Transformarea constructivă a unei pieţe nereformate la timp

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O piaţă precum cea a asigurărilor, care ducea povara unor pierderi cumulate de 2,3 miliarde de lei în ultimii cinci ani, a unor capitaluri negative de circa 2 miliarde de lei, cu restanţe la plata daunelor de peste 1 miliard de lei anual şi rata combinată a daunei de peste 120%, nu avea altă soluţie de ieşire decât o mutaţie care să producă ruperea de anomaliile dezvoltate în trecut.

Şi cum nicio mutaţie de anvergură nu se produce fără hopuri, industria asigurărilor nu putea evita traversarea unei perioade de turbulenţe antrenate în procesul de corectare a comportamentelor de piaţă, de îmbunătăţire a disciplinei financiare şi de întărire a responsabilităţii în raport cu consumatorii.

Transformarea pieţei nu s-a produs în orb, ci pornind de la rezultatele primei evaluări independente, obiective şi profesioniste a bilanţurilor tuturor societăţilor autorizate să desfăşoare o activitate de asigurare în România. Auditul a pus în evidenţă un deficit de capital de 1,6 mld. lei concentrat la patru societăţi. Totodată, a permis evaluarea gradului de pregătire a asigurătorilor pentru trecerea la noul cadru de reglementare Solvabilitate II - introdus la nivel european, dar care a venit la momentul potrivit pentru a accelera procesul de transformări de pe piaţa din România prin schimbările aduse la nivelul filosofiei de măsurare a riscurilor şi a necesarului de capital.

Războiul tarifelor RCA, reflectat ani la rând în preţuri subevaluate, combinat cu o creştere galopantă a valorii daunelor, dusese piaţa într-o spirală toxică din care nu mai putea ieşi fără măsuri ferme. Iar cu o rată a daunei combinată care explodase la 150% în 2011 şi care îngheţase mai apoi pe un palier malign de peste 120%, piaţa se îndrepta inevitabil către o fundătură: incapacitatea de execuţie a obligaţiei contractuale fundamentale de a achita despăgubirile datorate beneficiarilor poliţelor.

Alternativa este dură: cine nu face faţă iese din acest business care se poate dovedi mai complicat decât pare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a oprit materializarea acestui scenariu, cerând resetarea modelelor de business şi recapitalizarea asigurătorilor intraţi în derapaj, într-un context în care piaţa asigurărilor din toată Europa are reguli de prudenţialitate mai dure din acest an, iar societăţile trebuie să se adapteze. Alternativa este dură: cine nu face faţă, iese din acest business care se poate dovedi mai complicat decât pare.

Transformarea pieţei din România, pe care unii o percep astăzi ca pe un haos, va conduce în cele din urmă la consolidarea unui sistem robust şi credibil, capabil să-şi ţină toate promisiunile de despăgubire făcute consumatorilor. Într-adevăr, transformarea a însemnat şi ieşirea de pe piaţă a două dintre cel mai mari societăţi, Astra şi Carpatica, foşti promotori ai războiului primelor scăzute la poliţele RCA şi, nu întâmplător, campioni ai reclamaţiilor din partea consumatorilor. Şocul pentru piaţă nu a fost uşor de absorbit, însă valoarea acestor eşecuri stă în semnalul decisiv de control al riscurilor la adresa stabilităţii sectorului şi de refacere a încrederii consumatorilor în industria asigurărilor. Acestea rămân şi principalele comandamente ale strategiei ASF de reaşezare a pieţei asigurărilor pe baze sănătoase. Iar întărirea acţiunilor de supraveghere, reflectată inclusiv în procedurile de redresare financiară în care se află City Insurance sau EUROINS, are ca miză tocmai resetarea industriei pe coordonate sustenabile şi construirea unei traiectorii de creştere, de diversificare a businessului şi, nu în ultimul rând, de profitabilitate. Vestea bună este că toată această transformare nu s-a soldat numai cu ieşiri de societăţi de pe piaţă, ci şi cu noi decizii de investire: grupul german Ergo a intrat pe piaţa asigurărilor generale, iar societatea austriacă Grawe se pregăteşte să înceapă vânzările de poliţe RCA şi CASCO, contribuind la stimularea competiţiei pe piaţă.

Efortul de transformare va fi susţinut de apariţia, în curând, a unui nou cadru de reglementare dedicat tocmai pieţei RCA, care rămâne componenta critică a sistemului de asigurări. 

Odată create premisele de stabilitate a pieţei şi repuse în drepturi normele de disciplină financiară, primele semne ale intrării pe făgaşul dorit nu au întârziat să apară: în primul trimestru al acestui an sectorul a atins zona de echilibru financiar în care primele brute acoperă costul cu daunele şi celelalte cheltuieli ale asigurătorilor – un semnal-cheie pentru relansarea pieţei şi totodată o precondiţie pentru depăşirea şocului provocat de majorarea primelor RCA la niveluri acoperitoare în raport cu frecvenţa şi amploarea daunelor.

Efortul de transformare va fi susţinut de apariţia, în curând, a unui nou cadru de reglementare dedicat tocmai pieţei RCA, care rămâne componenta critică a sistemului de asigurări. Noua legislaţie va aduce pârghii şi instrumente suplimentare pentru ca beneficiarii poliţelor de asigurare să-şi recupereze pagubele la timp, conform contractelor.

Dezdăunarea în termenul legal este şi ţinta fundamentală a întregii acţiuni a ASF de supraveghere a asigurătorilor în îndeplinirea mandatului de apărare a drepturilor consumatorilor. Faptul că numai jumătate din dosarele de despăgubiri RCA sunt achitate în termen arată că procesul de transformare a pieţei încă nu este complet, însă în ultimii doi ani ASF a analizat fiecare verigă a acestui lanţ al drepturilor şi obligaţiilor care susţin filosofia produsului de asigurare şi şi-a multiplicat eforturile de protecţie a consumatorilor tocmai pentru a susţine refacerea încrederii în piaţă.

Rămâne ca şi industria însăşi să capitalizeze acest moment de cotitură, să consolideze trendul de creştere şi de refacere a echilibrelor financiare, fără să piardă din vedere responsabilităţile faţă de consumatorii-parteneri pe această piaţă.

Opinii

Mai multe de la Răzvan Voican


Ultimele știri
Cele mai citite