Învaţă meserie înaintea alfabetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de preşcolari lasă jucăriile deoparte și fac primele experimente la fizică. Mai multe grădiniţe din Sibiu şi din Bucureşti au primit 100 de truse Discovery pentru experimente ştiinţifice.

Cutiile Discovery conţin becuri, motoare electrice, baterii, termometre, diagrame ale corpului uman sau cupe cu găuri pentru reconstrucţia în miniatură a instalaţiilor de tratare a apei. Cu ajutorul lor, copiii din grupele mari sau pregătitoare, ajutaţi de educatori pot realiza 22 de experiemente ştiinţifice din energie, electricitate, mediul înconjurător şi sănătate. În Bucureşti, copiii de la grădiniţa nr. 203 au fost primii care au experimentat alimentarea cu energie.

„Copiii mici sunt foarte deschişi în general către fenomenele naturale şi tehnologice", spune educatoarea Nicoleta Voicu. După un singur exemplu, cei mici au reuşit a doua oară să aprindă de unii singuri un bec conectat la o baterie. „Sunt foarte încântaţi, pentru că este o noutate. În teorie le-am mai vorbit despre activităţile ştiinţifice, dar această trusă vine să întărească ceea ce ei ştiu deja. Este materialul cel mai practic şi la mâna lor. Nu prezintă nici pericol, este uşor de manevrat", a adăugat educatoarea.

Copiii au învăţat ce înseamnă sursă de putere, cum ajunge lumina în bec, ce se întâmplă dacă intercalezi un ban de metal între cabluri şi baterie şi de ce becul nu se aprinde dacă schimbi moneda cu o fâşie de plastic.Mihai are 6 ani şi ştie pe de rost instrucţiunile fiecărui exerciţiu.„Fixezi bacteria bine, apoi mai pui două fire, mai pui încă două fire, care sunt mai mici, iar apoi firele le pui la un motoraş, o morişcă şi apoi se învârte. Acest mecanism se numeşte circuit", explică Mihai colegilor săi, înaintea educatoarei.

Catrinel şi-ar dori să exerseze în fiecare zi. „Îmi place mult să fac asta. Acasă nu am făcut niciodată, pentru că nu am voie să mă joc cu asta. Nu mă lasă părinţii, ei cred că mă ard şi au grijă de mine. Uite, cleştişorul îl bagi într-o baterie, adică într-o sursă de putere şi o să aprindă apoi o luminiţă. Pui beculeţul şi cleştişorii şi gata, se aprinde", spune Catrinel de 6 ani.

Donaţie de la germani

Fundaţia caritabilă Siemens îşi extinde proiectul de educaţie timpurie, prin donaţia de truse experimentale către grădiniţele din cele două oraşe din România. În afară de cele 100 de truse din Bucureşti şi Sibiu, alte 50 au fost donate fundaţiei Concordia, care încearcă să reintegreze social copii din medii defavorizate sau fără adăpost. Discovery Box este folosită deja în grădiniţe în 30 de ţări.

"Copiii mici sunt foarte deschişi când e vorba de legile naturii şi sunt înfometaţi de cunoaştere."
Ulrike Wahl, director Siemens Stiftung

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite