Burse: Educaţie civică în Germania

Burse: Educaţie civică în Germania

Centrala Federală pentru Educaţie Politică din Germania şi Fundaţia „Robert Bosch“ oferă 16 burse pentru tinerii care provin din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, activi în domeniul educaţiei civice şi politice.

Interzis fără meditaţii la Arhitectură

Interzis fără meditaţii la Arhitectură

Tinerii care vor să devină arhitecţi trebuie să se pregătească din timp pentru proba practică a admiterii la o facultate de specialitate. Candidaţii de la liceele teoretice nu au şanse mari la admitere fără să ia ore în plus, în timp ce absolvenţii liceelor de artă se laudă că pot înţelege mai uşor cerinţele.

Admisă la facultate înainte să dea Bac-ul

Admisă la facultate înainte să dea Bac-ul

Andreea Marinescu din Tulcea a aplicat la universităţi de prestigiu din lume, pentru care a dat mai multe examene, după ce a absolvit fiecare an de liceu cu media zece. Tânăra a susţinut Bacalaureatul românesc, dar rezultatul contează mai puţin de când a fost acceptată la Universitatea Cambridge din Anglia.

150.000 de lei, fraudă-record la Bacalaureat

150.000 de lei, fraudă-record la Bacalaureat

Cea mai mare sumă descoperită vreodată în legătură cu fraudarea unui examen a fost găsită la Bacău. Bac 2010: un liceu sub asediu, directori arestaţi, lucrări xeroxate  şi ameninţarea ministrului Daniel Funeriu că orice elev bănuit se poate trezi cu examenul anulat.

Generaţia „oriunde în străinătate e mai bine“

Generaţia „oriunde în străinătate e mai bine“

România riscă să devină o societate îmbătrânită şi tristă în următorii 10-20 de ani. Așa sună un sumbru avertisment pe care îl formulează sociologii Alin Teodorescu şi Vasile Dâncu. Copiii românilor care lucrează în străinătate, indiferent că sunt „căpşunari“, „stranieri“ ori este vorba despre profesori universitari, vor tot mai mult să emigreze. 

Bătălia şcolilor pe „eticheta verde“

Bătălia şcolilor pe „eticheta verde“

Elevi din toată ţara s-au întrecut, timp de câteva luni, în acţiuni de protejare a mediului, ca să câștige renumele de școală ecologistă. Copiii au îngrijit parcuri, au adunat gunoaie şi au încercat să-i facă pe cei din jur să folosească responsabil resursele naturale.

Handbalist pe podium la 13 ani

Handbalist pe podium la 13 ani

Florin Cobzaru (foto) este elev în clasa a VII-a la Şcoala Generală „Daniela Cuciuc” din Piatra Neamţ şi joacă handbal de doi ani. Şi la cursuri se descurcă foarte bine, are doar medii mai mari de 9,80.

Vedeta mea preferată: „O ador pe Adela Popescu“

Vedeta mea preferată: „O ador pe Adela Popescu“

Anisia Ştefan (foto) este elevă în clasa a V-a la Şcoala Generală nr. 5 din Braşov. Tânăra de aproape 12 ani este fascinată de actriţa şi cântăreaţa Adela Popescu. În consecinţă, în camera fetei există numeroase postere, reviste şi CD-uri, dar şi un tablou înalt de un metru cu vedeta preferată.

Dependent de net, tratat după gratii

Dependent de net, tratat după gratii

Băiatul din Moreni (Dâmboviţa) care şi-a omorât mama cu 38 de lovituri de cuţit pentru că nu i-a plătit internetul, va sta opt ani la Penitenciarul Mărgineni. Decizia justiţiei vine la şase luni după crima care a stârnit valuri de reacţii. Dirigintele criminalului a renunţat la clasa acestuia pentru că nu-şi poate reveni din şoc nici acum.

Adulţii învaţă cum să fie părinţi

Adulţii învaţă cum să fie părinţi

În Bucureşti, Iaşi, Suceava, Târgu-Mureş şi Timişoara, adulţii iau cursuri de educaţie de la psihologii din noile centre de consiliere. Problemele de comportament ale copiilor pot fi rezultatul unei educaţii greșite primite din partea părinţilor.

Periodic, ministrul Liviu Pop ne informează asupra unei situaţii dezastruoase: „În ultimii 10 ani, au finalizat liceul 1,9 milioane de copii şi aproape 900.000 dintre ei nu au luat examenul de bacalaureat. Dintre aceştia, 170.000 sunt pe filiera teoretică, 700.000 pe filiera tehnologică. Atunci, întrebarea simplă este ce facem cu filiera tehnologică. Este bine aşa cum e bacalaureatul? Sunt elevii slab pregătiţi?“

acum 26 zile · comentarii (9)

Comentăm o acţiune declanşată de Ministerul Educaţiei, într-un program bazat pe fonduri europene. Mai exact, în cadrul proiectului „Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi“ (CRED) se va realiza abilitarea curriculară a 55.000 de cadre didactice (15.000 din învăţământul primar şi 40.000 din învăţământul gimnazial) în vederea unei abordări metodologice centrate pe competenţe-cheie, în acord cu noul curriculum.

luna trecuta · comentarii (0)

Ministrul Liviu Pop anunţă că săptămâna viitoare va prezenta în guvern proiectul Legii Manualului Şcolar, pe care îl şi publică pe pagina sa de Facebook. Trecem peste locul ciudat în care dl. ministru înţelege să-şi prezinte proiectele de lege şi încercăm să înţelegem care este logica iniţierii acestui proiect de lege.

luna trecuta · comentarii (15)

Aceasta este o întrebare pe care mi-o pun de ceva timp şi cu siguranţă nu sunt singurul. Nu cred că există persoană care să fi trecut prin sistemul de învăţământ românesc şi căreia să nu i se fi cerut, măcăr o dată, să cotizeze cu bani pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare ale şcolii.

acum 2 luni · comentarii (7)

Am răsfoit manualul de biologie pentru clasa a V-a. N-am întâlnit o enormitate pedagogică şi educaţională mai mare decât acest manual. Aprobat şi girat de către Ministrul Educaţiei. Un munte de concepte şi noţiuni pe care nu le ştim nici noi, adulţii. Nu pot să nu adaug reacţia unui prieten după citirea draftului articolului: „bă, ăştia sunt nebuni?“.

acum 2 luni · comentarii (102)

Un fenomen distructiv, cauzat de absenţa planificării în sistemul de educaţie, a fost cel al necorelării cifrelor de şcolarizare cu piaţa muncii şi demografie. Ignorarea pieţei muncii a produs un sistem de învăţământ care a scos pe bandă rulantă politologi, sociologi, manageri, PRişti, adică şomeri.

acum 2 luni · comentarii (4)

Am mai scris un articol cu această temă. În curând se fac doi ani de la apariţia articolului şi lucrurile devin şi mai grave. În loc să se simplifice, cunoştinţele, exerciţiile pe care trebuie să le înveţe copiii de clasa a V-a devin tot mai grele, mai inaccesibile unor copii normali. Şi asta pentru că diriguitorii educaţiei sunt autişti, zac de zeci de ani în birouri ministeriale şi au pierdut orice legătură cu şcoala reală.

acum 2 luni · comentarii (71)

Deschiderea sistemului de educaţie către „externi“ bine pregătiţi, care au experimentat succesul, care au învăţat din propriile greşeli, poate fi oportunitatea de a avea cadre didactice care să susţină abordările inter şi transdisciplinare, inclusiv să contribuie, prin flexibilitate, la dezvoltarea reală de Curriculum la Decizia Elevului.

acum 2 luni · comentarii (7)

Când bătaia nu mai este ruptă din rai, mulţi dintre talibanii din educaţie încă sunt la posturi, chiar dacă au ieşit de ani buni la pensie! Sunt nemuritori în şcolile unde mai predau, chiar dacă nu mai folosesc bătaia drept principala armă a educaţiei. Dar sunt depăşiţi total, moral şi profesional. Nu au mai evoluat deloc în pas cu materiile pe care le predau. Sunt incapabili să mai progreseze.

acum 2 luni · comentarii (9)

Am fost şi sunt uluit în faţa superficialităţii şi indolenţei autorităţilor în a se adresa viitorului. Proiectele pe termen lung sunt scoase din uz. Totul se face de pe o zi pe alta, fără a ridica întrebări în privinţa viitorului. Aşa se face că toate ne iau prin surprindere: zăpezi, inundaţii, incendii etc.

acum 2 luni · comentarii (3)

Am fost provocată să descriu tabloul SWOT (puncte tari / puncte slabe / oportunităţi /ameninţări) + posibile soluţii pentru educaţie, pentru revista “Cariere” din septembrie. A fost o sarcină dificilă - vin din afara sistemului, cu un dram de optimism pentru a pune umărul, împreună cu alţi "nebuni frumoşi", la schimbarea de mentalităţi. Îndrăznesc să împărtăşesc aceste gânduri cu dvs., cu dorinţa de a merge mai departe.

acum 2 luni · comentarii (2)

Un an nou, poate primul an pentru unii dintre voi. Faceţi parte dintre cei aleşi, aveţi o şansă pe care mulţi alţi tineri nu o au – în România şi în lume. La nivel global, faceţi parte dintre cei 1% care au (vor avea) studii superioare. Pentru că facem parte din „global village“ numit Pământ, avem fiecare dintre noi o responsabilitate asociată acestei poziţii privilegiate.

acum 2 luni · comentarii (6)

Ziarele strigau că ar fi o numire controversată. Dar nimic din conţinutul articolelor nu reda vreo informaţie în sprijinul titlului. Despre ce controversă era vorba? Dimpotrivă, Inspectoratul Şcolar Judeţean, emite un comunicat în care ne explică limpede că „a îndeplinit condiţiile legale privind ocuparea acestui post“. Care este problema?

acum 3 luni · comentarii (7)

Cred că asistăm la o premieră. Un proiect al unei legi mai relevant prin ce nu spune, decât prin ce spune. Nu se spune nimic în lege despre manualul unic şi editura unică, dar nici nu se exclude această posibilitate. Nu se spune nimic în lege despre relaţiile dintre autori, edituri şi ministerul Educaţiei, deşi aici au existat problemele care au condus la absenţa manualelor la început de an şcolar.

acum 3 luni · comentarii (4)

Mai întâi am fost cu toţii fascinaţi de „exotismul“ modelului finlandez, dar ne-am înclinat repede cu respect în faţa rezultatelor evidente. Finlanda are cel mai performant sistem de învăţământ din Europa de Vest. Finlanda are şi cele mai puţine ore de curs - 20 de ore pe săptămână, cu tot cu pauze. Nu au teste standardizate, nu au şcoli speciale, nu au învăţământ particular.

acum 3 luni · comentarii (5)

Domnule Preşedinte, cum de aţi primit senin jurământul acestui ministru al Educaţiei, la învestirea acestui Guvern? Chiar n-aţi realizat ce stofă are, pe bune? Ligia, Iulia, Laurenţiu, Dudu, voi unde aţi fost, dragilor? Ce l-aţi consiliat pe Preşedinte? Că mai bun ministru la Educaţie altul pe lume nu-i? Şi acum noi, ăştia de rând, căpătuiţi cu aşa specimen, ce ne facem? Iar ieşim în stradă, disperaţi de furie şi revoltă? Iar?!...

acum 3 luni · comentarii (12)
Postari Recente