Subvenţiile agricole se dau în avans, prin bănci. Află cum poţi lua banii

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că eliberează adeverinţe pentru beneficiarii Schemei de plată unică pe suprafaţă – Campania 2012. Pentru finanţarea activităţilor curente, agricultorii se pot adresa băncilor care au încheiat Convenţii cu Agenţia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până în prezent, APIA a încheiat Convenţii cu următoarele bănci: BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, UniCredit Ţiriac Bank, Banca Carpatica, Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP, OTP Bank Romania, Banca Comercială Intesa Sanpaolo Romania, Bancpost, Procredit Bank, Piraeus Bank Romania, Garanti Bank, Express Leasing Financial Service IFN, Next Capital Finance, Raiffeisen Bank, Agricover Credit IFN, Creditul Fermierului IFN, Romanian International Bank, Small Finance IFN.
APIA precizează, într-un comunicat, că Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii „garantează creditele acordate de bănci fermierilor, în cadrul acestui tip de convenţie“.

Primul pas: cererea către APIA

Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, centrul judeţean/local APIA unde acesta a depus cererea în Campania SAPS 2012 va elibera o Adeverinţă prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru Schema unică de plată pe suprafaţă (SAPS) pentru anul 2012 şi că au fost efectuate controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată a beneficiarului, conform reglementărilor în vigoare.
ATENŢIE: Nu pot beneficia de această adeverinţă fermierii selectaţi la controlul pe teren (clasic sau teledetecţie) decât după finalizarea acestor controale. De asemenea, în adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Până în prezent, APIA a emis un număr de 4.416 adeverinţe.

Creditul: maximum 90% din suma cuvenită

Valoarea creditului poate fi de până la 90% din suma cuvenită din SAPS, fără:
- garanţii suplimentare pentru creditele acordate de banca creditoare până la data de 29.09.2012 inclusiv – la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană în ziua anterioară datei solicitării creditului;
- garanţii suplimentare pentru creditele acordate de banca creditoare începând cu data de 30.09.2012 inclusiv – la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană din data de 30.09.2012.

citeste totul despre: