Surpriză: Gazele de import sunt mai ieftine decât gazele româneşti extrase din depozitele subterane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea preţului barilului de ţiţei de la 100 la 45 de dolari are un efect neaşteptat: preţul gazelor naturale de import a ajuns sensibil egal cu cel al gazelor extrase din subsolul României şi este mai mic decât gazele autohtone scoase din depozite, potrivit informaţiilor „Adevărul“.

Astfel, preţul gazelor de import este în jur de 81 de lei/MWh, nivel similar cu cel al gazelor naturale româneşti tranzacţionate pe bursele de specialitate. „La nivelul OPCOM am avut o surpriză: Petrom a vândut gaze cu 81 lei/MWh, nivel apropiat de cel cu care gazele se vând vara. Evoluţia preţului internaţional este foarte apropiată de cel intern“, a afirmat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Economiei (ANRE), la un forum de profil.

Mai mult, gazele naturale de import sunt acum mai ieftine decât cele autohtone extrase din depozitele subterane, deoarece la preţul gazelor autohtone se mai adaugă şi tariful de înmagazinare, potrivit lui Rodin Traicu, membru în Comisia de industrie a Camerei Deputaţilor. Cel mai mare operator de înmagazinare a gazelor din România este Romgaz, care realizează şi jumătate din producţia internă de gaze.

Havrileţ a mai afirmat că importul de gaze naturale al României a crescut miercuri de la 1,7 milioane de metri cubi la 5 milioane de metri cubi pe zi, pentru luna decembrie fiind stabilită o cotă de importuri de 3%.

Per total, însă, importurile de gaze naturale ale României au scăzut cu 80% în primele nouă luni ale acestui an, până la 67.000 tone echivalent petrol (tep), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, importurile de gaze s-au situat în acest an la doar 1,04% din consum, conform datelor INS.

Potrivit datelor Gazprom Export, în anul 2014 România a importat doar 0,3 miliarde de metri cubi.

Gazprom estimează că preţul gazelor va scădea şi mai mult în anul viitor, gigantul rus alcătuindu-şi bugetul pentru 2016 pe baza unui preţ estimativ la gaze naturale de 200 de dolari pe mia de metri cubi în Europa, principala sa piaţă de export, mai puţin decât preţul mediu de 238 de dolari pe mia de metri cubi estimat pentru acest an şi cel de 349 de dolari din 2014, potrivit Bloomberg.

Şeful ANRE a mai precizat că preţul brut al gazelor naturale va scădea cu 10% de la 1 iulie 2016, ceea ce va însemna o scădere cu 5-6% a facturilor pentru consumatorii industriali. Pentru consumatorii casnici piaţa nu este încă liberalizată, iar calendarul de liberalizare prevede o scumpire de 6 lei/MWh a preţului gazelor din vara lui 2016.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite