SONDAJ Criza va reveni, dar nu va sta prea mult, cred economiştii

Analiştii economici şi brokerii spun că nu ar fi o surpriză ca economia să scadă în primul trimestru, fapt care ar însemna revenirea în recesiune. Economiştii cred, însă, că activităţile economice vor creşte din nou începând din al doilea trimestru.

Ştiri pe aceeaşi temă

În România, recesiunea va reveni atât din cauza încetinirii economiei europene, cât şi a condiţiilor meteo nefavorabile de la începutul anului. Chiar ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a afirmat că economia s-ar putea contracta în primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea în recesiune tehnică, din cauza condiţiilor meteo.

Ce spun economiştii

Analiştii contactaţi de Mediafax estimează corecţii de până la 0,7% a activităţii economice în primul trimestru din acest an.

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank România, spune că definiţia recesiunii tehnice, care se instalează după două trimestre consecutive de scădere economică, nu are fundamente economice, ci pur statistice.
„În SUA există o instituţie care judecă după mai multe criterii dacă s-a intrat sau nu în recesiune, nu se ia în considerare doar scăderea din două trimestre consecutive. Deşi termenul este discutabil, pot să fiu de acord că economia se va contracta în primul trimestru“, a declarat Dumitru. El vede o scădere de 0,5-0,7% în primul trimestru din acest an, urmată de o creştere de 0,2% în trimestrul următor. Pentru întregul an, Dumitru estimează un avans economic de 0,5%.

Vlad Muscalu, economist la ING Bank, spune, de asemenea, că activitatea economică va continua să se contracte contracte în primul trimestru, impactul indus de situaţia externă şi condiţiile meteo nefavorabile inversând tendinţa pozitivă vizibilă în debutul anului.
„După calculele noastre, rata anualizată pentru primul trimestru ar fi mai mică decât 1%, ceea ce ar însemna o decelerare semnificativă faţă de creşterea anuală de 1,9% din ultimul trimestru. Contracţia în termeni trimestriali nu ar oferi o imagine favorabilă României, însă nici una diferită de contextul european curent“, a declarat Muscalu.
El estimează o scădere economică de 0,3% în primul trimestru faţă de ultimul trimestru din 2011.

Eugen Şinca, analistul BCR, se aşteaptă ca PIB-ul să scadă uşor în primele trei luni, însă evitaă să avanseze o cifră.
„Considerăm că este posibilă o uşoară contracţie a economiei, din cauza evoluţiei slabe a zonei euro, principalul partener comercial al României care absoarbe 55% din exporturile româneşti şi are o pondere de peste 80% din fluxurile de investiţii străine directe. Totodată, iarna foarte grea a dus la încetinirea unor activităţi economice în luna februarie. Cu toate acestea, ne menţinem estimarea privind o creştere economică de 1,2% în tot anul 2012, pe seama revenirii treptate a consumului populaţiei şi a investiţiilor“, a spus Şinca.
În trimestrul al doilea, economia românească ar putea creşte cu 0,5-1% faţă de primul trimestru, potrivit estimărilor analistului BCR.

Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker, este cel mai optimist dintre cei cohestionaţi, spunând că sunt şase egale ca economia să urce sau să coboare în primul trimestru, întrucât datele din luna ianuarie au fost pozitive, iar condiţiile meteo dificile au fost de scurtă durată.
„Datele pe luna ianuarie au arătat destul de bine, producţia industrială a crescut cu 0,6% faţă de decembrie. Totodată, comerţul cu amănuntul a accelerat cu 3% comparativ cu decembrie. Evoluţia comerţului cu amănuntul poate exprima impactul vremii nefavorabile, care a determinat populaţia să efectueze cumpărături în avans. Momentam cred că balanţa este echilibrată în ceea ce priveşte probabilităţile ca în primul trimestru să asistăm la contracţie sau creştere economică“, a declarat Rădulescu.
El crede că „putem vorbi despre impact negativ în sectorul construcţiilor, care ar putea fi contrabalansat de impactul pozitiv din sectorul energetic“.

Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities, nu excude ca activitatea economică să fie afectată de condiţiile meteo în trimestru al doilea.
„Privind în Europa, ni se transmite clar că statele şi cetăţenii ar trebui să se acomodeze cu ideea că nu se va mai putea trăi pe datorie, pe credit, şi deja mai toţi indicatorii arată consum şi comenzi în scădere. Şi atunci de unde ar putea apărea la noi vreun plus? Dacă nu a mers bine economia pentru că «din cauza vremii nu s-a putut livra», cum va merge economia când, tot din cauza vremii, adică a unor posibile inundaţii, nu se va putea livra, aici referindu-mă exclusiv la sectorul agricol“, a explicat brokerul.

Creşterea PIB a venit din agricultură

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, după un avans de 1,9% în ultimul trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, dar activitatea economică a încetinit în intervalul octombrie-decembrie faţă de trimestrul al treilea, înregistrând o scădere cu 0,2% ca serie ajustată.
Creşterea economică de anul trecut, de 2,5%, a fost susţinută în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.
Pentru acest an, FMI şi Comisia Europeană estimează un avans economic de 1,5-2%, în timp ce bugetul este construit pe o creştere economică de 1,8-2,3%.

citeste totul despre: