Samoa elimină o zi din calendar pentru a fi pe acelaşi fus orar cu Noua Zeelandă şi Australia

Statul Samoa vrea să treacă la un alt fus orar pentru a profita de avantajele economice pe care această decizie le-ar aduce.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia de a forţa fusul orar internaţional din est către vest - "trecând în viitor", de la ziua de vineri direct la sâmbătă, a fost luată din raţiuni economice, şi nu pentru ca Samoa ar fi dorit să fie primul stat care celebrează Anul Nou 2012.

Premierul samoan, Tuilaepa Sa'ilele Malielegaoi, a declarat că această măsura va pune poporul său, format din aproximativ 180.000 de oameni, pe picior de egalitate cu cel din Noua Zeelanda şi Australia, obţinând avantaje economice inclusiv din relaţia cu China.

"În afacerile cu Noua Zeelandă şi Australia noi pierdem două zile de lucru pe săptămână. Când este vineri la noi, este sâmbată în Noua Zeelandă, iar când noi ne ducem duminica la biserică, afacerile sunt deja în derulare în Sydney şi Brisbane", a justificat premierul samoan decizia.

În prezent, arhipelagul este la 21 de ore în spatele Australiei şi 23 de ore faţă de Noua Zeelandă şi beneficiază de doar 4 zile lucrătoare care coincid cu cele ale ţărilor cu o economie puternică din zona Pacificului. După ce va face mutarea anuntaţă, Samoa se va afla la doar 3 ore diferenţă de fusul orar al Australiei şi 1 ora faţă de Noua Zeelandă.

Nu ar fi prima schimbare de calendar din lume. Când Vaticanul a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian, în secolul al 16-lea, legenda spune că au izbucnit revolte din cauza celor "11 zile pierdute", provocate de măsura respectivă.

Şi de această dată, au existat şi nemulţumiţi, mai ales cei din domeniul turismului pentru că Samoa era ultimul loc de pe pământ unde se putea vedea apusul de soare din 31 Decembrie.

citeste totul despre: