Transformarea digitală generează profesii nemaiauzite pe piaţa muncii. Care sunt cele mai căutate meserii ale viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Big bang-ul online creat de anul pandemic 2020 a accelerat evoluţia locurilor de muncă digitale, transformând exponenţial viitorul pieţei muncii, iar primele locuri din Top 10 profesii ale viitorului anunţate de World Economic Forum nu seamănă cu nimic din standardul ocupaţional obişnuit, susţin specialiştii Asociaţiei INACO.

Potrivit acestora, elevii, profesorii, părinţii şi adulţii dornici de recalificare şi dezvoltare profesională vor descoperi care sunt cele mai căutate ocupaţii în ediţia a patra a Ghidului Meseriilor Viitorului - Oportunităţile pieţei muncii în lumea de mâine. 

Ghidul este conceput şi lansat de Asociaţia INACO Iniţiativa pentru Competitivitate în cadrul proiectului „Crearea primului SmartLab din liceele tehnologice ale României în sectorul 3, la Şcoala Superioară Comercială «Nicolae Kretzulescu», în acord cu ediţia a IV-a a Ghidului Meseriilor Viitorului”, proiect finanţat de Primăria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.

„Big bang-ul online creat de anul pandemic 2020 a accelerat evoluţia locurilor de muncă digitale, transformând exponenţial viitorul pieţei muncii. Revenirea la modul de lucru obişnuit ne pune în faţa unor profesii neobişnuite.

Primele locuri din top 10 profesii ale viitorului anunţate de World Economic Forum nu seamănă cu nimic din standardul ocupaţional obişnuit: facilitator al lucrului la distanţă, consilier pentru respectarea programelor de fitness, manager de design pentru case inteligente, consilier de imersiune XR, arhitect de mediu pentru amenajarea spaţiului de lucru, detectiv de date, auditor de algoritmi de favorizare, analist de risc pentru dezastre cibernetice.”, transmite Asociaţia.

Pe lista profesiilor viitorului din noul Ghid INACO se mai află:

Manager Tik Tok, dezvoltator de filtre pentru Instagram, administrator/arbitru în competiţii virtuale din sportul electronic, fermier urban, constructor de case verzi, inginer în domeniul energiei valurilor, inginer imprimare organe 3D, chirurg în nanomedicină, programator de algoritmi etici, biolog genetician IA, geoinginer climatic, administrator de confidenţialitate a datelor.

Potrivit specialiştilor, acestea sunt doar câteva dintre profesiile viitorului la mare căutare în prezent şi în viitorul imediat pe care Ghidul Meseriilor Viitorului le prezintă, împreună cu abilităţile şi profilul psihologic necesare unor astfel de meserii inovatoare.

„Cea de-a patra ediţie a Ghidului Meseriilor Viitorului aduce mesajul-cheie al nevoii de trecere de la ON-LINE la OM-LINE, acordând o mai mare atenţie echilibrului necesar dintre natură, oameni şi spaţiu digital, semnalelor viitorului, principiilor etice şi umane ale noilor tehnologii, dar şi nevoii de a înscrie omenirea pe traiectoria unei dezvoltări verzi şi durabile.”, transmite sursa citată. 

În acord cu ediţia a IV-a a Ghidului Meseriilor Viitorului, experţii INACO annţă că vor susţine 10 sesiuni de instruire a elevilor de la Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”, în perioada septembrie – noiembrie, pe baza calendarului comunicat în acord cu Primăria Sectorului 3 Bucureşti. În paralel, 50 de elevi din aceeaşi instituţie vor beneficia de consiliere vocaţională.  

„În această ediţie a Ghidului Meseriilor Viitorului am accentuat rolul adaptării la schimbare şi al flexibilităţii, rolul educaţiei digitale inteligente încă din primii ani de şcoală, nevoia alimentării curiozităţii şi a  inovaţiei copiilor noştri, rolul consilierii vocaţionale şi al pregătirii pentru un interviu de angajare, pentru viaţă, prin practică şi mentorat; am extins exemplele de companii active în România în domeniile de vârf tehnologic, unde tinerii pot să experimenteze noile realităţi tehnologice”, a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului şi preşedinta organizaţiei non-guvernamentale INACO.

A patra ediţie a Ghidului Meseriilor Viitorului poate fi accesată gratuit pe website-ul Asociaţiei. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite