Reducerea CAS din octombrie nu s-a transmis la angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii au primit un balon de oxigen prin reducerea contribuţiilor sociale, dar în prima lună de aplicare au stagnat atât salariul brut, cât şi cel net. În mai multe domenii, veniturile angajaţilor au scăzut.

Companiile n-au mărit salariile în octombrie, când cota de CAS plătită de angajatori a scăzut de la 20,8% la 15,8%, ci s-au comportat ca şi cum Guvernul nu le-ar fi acordat nicio facilitate, reiese din datele privind câştigurile salariale comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Concret, în urma reducerii contribuţiilor sociale, salariul mediu net ar fi putut să avanseze cu cel puţin 120 de lei per angajat (aproximativ 4,5%), însă în octombrie creşterea a fost de doar 7 lei (+0,4%) faţă de septembrie. Doar în câteva domenii de activitate – cum ar fi silvicultură, bănci, asigurări sau învăţământ – salariile au crescut cu peste 4,5% în octombrie faţă de septembrie 2014, în rest consemnându-se creşteri sensibil mai mici sau chiar scăderi.

Unde s-au dus banii?

În momentul anunţării măsurii de reducere a CAS, guvernanţii erau mai mult decât optimişti privind efectele benefice ale acestei relaxări. Scenariile creionate atunci arătau că angajatorii „vor duce banii acasă“ (potrivit mai multor voci din rândurile patronatelor), dar şi că „banii vor fi reinvestiţi în producţie, în crearea de noi locuri de muncă, în creşterea salariilor sau în scoaterea la lumină a posturilor plătite la negru“ (potrivit oficialilor guvernamentali).

Iată că salariile n-au crescut decât în proporţii simbolice (care nu pot fi puse pe seama reducerii CAS), în condiţiile în care economisirea totală acumulată la nivelul companiilor este semnificativă. Având în vedere că la fondurile constituite din CAS contribuie în total 4,3 milioane de salariaţi, putem spune că, în urma reducerii acestor cote, angajatorii au economisit în total 500,4 milioane de lei pe lună.

Forestierii pe plus, petroliştii pe minus

Câştigul salarial mediu net a crescut în octombrie cu 7 lei (0,4%) faţă de luna precedentă, la 1.705 lei, a anunţat INS. Salariul brut a crescut tot cu 0,4%, ajungând la 2.358 de lei. Cele mai mari valori ale salariului mediu net au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.500 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (998 de lei).

Cele mai mari creşteri au avut loc în silvicultură şi exploatare forestieră, inclusiv pescuit şi acvacultură (14,3%) şi în alte activităţi extractive, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii (între 4,5% şi 6,5%).

La polul opus, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (-22,1%) şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de servicii anexe extracţiei (-11,5% până la -16,5%).

Concurenţă la limită cu inflaţia 

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 5,6%. Salariul real mediu net (creştere minus inflaţie) a avansat în octombrie 2014 cu 0,2% faţă de septembrie şi cu 4,1% faţă de octombrie 2013, a mai anunţat INS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite