Turcia sfidează SUA şi UE şi ajută Iranul să-şi vândă petrolul în ciuda embargoului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tranzacţiile Indiei cu anumite instituţii financiare iraniene au fost interzise, în urma presiunilor SUA, care consideră că acestea finanţează ambiţiile nucleare ale Teheranului. Cu toate acestea, Iranul reuşeşte să primească în continuare bani pentru petrolul vândut indienilor cu ajutorul Turciei.

„Nu există nicio problemă cu exporturile către India, iar banii continuă să fie transferaţi printr-o bancă turcească“, a declarat Mahsen Ghamsari, directorul Companiei Naţionale a Petrolului din Iran, citat de agenţia de ştiri Mehr, preluată de AFP. Acesta a declarat că banca centrală a Iranului are „alte canale“ prin care îşi primeşte banii, a spus oficialul.

India a anunţat marţi că va continua să cumpere ţiţei iranian, în ciuda presiunilor tot mai mari din partea SUA şi UE. Astăzi, UE a aprobat impunerea unui embargo pentru ţiţeiul iranian. 

În ianuarie 2011, SUA au reuşit să forţeze compania indiană care importă cea mai mare cantitate de ţiţei iranian să-şi caute alţi furnizori. Practic, statele care derulează operaţiuni cu instituţii iraniene aflate pe „lista neagră“ a SUA îşi pot vedea toate activele din sistemul financiar american confiscate.

Atunci, Guvernul de la New Delhi a impus companiilor importatoare de petrol iranian să nu mai folosească casa de decontare Asia Clearing Union pentru a efectua tranzacţiile monetare din domeniu, iar marii jucători din piaţa indiană au început să-şi reevalueze operaţiunile. Autorităţile americane consideră că instituţia financiară sprijină traficul cu arme. Anual, India importă 21 de milioane de tone de ţiţei din Iran.

Mangalore Refinery and Petrochemicals, cel mai mare cumpărător indian de ţiţei din Iran, a început atunci să caute alternative pe piaţa spot, în încercarea de a preveni efectele unei eventuale întreruperi a comerţului petrolier cu Iranul. Mangalore Refinery and Petrochemicals procesează aproate 12 milioane de tone de ţiţei anual, iar mai mult de jumătate din această cantitate este furnizată de Iran.

Mai mult, principalele două companii energetice din India, India Oil Corp., cel mai mare rafinator al statului, şi Hindustan Petroleum Corp., situat pe locul al treilea, au decis să cumpere pe credit ţiţei din Iran până la găsirea unei alternative de efectuare a plăţilor care să nu le pună în pericol relaţia cu Statele Unite ale Americii. Astfel, Hindustan Petroleum Corp. a importat de la iranieni câte un milion de barili de ţiţei pe zi în ianuarie, perioada de creditare fiind de 90 de zile. Anual, cele două rafinării cumpără câte trei milioane de tone de ţiţei de provenienţă iraniană, potrivit declaraţiilor a doi executivi ai companiilor.

Un oficial-senior de la New Delhi a anunţat că toate tranzacţiile din acest domeniu nu se vor mai desfăşura prin Asia Clearing Union, ci prin banca EIH (European-Iranian Trade Bank din Hamburg). National Iranian Oil Co., companie de stat, a trimis o scrisoare partenerilor comerciali din India prin care îi anunţa că plăţile se vor rula printr-un cont în euro la această bancă, a declarat oficialul indian. Scrisoarea nu a fost făcută publică.

DIN LAC ÎN PUŢ


Însă EIH a fost trecută de către Trezoreria SUA pe „lista neagră" a instituţiilor financiare care oferă servicii unor companii iraniene suspectate de susţinerea proliferării armelor în luna septembrie 2010. Astfel, nici această modalitate nu este una sigură pentru comerţul cu petrol al Iranului. Toate statele care folosesc astfel de instituţii riscă să le fie îngheţate toate conturile din sistemul financiar american şi să le fie confiscate toate activele de pe teritoriul SUA, potrivit legislaţiei adoptate în iulie de preşedintele Barack Obama.

Guvernul indian a sfătuit companiile petroliere să nu apeleze la această bancă ci, în schimb, să-şi deschidă conturi individuale la State Bank of India (SBI), instituţie aflată sub control guvernamental şi cel mai mare creditor al statului, care are o filială în Frankfurt, a mai declarat oficialul, care a refuzat să-şi dezvăluie identitatea. Apoi, SBI ar fi urmat să deschidă conturi la EIH şi să transfere plăţile către Iran. Însă SBI are filiale şi în New York, Chicago, Los Angeles şi Washington, iar toate ar intra sub incidenţa legislaţiei SUA. Mai mult, chiar şi băncile americane care au operaţiuni cu SBI ar putea fi afectate.

IMPORTURI DE 80 DE MILIARDE DE DOLARI

Anual, India importă aproximativ 75% din ţiţeiul care îi este necesar, principalii furnizori fiind Arabia Saudită, Iran, Kuweit şi Irak. În anul fiscal 2009-2010, statul a importat peste 159 de milioane de tone de ţiţei, în valoare de aproate 80 de miliarde de dolari, depăşind Japonia în topul consumatorilor de petrol.

Cererea internă a Indiei va creşte cu peste 40% până în 2010, potrivit declaraţiilor premierului indian Manmohan Singh. Totodată, India este şi cel mai mare exportator de produse petroliere dintre ţările asiatice (aproape 1,2 milioane de barili pe zi).

CASĂ DE DECONTARE SAU PARAVAN?

Asia Clearing Union este o casă de decontare folosită de băncile centrale din Nepal, Pakistan, India, Bhutan, Bangladesh, Iran, Sri Lanka, Myanmar şi Maldive prin care se efectuează, o dată la două luni, toate plăţile legate de tranzacţii comerciale dintre respectivele ţări. SUA susţin însă că mecanismul este unul opac, care poate permite Iranului să-şi finanţeze presupusul program de arme nucleare.





Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite