SINTEZĂ Ce modificări plănuieşte Guvernul: impozit zero pentru medici, dividende şi terenuri lucrate, compensate însă de majorarea accizelor la carburanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile modificări la Codul Fiscal pregătite de Guvern aduc o serie de facilităţi fiscale, precum scutire de impozit pe venit pentru medici, eliminarea impozitului pe dividende, scutire de la plata impozitului pe terenuri pentru cei care le lucrează, fiind compensate în schimb de o măsură care îi va afecta pe toţi românii, respectiv majorarea accizelor la carburanţi.

Carburanţii vor deveni mai scumpi în România decât în Austria sau Luxemburg, dacă Guvernul pune în aplicare un proiect publicat marţi de majorare a accizelor la benzină şi motorină de la 1 septembrie.

Guvernul propune, astfel, revenirea la nivelul accizelor practicate în anul 2016, când conţineau şi supraacciza de 7 eurocenţi pe litru, respectiv de: 2.327,27 lei/1.000 de litri benzină cu plumb, 2.035,40 lei/1.000 de litri benzină fără plumb, 1.897,08 lei/1.000 de litri motorină.

Această schimbare ar aduce o majorare de circa 45 de bani pe litru pentru carburanţi şi ar duce România de pe locul doi, după Polonia, în prezent, pe locul al şaptelea în topul ţărilor din UE cu cea mai ieftină benzină, adică foarte aproape de nivelul actual din Austria sau Luxemburg, potrivit News.ro.

În prezent, ţara noastră are printre cele mai scăzute niveluri ale accizelor, aproape de nivelurile minime prevăzute de legislaţia Uniunii Europene. Astfel, România a ajuns în iulie 2017 să înregistreze cel mai mic preţ al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeană (0,997 euro pe litru cu taxe) şi al treilea cel mai mic preţ pentru motorină (0,977 euro pe litru cu taxe), după Luxemburg (0,955 euro pe litru) şi Bulgaria (0,961 euro/litru).

Însă dacă România are cel mai mic preţ din Uniunea Europeană al benzinei cu taxe, când vine vorba de preţul benzinei fără taxe România este pe locul 15 în Uniunea Europeană cu un cost al benzinei mult peste ţări producătoare de petrol precum Marea Britanie şi Olanda, dar şi peste ţări precum Austria, Polonia, Bulgaria.

Situaţia este similară şi în cazul preţului motorinei fără taxe, România se situează pe locul 17 în Uniunea Europeană ca preţ, mult peste ţările producătoare de petrol precum Uniunea Europeană şi Olanda, dar şi peste ţări precum Austria, Italia, Polonia, Bulgaria.

Ce vrea de fapt Guvernul

Deşi motivează că majorarea accizelor se impune pentru „menţinerea preţurilor produselor petroliere competitive din regiune, care, în urma reducerii fiscalităţii, a ajuns să înregistreze cel mai mic preţ al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeană”, motivul este cu totul altul.

Şi anume acela că Guvernul are nevoie de bani la buget pentru a compensa măririle salariale şi de pensii de până acum. Însăşi nota de fundamentare a proiectului arată că, deşi consumul de motorină şi benzină a crescut în primul semestru al acestui an, încasările din accize aferente produselor energetice au scăzut cu 767,6 milioane lei, după ce nivelul accizelor s-a micşorat de la 1 ianuarie 2017. 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat intenţia Guvernului de a majora accizele pe combustibil. „Acuz Guvernul Tudose de crimă cu premeditare împotriva economiei româneşti. Pentru a putea scoate bani din piatră seacă ca să facă faţă la majorările salariale şi la majorările de pensii fără suport în realitatea economică, Guvernul Tudose ia doar măsuri care duc la distrugerea economiei româneşti”, a declarat Orban. El a precizat că, practic, astăzi Guvernul „nu face altceva decât să revină asupra măsurii pe care a promis că o va lua şi anume aceea de a anula supraacciza la combustibil cu efecte devastatoare asupra economiei”.

Totodată, Uniunea Salvaţi România susţine că majorarea accizelor la benzină şi motorină, începând cu 1 septembrie cu cel puţin 45 de bani pe litru va duce la scumpiri în lanţ la majoritatea produselor, afectând grav puterea de cumpărare a românilor. Iar cei mai afectaţi vor fi cei cu venituri mici, pensionarii şi angajaţii cu salariu minim pe economie.

„În campanie, domnul Dragnea anunţa că vor dispărea unele taxe, inclusiv supraaciza de 7 eurocenţi şi după şase luni de guvernare dezastruoasă guvernul condus de PSD anunţă că reintroduce această taxă în regim de urgenţă. Românii au fost minţiţi în faţă cu neruşinare”, afirmă deputatul Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR.

Majorarea accizelor la carburanţi va avea efecte devastatoare în economie, lovind în lanţ întreaga producţie de bunuri printr-o creştere neanticipată a costurilor de producţie. Competitivitatea economiei româneşti va fi puternic afectată iar companiile riscă să piardă competiţia cu producătorii din alte ţări, mai susţine USR.

Scutire pentru medici

Medicii vor fi, de la anul, scutiţi de la plata impozitului pe venit. Programul de guvernare avea în vedere o măsură pentru extinderea neimpozitării venitului şi pentru medici şi pentru toţi cei care lucrează în cercetare. „Cercetarea şi sănătatea vor deveni domeniile care vor putea să aibă cea mai mare creştere în cazul contribuţiei acestora la PIB”, se arăta în program.

Fără impozit pe dividende

Una dintre măsuri vizează eliminarea impozitului pe dividende, de la 1 ianuarie 2018. În prezent, există o cotă de impunere de 5% aplicată veniturilor din dividende. Plătitorii de venituri din dividende vor avea obligaţia de a completa şi depune declaraţia informativă pentru fiecare beneficiar de venit.

Agricultorii harnici, avantajaţi

Guvernul vrea, de asemenea, să scutească de la plata impozitului pe teren terenurile agricole lucrate, în timp ce pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, consiliul local să poată majora impozitul pe teren cu până la cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an.

În prezent, orice persoană care are în proprietate un teren agricol, amplasat în intravilanul sau extravilanul unei localităţi, datorează impozit pe teren, exprimat în lei/hectar, în funcţie de rangul localităţii, zona şi categoria de folosinţă.

De asemenea, Guvernul vrea să lase la latitudinea consiliilor locale scutirea sau reducerea de la plata impozitului pentru mijloacele de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol.

Băncile, în vizor

Guvernul va interveni şi în sistemul bancar, unde propune ca băncile să îşi poată deduce cheltuieli reprezentând valoarea creanţelor înstrăinate în limita unui plafon de 30% din valoarea creanţelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora. Astfel, de exemplu, la calculul rezultatului fiscal pentru o creanţă care a fost înstrăinată la o valoare de 1.500 lei faţă valoarea nominală de 10.000 lei, cheltuiala reprezentând valoarea acestei creanţe va fi deductibilă în limita a 4.500 lei.

În prezent, băncile îşi pot deduce integral aceste cheltuieli, prevedere care a dus la suspiciuni şi critici că permite băncilor să evite plata impozitului pe profit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite