Producţia industrială a crescut cu 2,6% în primele 11 luni din 2015, în vreme ce comenzile noi au urcat cu 3,3%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria şi exporturile au fost pilonii economiei româneşti de la declanşarea crizei
Industria şi exporturile au fost pilonii economiei româneşti de la declanşarea crizei

Producţia industrială a urcat cu 2,6% în perioada ianuarie-noiembrie 2015, susţinută de industria prelucrătoare şi de sectorul energetic, în vreme ce comenzile noi noi din industria prelucrătoare au urcat cu 3,3% în acelaşi interval, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În  luna noiembrie 2015, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,4%, respectiv cu 0,2%. 

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 1,9% ca serie brută şi cu 2,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În primele 11 luni, comparativ cu acelaşi interval din 2014, producţia industrială a crescut atât ca serie brută (+2,6%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate  (+3,1%).

În luna noiembrie 2015, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 4,4%, ca urmare a scăderii industriei prelucrătoare (-5,1%) şi a industriei extractive (-1,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 2,4%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia a scăzut cu 0,2% faţă de luna precedentă, din cauza scăderii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,4%) şi industriei extractive (-2,0%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,6%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 1,9%, datorită industriei prelucrătoare (+2,8%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 17,4%, respectiv cu 0,2%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 2,6%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+1,8%) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,4%). Industria extractivă a înregistrat o scădere de 20,9%.

Una caldă, una rece

Concomitent, în primele 11 luni de anul trecut, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+20,6%), industria  bunurilor intermediare (+3,2%), industria  bunurilor  de capital  (+3,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,2%).

Comparativ cu octombrie 2015, în luna noiembrie comenzile noi pe total piaţă internă şi externă au scăzut în termeni nominali cu 4,7%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent au crescut cu 6,4%.

În privinţa cifrei de afaceri, aceasta a crescut cu 2,2% în primele 11 luni ale lui 2015, susţinute de creşterii industriei prelucrătoare (+2,5%), în timp ce industria extractivă a scăzut cu 5,6%. Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+8,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,7%), industria bunurilor intermediare (+3,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+2,4%). Scăderi s-au înregistrat  în industria  energetică  (-22,8%).

Comparativ cu octombrie, cifra de afaceri a scăzut cu 3,7%, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-4,4%), însă industria extractivă a crescut cu 21,5%. Comparativ cu noiembrie 2014, cifra de afaceri a urcat cu 1,9%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite