Scandalul TVA pe case, la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plata retroactivă a taxei pe tranzacţiile repetate cu locuinţe încinge spiritele între Fisc şi contribuabili. Câteva mii de contribuabili sunt hotărâţi să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a scăpa de plata retroactivă a TVA pe case.

Contribuabilii somaţi de Fisc să plătească TVA retroactiv pe locuinţele tranzacţionate înainte de 2008, reuniţi în Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF), avertizează că se vor adresa forurilor europene pentru apărarea drepturilor lor.

Citiţi şi:

Expropriaţi a doua oară de Statul Român

Liderii APAF ne-au comunicat, ieri, că în perioada 2005-2008 nu aveau cum să plătească TVA la momentul tranzacţiilor, pentru că nu existau reglementări fiscale în acest sens, astfel că nici acum, în 2010, Fiscul nu are dreptul de a le cere această plată retroactiv.

Mai mult, „dacă noi eram într-adevăr plătitori de TVA, organele fiscale erau cele care trebuiau să ne înregistreze din oficiu ca plătitori, conform articolului 153 aliniatul 7 din Codul Fiscal - în vigoare şi acum, ca şi atunci", precizează conducerea APAF. De unde reiese că eventuala fraudă (neplata la timp a TVA) este făcută la nivelul organului fiscal, nu la contribuabilul în cauză.

„Continuitatea", la mila inspectorilor

Un alt argument invocat de conducerea APAF este acela că nici caracterul de continuitate al respectivelor tranzacţii nu era stabilit până în 2008, ci s-a stabilit în mod relativ discret faptul că doar prima tranzacţie e considerată ocazională, scutită de TVA.

„De ce în 2008 şi în 2009 Fiscul nu ne-a cerut plata retroactivă a TVA (n.n. - pe tranzacţiile efectuate în perioada 2005-2007), dacă aşa prevede Codul Fiscal?", se întreabă membrii APAF. Şi: „Cum este posibil să faci un profit de 10.000 de euro în urma unei tranzacţii (vânzări) pe piaţa imobiliară, iar după cinci ani Fiscul să-ţi solicite retroactiv 28.250 de euro - presupusa TVA cu penalităţile aferente?".

Liderii APAF vor prezenta astăzi, într-o conferinţă, argumentele pentru care nu sunt dispuşi să plătească TVA şi penalizările aferente tranzacţiilor imobiliare din anii 2005-2007.

De ce nu se putea plăti TVA înainte de 2008

Dacă persoanele fizice care tranzacţionau case în anii anteriori erau plătitoare de TVA, acestea puteau să-şi şi deducă această taxă, lucru pe care Fiscul dorea să-l evite. De aceea, persoanelor fizice le era refuzată înregistrarea ca plătitori de TVA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite