limba Română
30 iunie, marţi – proba la Limba Maternă
1 iulie, miercuri – proba la Matematică şi Istorie
3 iulie, vineri – Proba la alegere la materiile Geografie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatica, Sociologie, Psihologie, Filosofie, Logică, Economie
7 iulie, marţi – afişarea rezultatelor parţiale până la ora 16:00 şi depunerea contestaţiilor între orele 16:00 – 20:00
8 – 9 iulie (miercuri şi joi) – rezolvarea contestaţiilor

10 iulie, vineri - Afişarea rezultatelor finale

image
image

Cîmpeanu: Corectarea lucrărilor de Bacalaureat în alte judeţe este o măsură de anticipare a unor eventuale suspiciuni

 Metodologia organizării examenului de Bacalaureat prevede şi posibilitatea corectării lucrărilor în alte judeţe, a declarat Ministrul Educaţiei în cadrul unei coferinţe de presă cu prilejul semnării protocolului de colaborare dintre Ministerul Educaţiei şi Camera de Comerţ şi Industrie a României.

"Sistemul este deja obişnuit pentru că dintotdeauna contestaţiile de la Bac s-au judecat în alte judeţe. În ceea ce priveşte procedura, aceasta nu este publică şi nu poate fi publicată. Pot să vă spun că lucrările oricum pleacă din centrele de examen către centrele de corectură, acum dacă vor pleca spre o localitate din alt judeţ, nu văd care este diferenţa. Profesorii nu trebuie să aiă niciun fel de emoţii, e doar un plus de activitate pentru comisiile de Bacalaureat. Am încredere în sistemul educaţional roomânesc, am încredere în  rezultate mai bune la Bacalaureat deoarece am solicitat să avem mai multă claritate în formularea subiectelor, să nu fie niciun fel de ambiguităţi, să nu fie incertitudini. Am încredere că rezultatele vor fi bune şi este păcat că ele fac obiectul unor suspiciuni de cele mai multe ori nedrepte. În acest context, în care metodologia oferă de cinci ani de zile această posibilitate, am luat această decizie care este strict organizatorică. Este o măsură de anticipare a unor eventuale suspiciuni.

Întrebat dacă procedura implică nişte costuri suplimentare mari, ministrul a spus că acestea sunt nesemnificative. El a explicat că transportul se face cu mijloace auto şi cu paza necesară în vederea asigurării securităţii lucrărilor pe parcursul transportului. "Acum, dacă aceste distanţe sunt mai mari, sigur că implică nişte costuri suplimentare acoperite de Ministerul Educaţiei, dar costurile suplimentare sunt absolut nesemnificative în comparaţie cu efectul obţinut, de evitare a oricăror suspiciuni suspiciuni cu privire la corectura lucrărilor de la examenul de Bacalaureat. Nu este o neîncredere în sistem, există nemulţumiri normale din perspectiva sindicală, aceea a faptului că membrii comisiilor de Bacalaureat vor avea mai mult de lucru şi asta se poate traduce în mai multe ore de lucru care ar trebui să se reflecte şi într-o creştere a resurselor financiare pe care le au, vorbesc de plata membrilor din comisiile de Bacalaureat", a mai spus ministrul.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite