Potera fiscală a umflat încasările bugetare cu 7,8%. Anul trecut au crescut colectarea de taxe şi conformarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile de forţă ale ANAF - descinderile în hipermarketuri şi angrouri, urmărirea bogătaşilor, verificarea persoanelor fizice cu risc fiscal, controalele de depistare a bacşişului sau operaţiunile „Cristal“ şi „Venus“ - au avut ca efect majorarea veniturilor bugetare cu aproape 20 de miliarde de lei în 2015

Conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a prezentat marţi un „Raport de Performanţă“ din care reiese că în 2015, în condiţiile unor reduceri semnificative de taxe, au crescut atât colectarea, cât şi conformarea la plată şi declarare a obligaţiilor fiscale.

„Gradul de colectare a fost îmbunătăţit cu 7,8%, conformarea la declarare - cu 94,7% şi conformarea la plată - cu 83,5%“, arată documentul.

În total, Fiscul a colectat anul trecut 196,8 miliarde de lei (43,7 miliarde de euro), sumă cu 7,8% mai mare decât cea colectată în 2014.

Ce prejudicii au găsit inspectorii

Interesant este că, potrivit ANAF, la sumele atrase la buget „au contribuit structurile inspecţiei fiscale, care au stabilit obligaţii suplimentare de peste 18,9 miliarde de lei şi au diminuat pierderea fiscală declarată cu peste 2,6 miliarde de lei“.

Reamintim că în 2015 au fost activate unele direcţii specializate în cadrul ANAF, care au demarat ample acţiuni de forţă, cum ar fi descinderile în hipermarketuri şi angrouri, urmărirea de persoane cu averi mari (inclusiv vedete), verificarea de „persoane fizice cu risc fiscal“, controalele de depistare a bacşişului sau operaţiunile numite „Cristal“ şi „Venus“.

„Anul trecut, 350 de persoane fizice au fost identificate cu venituri nejustificate, totalizând peste 20 de milioane de lei“, a mai raportat ANAF.

De asemenea, „inspectorii ANAF au destructurat reţele tranzacţionale frauduloase şi au stabilit prejudicii de peste cinci miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de un milion de euro reprezentând 87,6% în total prejudicii identificate“.

Diaconu ameninţă că va demonta „propaganda“

Fostul preşedinte al ANAF, Gelu Ştefan Diaconu (în al cărui mandat au fost realizate performanţele prezentate ieri), a reacţionat vehement, pe pagina sa de Facebook, faţă de festivismul cu care s-au afişat statisticile şi avertizează că va prezenta el câteva cifre relevante.

„Cât despre dezinformarea grosolană (...) în ceea ce priveşte creşterea colectării, analiza cifrelor pe care vi le voi prezenta peste câteva zile va demonta acest exerciţiu de imagine propagandistic“, a postat Diaconu pe reţeaua de socializare.


Atenţie: pe 31 martie se încheie „mica amnistie fiscală“

Potrivit OUG nr. 44/2015 privind amnistia fiscală, contribuabilii persoane fizice sau persoane juridice care înregistrează impozite neplătite la bugetul de stat în perioada 30 septembrie 2015 - 31 martie 2016  pot beneficia de unele facilităţi.

Concret, restanţierii pot beneficia de anularea penalizărilor de întârziere şi a unei cote de 54,2% din dobânzile de întârziere dacă achită impozitele scadente până la data de 31 martie 2016.

Cererea de anulare poate fi depusă până la data de 30 iunie 2016 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.

Un contribuabil poate beneficia de amnistie dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
** toate debitele principale restante la data de 30 septembrie 2015 se sting până la data de 31 martie 2016; diferenţa de dobândă de întârziere în cotă de 45,8% se stinge până la data de 30 iunie 2016;
** toate impozitele şi taxele cu scadenţă în perioada 1 octombrie 2015 - 31 martie 2016 sunt achitate conform legii, analiza făcându-se inclusiv la data depunerii cererii;
** are depuse la organul fiscal toate declaraţiile fiscale;
** depune cererea de anulare a acestor accesorii până la data de 30 iunie 2016.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite