Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom: Consumul de gaze a scăzut cu 8% în 2013, vânzările de carburanţi au stagnat, şi au scăzut la păcură şi bitum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul naţional de gaze naturale a scăzut cu 8% în anul 2013, iar importurile au înregistrat un minus de 50%, în special din cauza scăderii activităţii industriale şi a vremii calde, ceea ce a avut un impact asupra activităţii Petrom pe acest segment de activitate, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.

Ea a afirmat că cererea a fost de 12,5 miliarde de metri cubi în România, din care importurile s-au ridicat la doar 1,5 miliarde de metri cubi. Volumul vânzărilor consolidate de gaze a urcat cu 1%, situându-se la 4,9 miliarde de metri cubi.

În privinţa electricităţii, consumul intern al ţării a scăzut cu 5%, însă producţia a scăzut cu doar 2%. Acest lucru a avut loc din cauza că s-au dublat exporturile de electricitate, România devenind acum un exportator net. Mariana Gheorghe a explicat că s-a schimbat şi structura producţiei, având o oferta hidro mai mare, dar şi o creştere puternică a capacităţilor regenerabile, în special eolian şi solar. Şefa Petrom a mai anunţat că societatea a livrat 2,9 TWh, adică 5% din totalul producţia României.

În sectorul produselor petroliere, vânzările de produse rafinate au scăzut cu 4% la nivel de grup, atunci când se adună vânzările din benzinăriile Petrom deţinute în Bulgaria, Serbia şi Moldova. Per total, vânzările interne au scăzut cu 2%, în special din cauza cererii pentru o serie de produse precum păcură sau bitumul.

Gheorghe a afirmat că introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi va avea un impact între 1 şi 3% asupra consumului. Compania a anunţat că rafinăria de la Brazi a lucrat în 2013 la o capacitate de 90%.

"Putem să spunem că am intrat într-o liga care ne face onoare, cea a rafinăriilor foarte performanţe", a afirmat Mariana Gheorghe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite