Rezultate BAC 2017: câţi candidaţi au obţinut certificatul de utilizator experimentat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice

Rezultate BAC 2017: câţi candidaţi au obţinut certificatul de utilizator experimentat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice

Săptămâna 6-9 iunie a fost destinatăPeste 84.000 de candidaţi au obţinut certificatul de utilizator experimentat în săptămâna 6-9 iunie, destinată evaluării competenţelor lingvistice de comunicare orală atât în limba română, cât şi în cea maternă din cadrul examenului de Bacalaureat. Notele sunt mai mari decât cele de anul trecut.

ONG-urile au mers în Parlament ca să ceară sprijin pentru implementarea Programului „Şcoală după Şcoală“. Reacţia deputaţilor: indiferenţa

ONG-urile au mers în Parlament ca să ceară sprijin pentru implementarea Programului „Şcoală după Şcoală“. Reacţia deputaţilor: indiferenţa

Mai multe asociaţii nonguvernamentale au mers în Parlament pentru a cere ca statul să finanţeze Programul „Şcoală după Şcoală“. Legea Educaţiei Naţionale din 2011 prevede dreptul la acces gratuit al tuturor copiilor, însă, de şase ani, de când există această legislaţie, Ministerul Educaţiei nu a investit niciun ban pentru astfel de programe - care ar putea să crească gradul de incluziune al copiilor ce provin din medii defavorizate.

Tehnologia: soluţia salvatoare pentru educaţia a milioane de copii din Africa

Tehnologia:
soluţia salvatoare pentru educaţia a milioane de copii din Africa

În statele dezvoltate, oamenii nu realizează că educaţie este de fapt un privilegiu. Potrivit Institutului de Statistică UNESCO, 15 milioane de fete din toată lumea n-o să aibă niciodată şansa să înveţe să citească sau să scrie, iar rata mortalităţii la mamele fără educaţie e de două ori mai mare decât a celor cu studii gimnaziale. Însă, o fundaţie a găsit o soluţie pentru aceştia: acces gratuit la materiale de învăţare.

Evaluarea Naţională Specială 2017. Ce subiecte au primit olimpicii, absolvenţi de clasa a VIII-a, la Matematică

Evaluarea Naţională Specială 2017. Ce subiecte au primit olimpicii, absolvenţi de clasa a VIII-a, la Matematică

Olimpicii care reprezintă România la competiţiile internaţionale, inclusiv cele sportive, au susţinut, miercuri, 14 iunie, proba scrisă la Matematică în cadrul Evaluării Naţionale Speciale 2017. Candidaţii au avut de rezolvat atât exerciţii algebrice, cât şi probleme de geometrie, care nu au fost dificile, potrivit profesorilor de Matematică.

Evaluarea Naţională 2017. Ce subiecte au primit olimpicii, absolvenţi de clasa a VIII-a, la proba de Limba Română

Evaluarea Naţională 2017. Ce subiecte au primit olimpicii, absolvenţi de clasa a VIII-a, la proba de Limba Română

Evaluarea Naţională Specială 2017 este în plină desfăşurare. Olimpicii care reprezintă România la competiţiile internaţionale, inclusiv cele sportive, au susţinut, marţi, proba scrisă la Limba şi Literatura Română. Unul dintre subiectele primite de elevi a constat în redactarea unei naraţiuni, reală sau imaginară, despre o întâmplare petrecută în timpul unei călătorii cu maşina. Miercuri, 14 iunie, va avea loc proba la Matematică.

UPDATE „Adevărul te meditează pentru Evaluarea Naţională 2017“. Ce trebuie să ştii pentru proba la Matematică VIDEO

UPDATE „Adevărul te meditează pentru Evaluarea Naţională 2017“. Ce trebuie să ştii pentru proba la Matematică VIDEO

Marţi, 13 iunie, s-a desfăşurat la Adevărul Live pregătirea la Matematică pentru Evaluarea Naţională 2017. În studio a fost Alexandru Constantinescu, profesor de Matematică şi director la Colegiul Naţional „Spiru Haret“. Acesta a rezolvat o variantă de subiect în direct şi a oferit câteva sfaturi absolvenţilor de clasa a VIII-a în privinţa pregătirii pentru examen. Ieri a avut loc pregătirea la Limba Română.

UPDATE Campania „Adevărul te meditează pentru Evaluarea Naţională 2017“. Lecţia la Română

UPDATE Campania „Adevărul te meditează pentru Evaluarea Naţională
2017“. Lecţia la Română

Adevarul.ro vine în ajutorul absolvenţilor care susţin anul acesta Evaluarea Naţioanală cu două lecţii online de pregătire. Luni a avut loc pregătirea la Limba Română, unde invitată a fost Cristina Tunegaru, profesor de Română la Şcoala Nr. 95. Marţi va veni la Adevărul Live profesorul Alexandru Constantinescu de la Colegiul Naţional Spiru Haret pentru pregătirea la Matematică.

Şcoala de Carte şi Meserii: elevii de clasa a VIII-a, cu înclinaţii practice, se pot înscrie în program începând cu 12 iunie

Şcoala de Carte şi Meserii: elevii de clasa a VIII-a, cu înclinaţii practice, se pot înscrie în program începând cu 12 iunie

Şcoala de Carte şi Meserii dă startul la înscrieri pentru viitoarea carieră. Absolvenţii de clasa a VIII-a se pot înscrie în cadrul programului de pregătire în două sesiuni: între 12 şi 16 iunie sau între 26 şi 30 iunie. Acest program este destinat tinerilor cu înclinaţii practice care doresc să urmeze o carieră în comerţ. Pe perioada scolarizării elevii beneficiază lunar de bursă de 400 RON.

De luni începe evaluarea naţională pentru clasa a VIII-a. Un examen care habar nu am ce va aduce nou sub soare, însă care ne va arăta, o dată-n plus, ce ne încăpăţânăm să ignorăm. Trebuie să recunosc că nu am înţeles vreodată la ce foloseşte această evaluare şi de ce ţinem morţis să o menţinem, glorificându-i rolul.

acum 10 zile · comentarii (61)

Toţi am avut cel puţin un moment în care ne-am dorit o schimbare de peisaj, o ieşire din rutina zilnică, o clipă pentru noi pentru a ne înţelege mai bine trăirile şi sentimentele. Pentru mine, colegii care plecau în mobilităţi de studiu mi se păreau exemple de urmat, prin curajul de a-şi ieşi din zona de confort, de a-şi testa limitele şi de a-şi extinde orizontul cunoaşterii prin participarea la cursuri predate în alte limbi decât cea nativă.

acum 17 zile · comentarii (1)

Atunci când eşti mic, toată lumea te întreabă ce îţi doreşti să devii când o să fii mare, iar tu răspunzi inocent ce îţi trece prin minte în momentul respectiv. Poate chiar crezi, pentru o secundă, că exact asta o să se întâmple. Apoi, când creşti, ai alte idealuri, dezvolţi pasiuni şi descoperi lucruri care te atrag şi îţi plac cu adevărat. Începi să-ţi conturezi personalitatea şi te gândeşti serios la ce ai vrea să faci în viitor.

acum 18 zile · comentarii (0)

Ţi-ai dorit vreodată să părăseşti zona de confort şi să te laşi purtat pe aripile unui drum nou, atipic, care să te provoace spiritual şi intelectual? Dacă da, atunci e momentul să te pui pe căutat, să aduni informaţii şi să găseşti calea prin care să aduni într-un bagaj de cală o mulţime de experienţe noi.

acum 27 zile · comentarii (6)

Ne începem ziua, adeseori, citind sau ascultând ce se petrece în ţară şi aflând ce se întâmplă în lume. Fie că suntem tradiţionalişti şi preferăm să lecturăm un ziar fizic, fie că aflăm subiectele zilei din publicaţiile online, că ascultăm radio în drum spre serviciu sau că privim ştirile la televizor, zi de zi, intrăm în contact cu presa. Dar cum este ea privită de adolescenţii care tocmai au depăşit graniţa copilăriei?

luna trecuta · comentarii (1)

E bine că existaţi. Problema e să puneţi în fapt potenţialul vostru, ceea ce vă doresc fără rezerve. În nume propriu, eu vă cer să acţionaţi pe măsura aşteptărilor mele foarte mari pe un segment şi numai unul, critic pentru România: schimbarea paradigmei Educaţiei. Vă cer să fiţi de nota 10. Acum sunteţi de nota 3, în materia acestor politici publice. Şi unii, şi ceilalţi. Dar puteţi fi de 10, fără probleme.

luna trecuta · comentarii (7)

Actualul Guvern s-a angajat ca la 1 septembrie 2017 toate posturile de director de şcoală vor fi ocupate prin concurs. Atragem atenţia că planificarea unei singure sesiuni de concurs poate să repete situaţiile de neocupare din 2016, drept care Coaliţia pentru Educaţie recomandă planificarea a minim doua sesiuni de concurs şi limitarea numărului de numiri succesive ale aceleiaşi persoane pe acelaşi post.

luna trecuta · comentarii (0)

Micile afaceri şi marile învârteli din şcolile româneşti înfloresc mai ales primăvara, odată cu apropierea sfârşitului de an şcolar.Chiar dacă în aparenţă, s-a redus fenomenul afacerilor în unităţile de învăţământ, acestea nu au dispărut deloc. Sunt ca râia, sunt ciclice, la fel ca şi problemele educaţiei româneşti. La fel ca şi banii, nu au culoare politică.Continuă să se facă profit ilegal, consistent, de pe urma elevilor.

acum 2 luni · comentarii (3)

Distinsul învăţător din Cluj este un educator consacrat, recunoscut în breasla profesioniştilor de profil din România. Dată fiind propensiunea domniei-sale către textul academic-prescriptiv,  mai degrabă decât către cel de opinie, de blog, am agreat amândoi această modalitate de a disemina modelul al cărui autor este. Eu sunt doar frecvenţa purtătoare. Modulaţia îi aparţine integral.

acum 2 luni · comentarii (0)

Mi-am scris lucrarea de licenţă în 1999, de mână. O am şi acum. Deşi nu aş fi crezut, am ajuns să o lucrez pe literatura română veche, cu domnul profesor Dan Horia Mazilu, Decanul Facultăţii de Litere Bucureşti pe vremea aceea. Avea un mod blând şi cald de a preda acea bucată, nu tocmai digerabilă a literaturii noastre, care te fermeca.

acum 2 luni · comentarii (10)

Din ’90 încoace, România este într-o continua reformă. Cuvântul „reformă” stă ţanţoş pe buzele cotidianului românesc. Se reformează totul, fără să se schimbe, în esenţă, nimic ― sau mai degrabă fără un rezultat funcţional. Totul se desfăşoară la nivel superficial, formal sau, cum se spune în popor,  totul e făcut în dorul lelii.

acum 2 luni · comentarii (0)

Ţările cu economie solidă, Germania, Olanda, Finlanda, Polonia, etc., au înţeles importanţa învăţământului profesional pentru o piaţă a muncii de calitate, bază unei economii performante. În Germania este bătaie pe Şcoala Profesională, circa 70% dintre elevi sunt în şcoli profesionale. În România, doar 20%.

acum 3 luni · comentarii (1)

Inspirată şi de înţelepciunea băsesciană, cunoaşterea noastră comună s-a îmbogăţit în ultimii ani cu conştiinţa acută a lipsei meseriaşilor de pe piaţa muncii şi a serviciilor din România. Pentru mulţi, lipsa electricienilor, a strungarilor, sudorilor sau a instalatorilor este turnesolul eşecului politicilor educaţionale autohtone care au preferat formarea teoreticienilor inutili, în licee şi universităţi, în favoarea deţinătorilor de meserii adevărate.

acum 3 luni · comentarii (2)

Ministrul Muncii, doctorul în sociologie, deci intelectualul Olguţa Vasilescu, a făcut următoarea observaţie profundă: închisorile din România sunt pline de intelectuali. De fapt România geme de falşi universitari şi de pseudo-specialişti. Pretutindeni avem cercetători în apă de ploaie şi analişti ai găurilor din covrigi. Catastrofa intelectuală a României nu se vede în puşcării, ci în universităţi.

acum 3 luni · comentarii (71)

Au fost invitaţi de diriginte să-i informeze în privinţa calendarului admiterii cu tot ceea ce prevede acesta prin reglementările Ministerului Educaţiei. După prelucrarea documentului, semnarea procesului verbal şi părăsirea sălii de către diriginte, părinţii elevilor au trecut la cel mai important subiect care-i interesa pe majoritatea şi nu le dădea linişte de mai multe săptămâni.

acum 3 luni · comentarii (4)

Chiar dacă în continuare este o structură consultativă a Ministerului Educaţiei Naţionale şi nu are un statut juridic propriu, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) reuşeşte să pună piciorul în prag. Spre fericirea elevilor pe care îi reprezintă şi spre binele democraţiei şcolare, CNE se delimitează de relaţia de subordonare pe care inspectoratele şcolare tind să o imprime elevilor din fruntea consiliilor judeţene ale elevilor (CJE).

acum 3 luni · comentarii (3)

Iată că de ce ne este frică nu scăpăm. Şi actuala guvernare rade tot ce s-a construit în educaţie şi vine cu o nouă lege, considerând că premierii şi miniştrii anteriori au fost nişte proşti, nişte incompetenţi, şi doar ei, actualii, sunt trimişii proniei cereşti pe pământ, să facă binele pe care n-au reuşit să-l facă alţi 20 de miniştri şi premieri.

acum 3 luni · comentarii (5)