Şcoala care ştie să scoată bani din piatră seacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karate Kid, după orele de curs, la Şcoala Generală nr. 30
Karate Kid, după orele de curs, la Şcoala Generală nr. 30

O instituţie de învăţământ din Timişoara a ajuns să se întreţină singură din închirierea spaţiilor şi din banii obţinuţi din proiecte internaţionale. Şcoala Generală nr. 30 ia chirie pe bazinul de înot, organizează cursuri de karate şi de pilates şi investeşte câştigurile în termopan şi nocturnă pentru terenul de sport.

Clădirea care adăposteşte şcoala cu clasele I-VIII numărul 30 din Timişoara este foarte încăpătoare. Spaţiile de la parter, cele două etaje şi subsolul nu sunt ocupate decât în proporţie de 70% de săli de clasă, pentru că în ultimii ani numărul elevilor a rămas, în medie, cam acelaşi: 1.100. Directorii şcolii
şi-au dat seama că spaţiul neutilizat este o oportunitate de afaceri şi au început să scoată bani din această resursă.

„Banii pe care îi primim de la minister sunt folosiţi în mare parte pentru plata salariilor. Majoritatea profesorilor noştri au gradul I, astfel că rămânem cu puţini bani în vistierie. Toţi banii veniţi din chirii şi din câştigarea de proiecte internaţionale se reinvestesc", a spus Maria Jula, directoarea şcolii.

Fitness la subsol

Astfel, la subsol, în decursul câtorva luni, şi-au făcut apariţia două săli de fitness. „Fiica mea e elevă în clasa a VII-a. Seara, după ce scapă de la şcoală, merg împreună cu ea la cursuri de pilates. Cu ocazia asta mai văd şi eu cât de bine arată şcoala şi ce s-a mai făcut nou", spune Magdalena Ilie, 34 de ani.

Un alt spaţiu, de la intrare, a devenit magazin alimentar. Principalul câştig al şcolii a fost că elevii nu mai au motiv să părăsească instituţia pentru a-şi cumpăra de mâncare.

Nocturnă pe terenul de sport

Sala de sport este şi ea închiriată după ore, pentru diverse cursuri. Acum se învaţă karate. Şi bazinul de înot a devenit o sursă de venit. "Cu banii câştigaţi din chirie cumpărăm substanţe pentru tratarea apei şi am angajat şi doi profesori de înot, pentru ca elevii noştri să practice acest sport într-o oră opţională", a adăugat Maria Jula.

Potrivit directoarei şcolii, suma câştigată din chirii variază între 2.500 şi 3.000 de euro lunar. Cu banii câştigaţi până acum, conducerea şcolii a decis să îmbunătăţească baza sportivă prin montarea unei nocturne, astfel că, odată cu finalul orelor, terenul poate fi închiriat pentru o partidă de fotbal sau de tenis. Uşor-uşor, elevii nu au mai plătit fondul clasei şi nici pe cel al şcolii, iar instituţia a avut bani să cumpere termopan, să îmbunătăţească baza de carte a bibliotecii şi să monteze, pe holuri, camere video de securitate.

Profit dintr-o cantină şcolară

Momentan, conducerea şcolii a apelat la o firmă de catering care aduce hrana în­tr-o sală de mese cochetă, dar pe viitor vrea să investească într-o cantină şcolară care să onoreze comenzi şi din afara instituţiei.

Proiectele europene au adus, pe lângă bani, şi dotări noi. Astfel, dintr-un proiect de grădină în care copiii construiseră cuiburi pentru porumbei şi vrăbiuţe, şcoala s-a ales cu calculatoare, retroproiectoare şi planşe pentru laboratorul de biologie, iar dintr-o altă idee finanţată de instituţiile internaţionale a rezultat o staţie audio cu tot cu boxe.

Toată maculatura de la clase este reciclată, iar manualele şcolare vechi sunt adunate şi donate altor şcoli, mai nevoiaşe.

Model pentru alţii

Afacerile Şcolii Generale nr. 30 i-a inspirat şi pe alţi directori. Astfel, mai multe şcoli din Timişoara şi-au închiriat spaţiile de la intrare unor magazine alimentare, iar liceele „Carmen Sylva" şi „C. D. Loga" şi-au închiriat bazele sportive după orele de curs.

Scrieţi-ne şi despre alte şcoli care reuşesc să se finanţeze singure la scoala@adevarul.ro sau la adresa: strada Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2, Bucureşti

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite