Demiterea lui Mişu Negriţoiu de la conducerea ASF nu a mai fost discutată în BPR. Tăriceanu: Cererea de revocare nu are legătură cu pensiile private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Camerei Deputaţilor şi Senatului nu au mai luat marţi în discuţie raportul comisiilor economice şi de buget finanţe prin care se solicită revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu.

UPDATE 16.15 Revocarea preşedintelui ASF urma să fie discutată marţi, însă BPR nu a mai luat în discuţie raportul de revocare ce privea scandalul RCA de anul trecut, fără a fi precizat motivul amânării. 

”Raportul făcut de Comisii nu are nicio legătură cu incidentul care mie mi se pare într-adevăr foarte grav generat de compania de asigurări care funcţionează pe pilonul II de pensii faţă de care Autoritatea a luat, cel puţin aşa consider eu, măsurile care se impuneau în faţa unei acţiuni de dezinformare gravă cu efecte extrem de negative nu numai asupra celor care sunt participanţi în pilonul II de pensii, dar cu reverberaţii foarte largi în toată zona economică. Deci nu au legătură una cu alta, deci trebuie tratate complet separat”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei BPR.

Întrebat dacă este nevoie de o analiză în cadrul comisiilor parlamentare în ceea ce priveşte scandalul pensiilor private, Tăriceanu a negat.

”Nu cred că trebuie un alt raport din moment ce autoritatea a luat măsurile cel puţin pe subiectul de care vorbeam, a luat măsurile care sunt prevăzute de regulamentul de funcţionare al ASF”, a mai spus Tăriceanu.

UPDATE 15.30 Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, reaminteşte că PNL a mai cerut demisia şefului ASF, anul trecut, în scandalul poliţelor RCA, iar PSD a fost împotrivă şi a blocat solicitarea, susţinându-l pe Mişu Negriţoiu.

„Acum, problema legată de ASF a devenit mai delicată chiar decât persoanele care se află acum la conducerea instituţiei, care fără îndoială ar trebui să plece”, susţine Turcan.

Ea spune că „decizia la nivelul ASF a fost contaminată politic de PSD”, atât cu actuala conducere, dar cu siguranţă şi cu o viitoare conducere, stabilită tot de PSD-ALDE, cei care deţin majoritatea parlamentară.

„Ultima decizie ASF, executată la ordinul politic dat în văzul tuturor de la televizor de Liviu Dragnea, este cel mai bun exemplu. A fost o execuţie politică marca PSD pentru a fi un mesaj dur împotriva multinaţionalelor.

Prin urmare, la ASF a fost compromisă instituţia şi lipsită de credibilitate, în condiţiile în care ar trebui să fie un organism independent, echivalent al BNR pentru piaţa non-bancară. E un nou episod din războiul deja străveziu al PSD cu mediul privat”, scrie Turcan, pe contul de Facebook.

***

Raportul prin care se cere revocarea lui Mişu Negriţoiu a fost întocmit în octombrie 2016 de către comisiile economice şi de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi vizează modul în care ASF a gestionat criza de pe piaţa RCA din 2016. 

Membrii comisiilor „au constatat că preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale pe care domnia sa le avea în exercitarea mandatului, motiv pentru care au hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună spre dezbatere, în şedinţă comună a celor patru comisii, propunerea de revocare a domnului Negriţoiu Mişu din funcţia de preşedinte al ASF (...) În urma analizării propunerii de revocare a domnului Negriţoiu Mişu din funcţia de preşedinte al ASF, membrii celor patru comisii au constatat că reputaţia domnului Negriţoiu Mişu, preşedintele ASF, este iremediabil afectată de imaginea nefavorabilă creată în piaţa de asigurări”, se arată în raportul comisiilor, prin care se înaintează plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului propunerea de revocare a lui Mişu Negriţoiu din funcţie.

După discutarea în Birourile Permanente reunite, raportul va fi supus votului plenului, în urma căruia Mişu Negriţoiu şi-ar putea pierde funcţia.

Şedinţa BPR este programată la ora 14.30.

Patru comisii din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite într-o şedinţă comună în octombrie 2016, au votat în unanimitate revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, iar preşedintele Comisiei Economice a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Mihai Tudose, a anunţat demararea efectivă a procedurii de demitere.

Parlamentarii i-au reproşat lui Negriţoiu în octombrie slaba performanţă obţinută în funcţia de preşedinte ASF, în contextul în care jucătorii din piaţa asigurărilor auto obligatorii RCA se confruntă cu falimente şi situaţii financiare instabile.

Preşedintele ASF s-a apărat de acuzaţiile privind Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte tarife maximale la RCA, susţinând că primele RCA maxime pe care le-a propus autoritatea sunt cu mult sub cele din ţările vecine.

Scandalul naţionalizării pensiilor private

Recent, critici la adresa lui Mişu Negriţoiu au părut şi din partea preşedintelui PSD Liviu Dragnea, care a declarat că naţionalizarea pensiilor private este un zvon lansat de preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, urmând să fie demarate procedurile pentru demiterea conducerii instituţiei.

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, şi-a anunţat recent clienţii că, în ultimele săptămâni, ar fi existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.

„Acest scandal este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, care ştie că, în foarte scurt timp, Parlamentul va demite toată conducerea ASF. Pe de altă parte, Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii Ambasadei Olandei. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic. Ceea ce a făcut această companie de asigurări olandeză putea să facă într-o colonie, şi nu într-o ţară ca România. O asemenea companie, când primeşte un astfel de zvon, informaţie, sună imediat să se informeze la Guvernul României.

Din punctul meu de vedere, ASF, Guvernul şi Ministerul de Finanţe trebuie să acţioneze foarte dur pentru că trebuie să fim exemplu şi pentru celelalte multinaţionale care fac zeci de miliarde în România şi care îşi bat joc de români şi de statul român. Nu există o astfel de discuţie nici măcar informală din punctul nostru de vedere”, a subliniat preşedintele PSD.

Întrebat dacă preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu nu ar fi trebuit deja demis dacă a furnizat informaţia potrivit căreia se urmăreşte naţionalizarea pensiilor private, Liviu Dragnea a spus: „În zilele următoare noi o să declanşăm procedurile parlamentare pentru a demite toată conducerea ASF”. 

Mişu Negriţoiu a ajuns preşedinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD, care a votat masiv în parlament numirea sa.

Negriţoiu a venit la conducerea ASF în locul lui Dan Radu Ruşanu, care şi-a dat demisia de la şefia autorităţii din arestul poliţiei, în martie 2014, în condiţiile în care era arestat pentru 30 de zile în dosarul Carpatica - ASF.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite