Cristian Haiduc, 35 de ani, este în prezent preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, din cadrul Ministerului Economiei. El este şi preşedintele organizaţiei PDL Câmpia Turzii, oraş din judeţul Cluj.

UPDATE 10.15 Deputatul Lucian Bode, şeful organizaţiei PDL Sălaj, este de asemenea pe lista propunerilor pentru această funcţie. El a lucrat în trecut în cadrul Electrica, acesta fiind motivul pentru care are susţinerea unor lideri ai PDL.

Ieri, Andreea Paul Vass, fosta consilieră a premierulul Emil Boc, a fost nominalizată pentru această funcţie, însă, aseară, ea a anunţat că refuză acest portofoliu.

"Am refuzat nominalizarea. Argumentele sunt personale. Nu am de gând să fac rabat de la acest drum. Sobru, echilibrat, întotdeauna am lucrat cu pasiune. Au fost voci în PDL care m-au susţinut foarte puternic. Este o decizie personală. Le mulţumesc colegilor din PDL care şi-au pus încrederea în mine", a spus Andeea Paul Vass aseară, la Realitatea TV.

De ce a refuzat Vass această funcţie?

Săptămâna trecută, ea a fost numită în comisia care coordonează privatizarea Hidroelectrica. Presa centrală a relatat faptul că ea s-ar afla în conflict de interese, întrucât cumnatul său, Dan Paul, este preşedintele Asociaţiei Brokerilor. Comisia din care face parte Vass urmează să selecteze brokerii care vor intermedia listarea Hidroelectrica. Vass a exclus un eventual conflict de interese în acest caz.

De asemenea, potrivit declaraţiei de avere, Vass deţine acţiuni la Transelectrica şi Transgaz, companii din subordinea Ministerului Economiei, dar şi la Alro Slatina, companie care cumpără energie ieftină de la Hidroelectrica în baza unui contract extrem de controversat.

Acesta ar fi pus-o pe Vass într-o poziţie clară de incompatibilitate, întrucât, în calitate de ministru al Economiei, ar fi avut informaţii privilegiate despre aceste companii sau ar fi putut lua decizii în interesul propriu în privinţa societăţilor unde are titluri.

Principalele provocări ale noului ministru al Economiei sunt elaborarea unei Strategii Energetice a României, reorganizarea sectorului de producţie a energiei, deficitul uriaş de finanţare de mai multe miliarde de euro din sectorul energetic, implementarea managementului privat în companiile de stat şi programul de privatizări - în condiţiile în care FMI a cerut privatizarea majorităţii companiilor de stat în acest an.