Ponta a detaliat sursele de finanţare pentru reducerea CAS: noi locuri de muncă, investiţii, recuperarea de bani din insolvenţe şi reducerea evaziunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea CAS poate fi acoperită prin încasări în plus din contribuţiile sociale aferente noilor locuri de muncă create, încasări suplimentare din TVA ca urmare a noilor potenţiale investiţii, recuperarea datoriilor de la firme aflate în insolvenţă, reducerea evaziunii la CAS, a anunţat, la Guvern, premierul Victor Ponta.

Premierul a prezentat, la Guvern, un material în care se afirmă că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale la angajator poate fi acoperit prin încasări în plus la contribuţiile sociale, cele de sănătate, pentru şomaj şi impozit pe venit din crearea de noi locuri de muncă (1,3 miliarde de lei) şi încasări în plus din TVA ca urmare a unor noi investiţii (1,25 miliarde de lei).

Primul-ministru a mai anunţat astăzi că recuperarea a 10% din datoriile către buget ale companiilor aflate în insolvenţă va genera venituri de 4 miliarde de lei către bugetul de stat, în vreme ce alte 1,9 miliarde de lei vor proveni din diminuarea evaziunii fiscale la CAS, după ce noi locuri de muncă vor fi „scoase la alb“ din reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor sociale.

Alţi bani ar mai exista din creşterea salariului minim în 2015 şi din creşterea nominală a economiei.

Anterior, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va promulga legea până când Guvernul nu va preciza sursele din care va opera reducerea.

El a mai spus că este imoral ca reducerea să se opereze prin creşterea de taxe impusă populaţiei. Şeful Statului s-a referit la proiectul noului Cod Fiscal, care prevede creşteri de taxe pentru impozitele pe autoturisme, taxarea diferenţiată a clădirilor în funcţie de folosire şi majorarea taxelor locale.

Potrivit lui Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a anunţat că reducerea CAS va avea anul viitor un impact bugetar de 5 miliarde de lei, iar dacă se cuantifică şi efectele benefice din economie, atunci acesta s-ar reduce la 3 miliarde de lei.

Totuşi, Consiliul Fiscal nu consideră sustenabilă reducerea, considerând că ţara noastră şi-a asumat mai multe cheltuieli pe care le face, pe lângă reducerea în cauză fiind introdusă scutirea de impozit pe profitul reinvestit şi creşterea cheltuielilor în industria de apărare.

Reprezentanţii oamenilor de afaceri sprijină reducerea CAS, dar cer ca măsura să fie sustenabilă pe termen lung.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite