Americanii preferă Bac-ul Internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre părinţii şi elevii din SUA consideră acest tip de examen mult mai riguros şi mai concentrat pe programa şcolară. Tot mai multe şcoli americane finanţează Bacalaureatul de tip internaţional, pe care, de regulă, îl dau elevii cei mai buni din liceu.

În prezent, 700 de licee din SUA, majoritatea publice, organizează Bacalaureatul Internaţional (IB), iar alte 200 de şcoli sunt în curs de certificare pentru acest tip de examen.

Potrivit ediţiei electronice a cotidianului „The New York Times", mulţi dintre părinţii şi elevii americani consideră IB, examen care presupune teste la matematică, engleză şi fizică, drept mult mai riguros şi mai concentrat în privinţa programei şcolare. Un alt argument în favoarea lui ar fi că îi impresionează pe consilierii de admitere de la marile universităţi.

Examenul îi ajută la admiterea la facultate

Cele mai multe şcoli care organizează IB sunt în California şi Florida, iar cele mai puţine - în statul New England.

Printre instituţiile care au adoptat IB în acest an se numără Liceul Greely din oraşul Cumberland, statul Maryland, SUA. Profesorii justifică introducerea Bac-ului Internaţional în paralel cu tradiţionalul SAT (Scholastic Assessment Test) prin faptul că i-ar ajuta pe elevi să devină mai conştienţi în privinţa mediului internaţional pe care îl vor întâlni la universitate.

„Altfel, atunci când absolvenţii noştri care urmează facultatea ne vor vizita, ei ne vor spune că nu aveau habar de lumea mare de dincolo de porţile şcolii", a declarat David Galin, coordonatorul IB de la Greely.

Lecturile sunt din literatura universală

Pentru testul de limba engleză, elevii au primit la literatură lecturi obligatorii din toate colţurile lumii: din India - „Dumnezeul lucrurilor mici", Africa de Sud - „Master Harold... şi băieţii", din Cehia - „Metamorfozele", din Chile - „Casa spiritelor" şi din Columbia - „Cronica unui condamnat la moarte". Pentru că e un examen foarte riguros, IB-ul nu poate fi susţinut de oricine. La Greely, numai 21 de juniori au început pregătirea.

Dar, cu toată răspândirea acestui tip de examen, unii dintre părinţi susţin că este anti american şi este prea apropiat de Naţiunile Unite. De când a fost conceput, în 1968, în Elveţia, programul a fost finanţat parţial de UNESCO, iar acum este asociat cu Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite. „Când un program de la şcoală are o agendă specifică, în acest caz este agenda Naţiunilor Unite, atunci am o problemă cu el", a declarat Ann Marrie Banfield, unul dintre părinţii citaţi de „NY Times". Mai mult, oponenţii IB-ului au creat un site: truthaboutib.com, care să-i „lămurească" pe ceilalţi părinţi.

Şi elevii români susţin IB

În România, Bacalaureatul Internaţional este organizat de două şcoli particulare: Şcoala Americană, din 1997, şi Şcoala Internaţională „Mark Twain", din 2006. Alte trei şcoli publice au primit acordul de la organizaţia internaţională să ţină acest tip de examen începând cu 2011: Colegiul „Mircea cel Bătrân", din Râmnicu Vâlcea, Colegiul Naţional „Ştirbei Vodă", din Călăraşi, şi Liceul Pedagogic „Matei Basarab", din Slobozia.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite