Productivitatea muncii creşte pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Productivitatea muncii în industrie pe primele luni ale anului în curs a crescut cu aproape 10%, faţă de perioada similară a anului trecut. Cel puţin aşa reiese din datele furnizate de

Productivitatea muncii în industrie pe primele luni ale anului în curs a crescut cu aproape 10%, faţă de perioada similară a anului trecut. Cel puţin aşa reiese din datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, conform raportărilor statistice, creşterea a fost influenţată de dinamica productivităţii în mai toate sectoarele de activitate: industria extractivă a înregistrat un plus de 27,4 %, industria prelucrătoare - plus 9,2%, iar sectorul energiei electrice şi termice, gaze şi apă, un plus de 3,4%. Creşteri semnificative ale indicelui productivităţii muncii s-au înregistrat, în perioada menţionată, în extracţia şi prepararea minereurilor metalifere - plus 40,7%, extracţia şi prepararea cărbunelui - plus 25,1%, extracţia hidrocarburilor şi servicii anexe - plus 22,1%, alte activităţi extractive - plus 33,7%, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn (exclusiv mobilă) - plus 19,4%, mijloace de transport rutier - 20,5%, şi alte activităţi industriale - plus 23%.

Disponibilizările din minerit, indicator pentru hărnicie
O situaţie îmbucurătoare, am putea spune, la o primă vedere, şi îngrijorătoare, dacă le privim mai în detaliu. Pentru că în spatele cifrelor se află în fapt o altă realitate. Creşterea productivităţii muncii este strâns legată de disponibilizările masive care au loc în minerit. În condiţiile în care ortacii vor continua să îşi piardă locurile de muncă, ne întrebăm dacă nu cumva INS va continua să comunice cifre statistice din ce în ce mai spectaculoase. În perioada amintită, productivitatea muncii a înregistrat însă şi scăderi pe anumite ramuri de activitate. Este vorba de domeniul echipamentelor, aparatelor de radio, televiziune şi comunicaţii - cu 23,9%, cel al aparaturii şi instrumentelor medicale de precizie, optice şi ceasornicărie - cu 17%, captarea, tratarea şi distribuţia apei - cu 4,8%, dar şi de cel al produselor din cauciuc şi mase plastice, al produselor textile şi al produselor din tutun.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite