Gabriel Ispas a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei. El este suspect în dosarul „Cutezătorii”

Gabriel Ispas a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei. El este suspect în dosarul „Cutezătorii”

Gabriel Liviu Ispas a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, printr-o decizie a premierului Mihai Tudose. Decizia a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial. Pe 2 noiembrie, Gabriel Liviu Ispas a anunţat că este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), având calitatea de suspect în dosarul "Cutezătorii".

Experţii, despre proiectul care prevede publicarea lucrărilor de doctorat, dizertaţie şi licenţă: o intenţie bună, dar care trebuie îmbunătăţită

Experţii, despre proiectul care prevede publicarea lucrărilor de doctorat, dizertaţie şi licenţă: o intenţie bună, dar care trebuie îmbunătăţită

Persoanele care nu vor face publice lucrările în baza cărora au finalizat cursurile de licenţă, masterat sau doctorat vor risca nerecunoaşterea titlului obţinut, potrivit unui proiect de lege depus de USR. Specialiştii în Educaţie spun că proiectul ar putea să ajute la dezvoltarea şi transparentizarea cercetării din spaţiul universitar, dar asta numai în condiţiile în care vor fi făcute nişte modificări de ordin tehnic.

An centenar în comunităţile româneşti de pretutindeni: „1 Decembrie în şcolile româneşti din afara graniţelor ţării”

An centenar în comunităţile româneşti de pretutindeni: „1 Decembrie în şcolile româneşti din afara graniţelor ţării”

Ministerul Românilor de Pretutindeni a demarat campania „1 Decembrie în şcolile româneşti din afara graniţelor ţării” pentru sărbători Centenarul Marii Uniri. Astfel, elevii şi profesorii români din diaspora, care studiază sau predau limba română, sunt invitaţi să trimită materiale foto sau video cu activităţile de la clasă.

Propunerea cu privire la obligarea elevilor de a-şi face vaccinurile pentru a putea merge la şcoală va fi dezbătută marţi la Comisia pentru Învăţământ

Propunerea cu privire la obligarea elevilor de a-şi face vaccinurile pentru a putea merge la şcoală va fi dezbătută marţi la Comisia pentru Învăţământ

Şcolile de stat, dar şi grădiniţele vor fi obligate să ceară situaţia vaccinărilor obligatorii pentru toţi copiii care se înscriu în colectivitate. Cel puţin aşa arată un proiectul de Lege privind vaccinarea obligatorie, aprobat de Senat şi care urmează să meargă, marţi, la Comisia pentru Învăţământ de la deputaţi. În vederea aprobării acestei propuneri, forul decizional este Camera Deputaţilor.

Proiect USR: Funcţiile de conducere din sistemul preuniversitar să fie incompatibile cu deţinerea unei funcţii de conducere într-un partid politic

Proiect USR: Funcţiile de conducere din sistemul preuniversitar să 
fie incompatibile cu deţinerea unei funcţii de conducere într-un partid 
politic

Uniunea Salvaţi România (USR) a depus, luni, în Parlament o iniţiativă legislativă privind depolitizarea sistemului de învăţământ preuniversitar, care prevede ca funcţiile de conducere din sistemul preuniversitar să fie incompatibile cu deţinerea unei funcţii de conducere alese sau numite într-un partid politic.

Editura acuzată de Liviu Pop reacţionează: „Vă solicităm să ne cereţi scuze public“

Editura acuzată de Liviu Pop reacţionează: „Vă solicităm să ne cereţi scuze public“

Editura despre care ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a afirmat că foloseşte sigla ministerului fără ca auxiliarul editat de ea să fi fost avizat răspunde la acuzaţii. Aceasta afirmă că a primit avizul MEN pentru editarea caietului educaţional „Domeniul Limba si Comunicare, 5-6 ani“ şi prezintă documente doveditoare în acest sens. Totodată, îi solicită ministrului Educaţiei să îşi prezinte scuze public.

Centrul de Evaluare şi Analize Educaţionale: Programele „Fizica şi Chimia Altfel“ continuă. Ministerul Educaţiei ar putea grăbi rezultatele

Centrul de Evaluare şi Analize Educaţionale: Programele „Fizica şi Chimia Altfel“ continuă. Ministerul Educaţiei ar putea grăbi rezultatele

„Ţinta noastră este să-i formăm şi pe restul de 3.000 de profesori de Fizică, cu impact în educaţia a 300.000 de elevi din toată ţara”, a transmis preşedintele Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale, Cristian Hatu. Până în prezent, prin programul iniţiat de organizaţie „Fizica şi Chimia Altfel“, peste 1.700 de profesori au beneficiat de formare.

Forumul Naţional al Studenţilor la Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale va avea loc în perioada 23-26 noiembrie

Forumul Naţional al Studenţilor la 
Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale va avea loc în perioada

23-26 noiembrie

În perioada 23-26 noiembrie, Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP) organizează cea de-a treia ediţie a Forumului Naţional al Studenţilor la Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (FNSSPRI) - eveniment ce se va desfăşura sub patronajul Comisiei pentru Afaceri Europene din cadrul Senatului şi al Ministerului Afacerilor Externe.

UNICEF: Abandonul şcolar a scăzut, dar numărul de copii aflaţi în afara învăţământului a crescut cu 23% faţă de 2013, ajungând la 391.000

UNICEF: Abandonul şcolar a scăzut, dar numărul de copii aflaţi în afara învăţământului a crescut cu 23% faţă de 2013, ajungând la 391.000

Abandonul şcolar scade, dar cu toate acestea tot mai mulţi copii sunt în afara sistemului educaţional. Concret, numărul minorilor raportaţi în afara învăţământului în anul şcolar 2015-2016 este de 391.000, cu aproape 91.000 mai mulţi în comparaţie cu anul 2013-2014, potrivit datelor transmise de UNICEF România. Paradoxal, rata abandonului şcolar a înregistrat anul trecut o scădere de 0.6% anul trecut faţă de 2015.

Pop vrea să „lege de glie“ absolvenţii de facultăţi, deşi măsura contravine legislaţiei UE

Pop vrea să „lege de glie“

absolvenţii de facultăţi, deşi măsura contravine legislaţiei UE

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, nu exclude posibilitatea de a-i obliga pe absolvenţii de studii superioare, care au făcut facultate la buget, să muncească în România pe durata unui interval de timp egal cu perioada studiilor subvenţionate. Cel puţin aşa rezultă din răspunsul oficialului la o interpelare pe care a primit-o de la deputatul PSD, Mihaela Huncă, în urmă cu o lună.

Periodic, ministrul Liviu Pop ne informează asupra unei situaţii dezastruoase: „În ultimii 10 ani, au finalizat liceul 1,9 milioane de copii şi aproape 900.000 dintre ei nu au luat examenul de bacalaureat. Dintre aceştia, 170.000 sunt pe filiera teoretică, 700.000 pe filiera tehnologică. Atunci, întrebarea simplă este ce facem cu filiera tehnologică. Este bine aşa cum e bacalaureatul? Sunt elevii slab pregătiţi?“

acum 27 zile · comentarii (9)

Comentăm o acţiune declanşată de Ministerul Educaţiei, într-un program bazat pe fonduri europene. Mai exact, în cadrul proiectului „Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi“ (CRED) se va realiza abilitarea curriculară a 55.000 de cadre didactice (15.000 din învăţământul primar şi 40.000 din învăţământul gimnazial) în vederea unei abordări metodologice centrate pe competenţe-cheie, în acord cu noul curriculum.

luna trecuta · comentarii (0)

Ministrul Liviu Pop anunţă că săptămâna viitoare va prezenta în guvern proiectul Legii Manualului Şcolar, pe care îl şi publică pe pagina sa de Facebook. Trecem peste locul ciudat în care dl. ministru înţelege să-şi prezinte proiectele de lege şi încercăm să înţelegem care este logica iniţierii acestui proiect de lege.

acum 2 luni · comentarii (15)

Aceasta este o întrebare pe care mi-o pun de ceva timp şi cu siguranţă nu sunt singurul. Nu cred că există persoană care să fi trecut prin sistemul de învăţământ românesc şi căreia să nu i se fi cerut, măcăr o dată, să cotizeze cu bani pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare ale şcolii.

acum 2 luni · comentarii (7)

Am răsfoit manualul de biologie pentru clasa a V-a. N-am întâlnit o enormitate pedagogică şi educaţională mai mare decât acest manual. Aprobat şi girat de către Ministrul Educaţiei. Un munte de concepte şi noţiuni pe care nu le ştim nici noi, adulţii. Nu pot să nu adaug reacţia unui prieten după citirea draftului articolului: „bă, ăştia sunt nebuni?“.

acum 2 luni · comentarii (102)

Un fenomen distructiv, cauzat de absenţa planificării în sistemul de educaţie, a fost cel al necorelării cifrelor de şcolarizare cu piaţa muncii şi demografie. Ignorarea pieţei muncii a produs un sistem de învăţământ care a scos pe bandă rulantă politologi, sociologi, manageri, PRişti, adică şomeri.

acum 2 luni · comentarii (4)

Am mai scris un articol cu această temă. În curând se fac doi ani de la apariţia articolului şi lucrurile devin şi mai grave. În loc să se simplifice, cunoştinţele, exerciţiile pe care trebuie să le înveţe copiii de clasa a V-a devin tot mai grele, mai inaccesibile unor copii normali. Şi asta pentru că diriguitorii educaţiei sunt autişti, zac de zeci de ani în birouri ministeriale şi au pierdut orice legătură cu şcoala reală.

acum 2 luni · comentarii (71)

Deschiderea sistemului de educaţie către „externi“ bine pregătiţi, care au experimentat succesul, care au învăţat din propriile greşeli, poate fi oportunitatea de a avea cadre didactice care să susţină abordările inter şi transdisciplinare, inclusiv să contribuie, prin flexibilitate, la dezvoltarea reală de Curriculum la Decizia Elevului.

acum 2 luni · comentarii (7)

Când bătaia nu mai este ruptă din rai, mulţi dintre talibanii din educaţie încă sunt la posturi, chiar dacă au ieşit de ani buni la pensie! Sunt nemuritori în şcolile unde mai predau, chiar dacă nu mai folosesc bătaia drept principala armă a educaţiei. Dar sunt depăşiţi total, moral şi profesional. Nu au mai evoluat deloc în pas cu materiile pe care le predau. Sunt incapabili să mai progreseze.

acum 2 luni · comentarii (9)

Am fost şi sunt uluit în faţa superficialităţii şi indolenţei autorităţilor în a se adresa viitorului. Proiectele pe termen lung sunt scoase din uz. Totul se face de pe o zi pe alta, fără a ridica întrebări în privinţa viitorului. Aşa se face că toate ne iau prin surprindere: zăpezi, inundaţii, incendii etc.

acum 2 luni · comentarii (3)

Am fost provocată să descriu tabloul SWOT (puncte tari / puncte slabe / oportunităţi /ameninţări) + posibile soluţii pentru educaţie, pentru revista “Cariere” din septembrie. A fost o sarcină dificilă - vin din afara sistemului, cu un dram de optimism pentru a pune umărul, împreună cu alţi "nebuni frumoşi", la schimbarea de mentalităţi. Îndrăznesc să împărtăşesc aceste gânduri cu dvs., cu dorinţa de a merge mai departe.

acum 2 luni · comentarii (2)

Un an nou, poate primul an pentru unii dintre voi. Faceţi parte dintre cei aleşi, aveţi o şansă pe care mulţi alţi tineri nu o au – în România şi în lume. La nivel global, faceţi parte dintre cei 1% care au (vor avea) studii superioare. Pentru că facem parte din „global village“ numit Pământ, avem fiecare dintre noi o responsabilitate asociată acestei poziţii privilegiate.

acum 3 luni · comentarii (6)

Ziarele strigau că ar fi o numire controversată. Dar nimic din conţinutul articolelor nu reda vreo informaţie în sprijinul titlului. Despre ce controversă era vorba? Dimpotrivă, Inspectoratul Şcolar Judeţean, emite un comunicat în care ne explică limpede că „a îndeplinit condiţiile legale privind ocuparea acestui post“. Care este problema?

acum 3 luni · comentarii (7)

Cred că asistăm la o premieră. Un proiect al unei legi mai relevant prin ce nu spune, decât prin ce spune. Nu se spune nimic în lege despre manualul unic şi editura unică, dar nici nu se exclude această posibilitate. Nu se spune nimic în lege despre relaţiile dintre autori, edituri şi ministerul Educaţiei, deşi aici au existat problemele care au condus la absenţa manualelor la început de an şcolar.

acum 3 luni · comentarii (4)

Mai întâi am fost cu toţii fascinaţi de „exotismul“ modelului finlandez, dar ne-am înclinat repede cu respect în faţa rezultatelor evidente. Finlanda are cel mai performant sistem de învăţământ din Europa de Vest. Finlanda are şi cele mai puţine ore de curs - 20 de ore pe săptămână, cu tot cu pauze. Nu au teste standardizate, nu au şcoli speciale, nu au învăţământ particular.

acum 3 luni · comentarii (5)

Domnule Preşedinte, cum de aţi primit senin jurământul acestui ministru al Educaţiei, la învestirea acestui Guvern? Chiar n-aţi realizat ce stofă are, pe bune? Ligia, Iulia, Laurenţiu, Dudu, voi unde aţi fost, dragilor? Ce l-aţi consiliat pe Preşedinte? Că mai bun ministru la Educaţie altul pe lume nu-i? Şi acum noi, ăştia de rând, căpătuiţi cu aşa specimen, ce ne facem? Iar ieşim în stradă, disperaţi de furie şi revoltă? Iar?!...

acum 3 luni · comentarii (12)
Postari Recente