ANALIZĂ Propunere legislativă: Sportul, obligatoriu la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bacalaureatul ar putea cuprinde încă o evaluare obligatorie: cea de Educaţie Fizică. Alături de această propunere legislativă este prevăzută şi creşterea numărului de ore de Sport pentru fiecare ciclu de învăţământ.

Ambele măsuri sunt prevăzute într-un proiect de lege depus de deputatul PSD Mihaela Huncă. Experţii în Educaţie susţin că elevii ar trebui să facă mai multă mişcare pentru sănătatea lor fizică şi psihică, însă obligativitatea de a da această probă la Bac li se pare inutilă. Mai mult, ei afirmă că evaluarea ar putea reprezenta doar un prilej prin care elevii să îşi poată mări uşor media de la examenul naţional sau doar încă un motiv de stres. Totul depinde de capacităţile sportive ale fiecărui candidat, dar şi de modul în care va fi reglementată testarea (probă care se va cumula la media Bacalaureatului sau o simplă competenţă).

„În mod cert, elevii ar trebui să facă mai multă mişcare atât la şcoală, cât şi în afara orelor de curs, iar profesorii ar trebui să încerce să facă aceste ore cât mai atractive.  Nu să faci bârnă sau nu ştiu ce tracţiuni. Însă introducerea probei sportive la Bacalaureat este complet inutilă. Prin aceasta nu faci decât să îi împovărezi şi mai mult pe elevi, care oricum sunt deja prea stresaţi în legătură cu tot ceea ce presupun examenele naţionale. Plus că unii dintre adolescenţi au abilităţi sau înzestrări fizice foarte diferite între ei, ceea ce înseamna că ar putea fi notaţi diferit în mod nedrept. Ori nu mi se pare corect să îi dai o notă mai mică unui elev pentru că nu poate sta în poziţia lumânării“, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor din România, Iulian Cristache.

De aceeaşi părere este şi Marian Staş, specialist în Educaţie, cu menţiunea că el consideră că introducerea probei sportive la Bacalaureat ar putea să aibă ca scop principal creşterea promovabilităţii la Bacalaureat. „Sportul ne ajută pentru a ne menţine sănătatea psihică şi intelectuală. Din păcate, Educaţia Fizică în şcolile din România se face la un nivel superficial. Este un fel de «Cenuşăreasă»  în rândul materiilor şcolare. Mai mult decât atât, tot mai mulţi elevi încearcă să scape de această oră, venind cu scutiri medicale. Ori având în vedere circumstanţele date, cum putem avea garanţia că proba sportivă va fi luată în serios, dacă materia este neglijată în mod sistematic !? Decât să fie o măsură meschină prin care să se dea note mari, astfel încât mai mulţi elevi să treacă examenul de Bacalaureat“, a explicat Staş.


„Pe vremea când eram director de şcoală, am prins perioada când se dădea proba sportivă la Bacalaureat. Îmi aduc aminte că toţii elevii aveau numai 10 la Sport. A fost o bătaie de joc. Acesta este şi motivul pentru care s-a renunţat la proba de Educaţie Fizică în 2010. Nu se poate ca toţi să aibă aceleaşi capacităţi sportive. Tare îmi e că examenul va fi susţinut în acelaşi stil iresponsabil“, spune şi preşedintele asociaţiei „Edu Cer“, Şefan Vlaston.

Te-ar mai putea interesa:

Eleve hărţuite sexual de profesori în şcoli de top. „Vă propun să ne iubim de 3-5 ori, apoi ne vedem de drum“

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite