Adaptarea după studii peste hotare

Adaptarea după studii peste hotare

Sute de elevi transferaţi la studii în străinătate odată cu serviciul părinţilor se întorc anual în ţară, unde trebuie să-şi termine şcoala. Elevii trebuie să treacă pragul echivalărilor pentru că sistemul de învăţământ din afară este diferit de cel românesc.

Elevii vor fi reporteri la televiziunea lor

Elevii vor fi reporteri la televiziunea lor

Revista şcolii este deja depăşită. De la 1 octombrie, şcolarii din toată ţara vor avea un nou canal prin care îşi pot exprima părerile. Elevii vor avea televiziunea lor prin intermediul căreia pot să îşi împărtăşească experienţele şi chiar să facă meditaţii.

Calcă pe urmele lui Jackie Chan

Calcă pe urmele lui Jackie Chan

Christo Conuţ (foto) are 13 ani şi este elev în clasa a VI-a la Şcoala nr. 2 din Piatra Neamţ. Încă din anii de grădiniţă a început să urmărească filmele cu Jackie Chan, iar în urmă cu trei ani s-a înscris la cursuri de karate pentru a călca pe urmele vedetei preferate.

A obţinut numai locul I la pian

A obţinut numai locul I la pian

Mădălina Dabîca (foto) are 8 ani şi este elevă în clasa a II-a la Colegiul Naţional de Artă „Ciprian Porumbescu“, din Suceava. Dacă alţi copii de vârsta ei sunt aşi la matematică, fac compuneri de nota 10 ori au înclinaţie pentru calculatoare, eleva înscrisă la clasa de pian a demonstrat în scurt timp că poate ajunge pe scenele lumii doar prin talentul ei.

Prima lecţie a dascălilor la şedinţa cu părinţii

Prima lecţie a dascălilor la şedinţa cu părinţii

Diriginţii au avut de trecut primul test al nemulţumirilor şi îngrijorărilor legate de şcoală la şedinţele cu părinţii noilor sau vechilor lor elevi. Cine are grijă să nu se bată copilul meu la şcoală? Dar de ce luăm atâtea caiete speciale? Sunt câteva dintre primele întrebări ale părinţilor la început de şcoală.

Şcoala în trei schimburi

Şcoala în trei schimburi

Programul unui elev de clasa a V-a a ajuns ca cel al unui student la master. Şi anul acesta şcolar începe cu orare modificate în şcolile aflate în renovare. Elevii de la câteva instituţii din sectorul 4 învaţă în trei schimburi.

Englezii dau diploma pe schimbat scutece

Englezii dau diploma pe schimbat scutece

În Marea Britanie, unul din trei bărbaţi cu diplomă universitară preferă să aibă grijă de viitorii copii în loc să-şi folosească licenţa şi să se angajeze. Potrivit unui raport al Demos, organizaţie britanică specializată în politici publice, absolvenţii din acest an se tem de angajare.

În momentul de faţă, toată activitatea de producere a manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 este blocată. Toată legislaţia secundară a fost construită în baza OUG 76/2017, de transformare a Editurii Didactice şi Pedagogice într-o entitate economică cu capital exclusiv de stat  care să se ocupe de producerea manualelor şcolare, eliminând competiţia adusa de alte edituri, competiţie generatoare de calitate.

luna trecuta · comentarii (3)

Cu ocazia dialogului cu protestatarii din 17 Aprilie a.c., ministrul Educaţiei, inginer doctor Valentin Popa, a afirmat că în anii următori facultăţile de drept şi de economie îşi vor reduce drastic numărul de studenţi, la 20% din numărul actual, deoarece nu este nevoie de atâţia jurişti şi economişti. Ulterior, şi-a nuanţat atacul împotriva Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti.

luna trecuta · comentarii (17)

Schimbările într-un domeniu atât de complex precum educaţia nu se petrec nici de azi pe mîine şi nici într-o singură generaţie. Finalul dezastruos al bacalaureatului din acest an reprezintă finalul unui segment de dreaptă al cărui început se ascunde cu mult mai în trecut. Căderea învăţământului şi educaţiei în general începe abrupt după 1948.

luna trecuta · comentarii (4)

Îndată după Sărbătorile de Paşte, Ministerul Educaţiei Naţionale şi-a făcut publică decizia referitoare la modul, nu şi la principiile în conformitate cu care vor fi alocate locurile bugetate din învăţământul superior din România. Locuri aferente tuturor ciclurilor de studii - Licenţă; Masterat, Doctorat­ - şi pe care vor concura cei care îşi vor începe studenţia la data de 1 octombrie 2018.

luna trecuta · comentarii (8)

Mărturisesc, cu umilinţă, că mă invadase o umbră de  speranţă când l-am auzit pe Dragnea rostind această frază la recentul Congres al PSD. Avea guvernul său, premierul său, parlamentul său. După cum se observă, instituţiile pe care le controlează îl ascultă cu sfinţenie. Mai puţin cele din justiţie,  pe care şi vrea să şi le subordoneze.

luna trecuta · comentarii (14)

Dacă nu este niciun parlamentar care să ceară demisia ministrului Educaţiei, Valentin Popa, atunci o cerem noi, membrii comunităţii academice din România. Prin împărţirea arbitrară, din pixul ministrului, a locurilor pentru studiile universitare la nivel de licenţă, master şi doctorat, Valentin Popa a aplicat principiul ridicat la rang de lege în guvernarea PSD: PENTRU CĂ POT! Singura soluţie rezonabilă este DEMISIA!

luna trecuta · comentarii (59)

Am trecut prea lejer peste informaţia furnizată de fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop. În România sunt 2418 şcoli cu grupuri sanitare în exterior, 30% din numărul total al şcolilor şi în care învaţă 230.000 de elevi. Nu ne putem îndoi de aceste cifre pentru că vin chiar de la un ministru al Educaţiei, despre care se presupune că ştie ce vorbeşte. Iar 7% din aceste şcoli sunt în mediul urban!

acum 2 luni · comentarii (5)

Azi s-a votat o modificare la Legea Educaţiei Naţionale prin care învăţământul general obligatoriu este de 15 ani. Ca mai întotdeauna se iau dorinţele şi se presupune că vor deveni realităţi, fără analiza costurilor, a resurselor, a perioadei de timp necesare pentru implementarea acestor dorinţe.

acum 2 luni · comentarii (4)

Din 2015, peste 200 de elevi participă la competiţia Bright Speakers care le testează talentul oratoric, persuasiunea, argumentarea şi imaginaţia în realizarea şi susţinerea unui discurs public. Concursul Bright Speakers ajunge anul acest la cea de-a V-a ediţie.

acum 2 luni · comentarii (0)

Lucruri ciudate se petrec în zona manualelor şcolare. Dacă până în anul trecut manualele erau achiziţionate pe o piaţă liberă, conform Legii achiziţiilor publice (Legea 68/2016), pentru anul şcolar 2018-2019 cadrul legal se schimbă substanţial. Este vorba de OUG 76/20.10.2017, de înfiinţare a Editurii Didactice şi Pedagogice S.A., (E.D.P) cu capital integral de stat.

acum 2 luni · comentarii (1)

Dacă un angajator ar ajunge faţă în faţă cu un student sau tânăr absolvent cu stil, cu eleganţă, rafinament, care stăpâneşte bine arta conversaţiei inteligente, cu o exprimare elevată şi expresivă, care ştie bine gramatică şi subtilităţile limbilor străine, care ştie să zâmbească, care miroase frumos,

acum 2 luni · comentarii (22)

Ceremonie solemnă la primăria din Châtillon, un oraş din regiunea pariziană. Primarul oraşului, cu eşarfa tricoloră la piept şi cu un creion în mână, cântă Marseilleza. În jurul lui, în cerc, ţinându-se de mână, elevii clasei a doua a  uneia din şcolile oraşului. În fundul sălii de şedinţe, Nataniel, proprietarul creionului, stă pitulat sub două scaune, face grimase şi işi acoperă cum poate urechile.

acum 2 luni · comentarii (0)

An de an ne lovim de acelaşi fenomen: rezultate sub aşteptări la examenele naţionale sau la simulările acestora. An de an semnalăm, şi eu şi alţii, că nu este în regulă ca un sistem de învăţământ să funcţioneze cu un randament de 33%. Acesta este procentul de elevi care beneficiază de şcoala noastră.

acum 2 luni · comentarii (36)

Puştimea stă stup în jurul unei bălţi şi declină în 1001 de moduri aceeaşi întrebare: De ce?  De ce apa se strânge în anumite locuri? De ce şcoala se oglindeşte invers în baltă? De ce apar la suprafaţa apei valuri? De ce unele frunze plutesc, iar altele se scufundă?... Doar întrebările sunt importante. Răspunsurile, oricum nu le au.

acum 2 luni · comentarii (2)

Acordarea burselor şcolare pentru elevi. Un subiect important şi cu impact pentru sistemul educaţional, care m-a preocupat în toţi cei trei ani cât am fost preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa („vinovată” şi pentru că tema a devenit una de interes la nivel naţional).

acum 2 luni · comentarii (3)
Postari Recente