Păgubiţii FNI execută silit ASF. Autoritatea spune că nu poate fi executată doar pentru că este succesoare a CNVM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susţine că nu poate fi executată silit de către creditorii FNI doar pentru că a preluat drepturile şi obligaţiile CNVM şi că îşi va apăra drepturile şi interesele, ce pot fi lezate de  decizia Judecătoriei Sector 5 Bucureşti, care a admis cererea Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Investitorilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a infirmat iformaţiile potrivit cărora ar putea ffi executată silit de creditorii FNI, susţinând doar că va iniţia o acţiune în instanţă împotriva acestei decizii, pentru că „nu există temei legal, în prezent, pentru executarea silită a ASF în calitate de succesoare în drepturi şi obligaţii ale CNVM”

„Din consultarea portalului instanţelor de judecată a fost identificat, pe rolul Judecătoriei Sector 5, un dosar având ca obiect ”încuviinţare executare silită” în care figurează ca părţi ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA INVESTITORILOR (creditor) şi AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ (FOSTA COMISIE NAŢIONALĂ A VALORILOR MOBILIARE) – debitor, şi în care, în data de 14.09.2017, instanţa a admis cererea formulată. ASF nu cunoaşte în prezent care este titlul executoriu supus procedurii menţionate sau care sunt documentele care se regăsesc la acest dosar, având în vedere că încuviinţarea executării silite reprezintă o procedură necontencioasă, desfăşurată fără citarea părţilor”, a comunicat ASF.

Autoritatea precizează că la data de 26.04.2013 a intrat în vigoare Legea nr. 113/2013 pentru aprobarea OUG nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, lege în baza căreia Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a preluat de la fosta CNVM toate drepturile şi obligaţiile rezultate din actele juridice prin care aceasta a fost obligată, ca parte responsabilă civilmente, la plata de despăgubiri către investitorii la FNI, precum şi toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale CNVM şi calitatea procesuală pe care aceasta o avea în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti (art. II din lege).

„În aceste condiţii, nu există temei legal, în prezent, pentru executarea silită a ASF în calitate de succesoare în drepturi şi obligaţii ale CNVM, ASF nepreluând de la fosta CNVM nicio obligaţie aferentă calităţii de parte responsabilă civilmente în cauza FNI. În măsura în care va fi supusă unor proceduri de executare silită abuzivă, cu încălcarea acestor prevederi legale fără echivoc, ASF intenţionează să efectueze toate demersurile procedurale necesare pentru apărarea drepturilor şi intereselor sale legitime”,, a informagt ASF. 

Păgubiţii FNI vor să-şi recupereze prejudiciile

Păgubiţii la FNI de acum aproape 20 de ani vor putea recupera o parte din prejudicii chiar de la reglementatorul pieţei de capital, succesor al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, după o decizie a instanţei. Judecătoria Sector 5 Bucureşti a dat câştig de cauză Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Investitorilor, admiţând cererea de încuviinţare a executării silite împotriva Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ca succesor al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Decizia este fără cale de atac. 

Cauza este un artefact al fraudei de la Fondul Naţional de Investiţii (FNI), unul dintre cele mai mari scandaluri financiare de la sfârşitul anilor ’90. Păgubiţii de la FNI s-au îndreptat atunci deopotrivă împotriva CEC, bancă despre care spuneau că a indus în eroare asupra onorabilităţii schemei de investire, dar şi a supraveghetorului pieţei de atunci, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite