Mircea Dumitru: „Universitatea din Bucureşti trebuie să-şi onoreze misiunea civică şi socială faţă de Casa şi Grădina Universitarilor“

Mircea Dumitru: „Universitatea din Bucureşti trebuie să-şi onoreze misiunea civică şi socială faţă de Casa şi Grădina Universitarilor“

Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, crede că instituţia pe care o conduce trebuie să îşi onoreze misiunea socială şi civică pe care o are faţă de urbe, prin punerea în refuncţiune a Casei şi Grădinii Universitarilor, astfel încât aceasta să-şi recapete faima pe care o avea în viaţa culturală a Capitalei.

Patru motive care ar putea să ducă la dispariţia manualelor tipărite

Patru motive care ar
putea să ducă la dispariţia manualelor tipărite

În confruntarea dintre cărţile tipărite şi cărţile digitale, cele din urmă sunt incriminate adesea pe motiv de îndobitocire şi obosire mentală sau emoţională. Cu toate acestea, cărţile digitale prind tot mai mult teren, inclusiv în spaţiul şcolar. Potrivit unui studiu de piaţă realizat de Asociaţia Americană de Publicişti, 20% dintre cărţile vândute în SUA în 2016 au fost în format digital.

Primăria Capitalei a decis ca elevii din anii terminali de liceu să facă un curs despre Uniunea Europeană. Specialişti: „Primăria îşi depăşeşte atribuţiile“

Primăria Capitalei a decis ca elevii din anii terminali de liceu să facă un curs despre Uniunea Europeană. Specialişti: „Primăria îşi depăşeşte atribuţiile“

Elevii din anii terminali din Capitală vor face, timp de patru săptămâni, un curs despre Uniunea Europeană (UE). Proiectul de hotărâre a fost aprobat, joi, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Specialiştii în Educaţie comentează decizia ca fiind o „depăşire a atribuţiilor“ din partea Primăriei Capitalei.

Academia Oamenilor de Ştiinţă, unde membri sunt Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu şi IPS Teodosie, primeşte un imobil în centrul Capitalei | ion iliescu

Academia Oamenilor de Ştiinţă, unde membri sunt Ion Iliescu, 
Ecaterina Andronescu şi IPS Teodosie, primeşte un imobil 
în centrul Capitalei

Academia Oamenilor de Ştiinţă, unde membri sunt Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu, IPS Teodosie, va primi în administrare o clădire din centrul Capitalei, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat în şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Proiectul a fost reintrodus pe ordinea de zi a CGMB după ce în şedinţa din 18 mai fusese respins. Acesta a fost votat cu 37 de voturi „pentru“, 10 „împotrivă“ şi 3 abţineri.

Vedetele susţin reforma educaţiei. Înoată la Swimathon pentru Centrul de Evaluare şi Analize Educaţionale

Vedetele
susţin reforma educaţiei.

Înoată
la Swimathon pentru Centrul de Evaluare şi Analize Educaţionale

Prezentatorul tv Radu Andrei Tudor, campionii K1 fraţii Andrei şi Bogdan Stoica, cântăreaţa Raluka (Raluca Nistor) şi actriţa Elena Voineag vor înota, în data de 8 iulie, la cea de-a cincea ediţie a evenimentului Swimathon Bucureşti. Cunoscutele vedete s-au înscris în competiţie pentru a strânge fondurile necesare finanţării programelor educaţionale ale Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale (CEAE).

UPDATE Bacul Olimpicilor 2017. Ce subiecte s-au dat la proba scrisă de la Matematică şi Istorie

UPDATE Bacul Olimpicilor 2017. Ce subiecte s-au dat la proba scrisă de la Matematică şi Istorie

Olimpicii care vor reprezenta România la competiţiile internaţionale, inclusiv cele sportive, au susţinut miercuri, 7 iunie, proba scrisă la materia obligatorie: Istorie pentru Uman, respectiv Matematică pentru Real. Cei care au dat Bacul la Istorie au avut, printre altele, de scris un eseu despre relaţiiile diplomatice din Evul Mediu, iar absolvenţii care au dat proba la Matematică au avut, preponderent, probleme din algebră.

UPDATE Bacalaureatul Olimpicilor. Ce subiecte s-au dat la proba scrisă de la Română

UPDATE Bacalaureatul Olimpicilor. Ce subiecte s-au dat la proba scrisă de la Română

Olimpicii care vor reprezenta România la competiţiile internaţionale au susţinut marţi proba scrisă la Limba română în cadrul Bacalaureatului. Printre altele, cei de la Real au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularităţi de construcţie a personajului într-un text dramatic, iar cei de la Uman au avut de prezentat relaţia dintre două personaje într-o comedie. Miercuri, aceştia vor susţine proba obligatorie a profilului.

Începe febra examenului de Bacalaureat. Marţi, 6 iunie, are loc proba orală la limba şi literatura română. Olimpicii vor susţine prima probă scrisă

Începe febra examenului de Bacalaureat. Marţi, 6 iunie, are loc proba orală la limba şi literatura română. Olimpicii vor susţine prima probă scrisă

În perioada 6-7 iunie, absolvenţii de clasa a XII-a vor susţine proba de competenţă lingvistică, de comunicare orală la limba română, în cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea 2017. Tot pe 6 iunie, olimpicii care vor reprezenta România la competiţiile internaţioanale din luna iunie, respectiv iulie, vor da proba scrisă la limba şi literatura română.

„Adevărul te meditează pentru BAC“ la Adevărul Live. Profesor:„ Subiectele la socio-umane au frumuseţea şi dificultatea lor“

„Adevărul te meditează pentru BAC“ la Adevărul Live. Profesor:„ Subiectele la socio-umane au frumuseţea şi dificultatea lor“

În cadrul ultimei pregătiri pentru BAC, pe 1 iunie, au fost invitate Laura Creţu, profesor de logică la Liceul „Ion Barbu”, Florica Dumitrescu, profesor de psihologie şi sociologie la Liceul „Ion Barbu” şi la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, şi profesorul de economie de la Colegiul Naţional „Ion Creangă“, Cătălina Rusin.

De luni începe evaluarea naţională pentru clasa a VIII-a. Un examen care habar nu am ce va aduce nou sub soare, însă care ne va arăta, o dată-n plus, ce ne încăpăţânăm să ignorăm. Trebuie să recunosc că nu am înţeles vreodată la ce foloseşte această evaluare şi de ce ţinem morţis să o menţinem, glorificându-i rolul.

acum 10 zile · comentarii (61)

Toţi am avut cel puţin un moment în care ne-am dorit o schimbare de peisaj, o ieşire din rutina zilnică, o clipă pentru noi pentru a ne înţelege mai bine trăirile şi sentimentele. Pentru mine, colegii care plecau în mobilităţi de studiu mi se păreau exemple de urmat, prin curajul de a-şi ieşi din zona de confort, de a-şi testa limitele şi de a-şi extinde orizontul cunoaşterii prin participarea la cursuri predate în alte limbi decât cea nativă.

acum 17 zile · comentarii (1)

Atunci când eşti mic, toată lumea te întreabă ce îţi doreşti să devii când o să fii mare, iar tu răspunzi inocent ce îţi trece prin minte în momentul respectiv. Poate chiar crezi, pentru o secundă, că exact asta o să se întâmple. Apoi, când creşti, ai alte idealuri, dezvolţi pasiuni şi descoperi lucruri care te atrag şi îţi plac cu adevărat. Începi să-ţi conturezi personalitatea şi te gândeşti serios la ce ai vrea să faci în viitor.

acum 18 zile · comentarii (0)

Ţi-ai dorit vreodată să părăseşti zona de confort şi să te laşi purtat pe aripile unui drum nou, atipic, care să te provoace spiritual şi intelectual? Dacă da, atunci e momentul să te pui pe căutat, să aduni informaţii şi să găseşti calea prin care să aduni într-un bagaj de cală o mulţime de experienţe noi.

acum 27 zile · comentarii (6)

Ne începem ziua, adeseori, citind sau ascultând ce se petrece în ţară şi aflând ce se întâmplă în lume. Fie că suntem tradiţionalişti şi preferăm să lecturăm un ziar fizic, fie că aflăm subiectele zilei din publicaţiile online, că ascultăm radio în drum spre serviciu sau că privim ştirile la televizor, zi de zi, intrăm în contact cu presa. Dar cum este ea privită de adolescenţii care tocmai au depăşit graniţa copilăriei?

luna trecuta · comentarii (1)

E bine că existaţi. Problema e să puneţi în fapt potenţialul vostru, ceea ce vă doresc fără rezerve. În nume propriu, eu vă cer să acţionaţi pe măsura aşteptărilor mele foarte mari pe un segment şi numai unul, critic pentru România: schimbarea paradigmei Educaţiei. Vă cer să fiţi de nota 10. Acum sunteţi de nota 3, în materia acestor politici publice. Şi unii, şi ceilalţi. Dar puteţi fi de 10, fără probleme.

luna trecuta · comentarii (7)

Actualul Guvern s-a angajat ca la 1 septembrie 2017 toate posturile de director de şcoală vor fi ocupate prin concurs. Atragem atenţia că planificarea unei singure sesiuni de concurs poate să repete situaţiile de neocupare din 2016, drept care Coaliţia pentru Educaţie recomandă planificarea a minim doua sesiuni de concurs şi limitarea numărului de numiri succesive ale aceleiaşi persoane pe acelaşi post.

luna trecuta · comentarii (0)

Micile afaceri şi marile învârteli din şcolile româneşti înfloresc mai ales primăvara, odată cu apropierea sfârşitului de an şcolar.Chiar dacă în aparenţă, s-a redus fenomenul afacerilor în unităţile de învăţământ, acestea nu au dispărut deloc. Sunt ca râia, sunt ciclice, la fel ca şi problemele educaţiei româneşti. La fel ca şi banii, nu au culoare politică.Continuă să se facă profit ilegal, consistent, de pe urma elevilor.

acum 2 luni · comentarii (3)

Distinsul învăţător din Cluj este un educator consacrat, recunoscut în breasla profesioniştilor de profil din România. Dată fiind propensiunea domniei-sale către textul academic-prescriptiv,  mai degrabă decât către cel de opinie, de blog, am agreat amândoi această modalitate de a disemina modelul al cărui autor este. Eu sunt doar frecvenţa purtătoare. Modulaţia îi aparţine integral.

acum 2 luni · comentarii (0)

Mi-am scris lucrarea de licenţă în 1999, de mână. O am şi acum. Deşi nu aş fi crezut, am ajuns să o lucrez pe literatura română veche, cu domnul profesor Dan Horia Mazilu, Decanul Facultăţii de Litere Bucureşti pe vremea aceea. Avea un mod blând şi cald de a preda acea bucată, nu tocmai digerabilă a literaturii noastre, care te fermeca.

acum 2 luni · comentarii (10)

Din ’90 încoace, România este într-o continua reformă. Cuvântul „reformă” stă ţanţoş pe buzele cotidianului românesc. Se reformează totul, fără să se schimbe, în esenţă, nimic ― sau mai degrabă fără un rezultat funcţional. Totul se desfăşoară la nivel superficial, formal sau, cum se spune în popor,  totul e făcut în dorul lelii.

acum 2 luni · comentarii (0)

Ţările cu economie solidă, Germania, Olanda, Finlanda, Polonia, etc., au înţeles importanţa învăţământului profesional pentru o piaţă a muncii de calitate, bază unei economii performante. În Germania este bătaie pe Şcoala Profesională, circa 70% dintre elevi sunt în şcoli profesionale. În România, doar 20%.

acum 3 luni · comentarii (1)

Inspirată şi de înţelepciunea băsesciană, cunoaşterea noastră comună s-a îmbogăţit în ultimii ani cu conştiinţa acută a lipsei meseriaşilor de pe piaţa muncii şi a serviciilor din România. Pentru mulţi, lipsa electricienilor, a strungarilor, sudorilor sau a instalatorilor este turnesolul eşecului politicilor educaţionale autohtone care au preferat formarea teoreticienilor inutili, în licee şi universităţi, în favoarea deţinătorilor de meserii adevărate.

acum 3 luni · comentarii (2)

Ministrul Muncii, doctorul în sociologie, deci intelectualul Olguţa Vasilescu, a făcut următoarea observaţie profundă: închisorile din România sunt pline de intelectuali. De fapt România geme de falşi universitari şi de pseudo-specialişti. Pretutindeni avem cercetători în apă de ploaie şi analişti ai găurilor din covrigi. Catastrofa intelectuală a României nu se vede în puşcării, ci în universităţi.

acum 3 luni · comentarii (71)

Au fost invitaţi de diriginte să-i informeze în privinţa calendarului admiterii cu tot ceea ce prevede acesta prin reglementările Ministerului Educaţiei. După prelucrarea documentului, semnarea procesului verbal şi părăsirea sălii de către diriginte, părinţii elevilor au trecut la cel mai important subiect care-i interesa pe majoritatea şi nu le dădea linişte de mai multe săptămâni.

acum 3 luni · comentarii (4)

Chiar dacă în continuare este o structură consultativă a Ministerului Educaţiei Naţionale şi nu are un statut juridic propriu, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) reuşeşte să pună piciorul în prag. Spre fericirea elevilor pe care îi reprezintă şi spre binele democraţiei şcolare, CNE se delimitează de relaţia de subordonare pe care inspectoratele şcolare tind să o imprime elevilor din fruntea consiliilor judeţene ale elevilor (CJE).

acum 3 luni · comentarii (3)

Iată că de ce ne este frică nu scăpăm. Şi actuala guvernare rade tot ce s-a construit în educaţie şi vine cu o nouă lege, considerând că premierii şi miniştrii anteriori au fost nişte proşti, nişte incompetenţi, şi doar ei, actualii, sunt trimişii proniei cereşti pe pământ, să facă binele pe care n-au reuşit să-l facă alţi 20 de miniştri şi premieri.

acum 3 luni · comentarii (5)